loader

Animale pe cale de dispariţie: zimbrul, sâmbătă la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 19:00, la TVR 1 şi TVR+, vă invităm să urmăriţi documentare captivante despre natură, artă şi istorie, la Teleenciclopedia.

 

Teleenciclopedia

CATEDRALA DIN KÖLN (ep.1/2)

Piatra de temelie a Domului din Köln, cea mai înaltă catedrală din lume, a fost aşezată în anul 1248 cu binecuvântarea arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Bijuteria arhitecturală gotică – proiectată de arhitecții Meister Gerhard von Rile și Meister Arnold  – adăpostește cel mai mare relicvariu occidental: racla de aur ce conține moaştele lui Gaspar, Baltazar şi Melchior – nume atribuite celor trei „magi de la Răsărit”.

ZIMBRII (ep.2/5)

În Rezervația Białowieża, la hotarul dintre Polonia şi Belarus, trăiesc în condiții ideale nu mai puțin de 800 de zimbri. „Programul zilei” începe în zori, cu o repriză de 2-3 ore la „păşunat” – activitate care le ocupă aproximativ 60% din timp. În lunile august şi septembrie, zimbrii sunt „mânaţi” de instinctul perpetuării speciei. Pentru a cuceri o femelă, adversarii se confruntă, de obicei, paşnic, testându-și rezistenţă şi răbdarea.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE MASĂ

Cel mai vechi joc de masă – Senet (jocul trecerii) – a fost inventat de egipteni în mileniul al IV-lea î.d.Hr. Cam tot atunci, în Orientul Mijlociu au apărut primele zaruri, apoi jocul de table – rămase aproape neschimbate până azi. „Regele” jocurilor „de masă” rămâne însă şahul – inventat, se pare, în secolul al V-lea î.d.Hr., în India. Începând cu secolul al IX-lea, în estul Asiei au apărut cărţile de joc şi dominoul. Le-a luat circa 500 de ani să pătrundă în Europa.

ODISEEA VULCANILOR (ep. 7/10)

Apărută acum trei milioane de ani, insula Réunion s-a înălțat aproximativ 3500 de metri deasupra nivelului mării. „Sursa” ei este punctul fierbinte, situat la 4000 de metri în adânc, ceea ce înseamnă că muntele din care s-a format are peste 7000 metri altitudine. Cel mai tânăr dintre craterele active se numește Piton de la Fournaise , datorită căruia „peticul insular” de bazalt negru se schimbă și crește continuu.

***

Reluare a ediţiei difuzate la data de 12 mai 2018.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN 
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1