loader
Foto

Auguste Rodin și revoluția limbajului sculptural | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii ”Teleenciclopedia” a fost programată sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 18:55, pe TVR1 HD. În reluare pe 22 ianuarie, de la 01:10.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.5)

În anul 1900, Franța celebrează un veac de progres în arte, științe, industrie și agricultură prin grandioasa Expoziție Universală desfășurată la Paris, între 14 aprilie și 12 noiembrie. Dintre cele 56 de națiuni invitate, 40 își prezintă realizările din ultimele decenii. Peste 50 de milioane de vizitatori au ocazia să admire și lucrări semnate de Auguste Rodin. Expuse într-un pavilion temporar instalat chiar de sculptor, ele îi vor consolida reputația internațională, deja în creștere.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

În februarie 1917, Petrograd, capitala Rusiei țariste, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă: cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. Plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor elementare de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial, adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă, acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.

 

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 4)

Instrumentele de percuție se regăsesc în toate civilizațiile, pe toate continentele și joacă un rol esențial în orice acompaniament, deoarece marchează ritmul. În Occident, muzica „academică” (pe care azi o numim „clasică”) le-a desconsiderat multă vreme, socotindu-le gălăgioase și vulgare, bune să „încingă” atmosfera la bâlciuri și serbări populare. Instrumente de rang secund, lăsate în seama „sălbaticilor”, au așteptat zorii secolului al XIX-lea, când Beethoven, dar, mai ales, Hector Berlioz, le-au integrat în orchestrele simfonice.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.2)

La celălalt capăt al lumii, corbii de mare (Morus bassanus), care cuibăresc pe Bird Island, în Africa de Sud, trebuie să rezolve problema puilor înfometați. Din nemărginitul ocean se apropie un apetisant banc format din miliarde de sardine (Sardinops sagax). Dar, ca să le găsească, aceste ingenioase zburătoare au învățat să profite de talentele delfinilor (Delphinus delphis). După o decolare stângace, înaripatele își iau zborul, împrăștiindu-se pe sute de kilometri. Apoi, „amerizează” în grupuri de câte aproximativ o sută (numite „plute”) și așteaptă.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

 

0:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1