loader
Foto

Auguste Rodin și revoluția limbajului sculptural | VIDEO

O nouă ediție a emisiunii ”Teleenciclopedia” a fost programată sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 18:55, pe TVR1 HD. În reluare pe 22 ianuarie, de la 01:10.

 

Teleenciclopedia

AUGUSTE RODIN (ep.5)

În anul 1900, Franța celebrează un veac de progres în arte, științe, industrie și agricultură prin grandioasa Expoziție Universală desfășurată la Paris, între 14 aprilie și 12 noiembrie. Dintre cele 56 de națiuni invitate, 40 își prezintă realizările din ultimele decenii. Peste 50 de milioane de vizitatori au ocazia să admire și lucrări semnate de Auguste Rodin. Expuse într-un pavilion temporar instalat chiar de sculptor, ele îi vor consolida reputația internațională, deja în creștere.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

În februarie 1917, Petrograd, capitala Rusiei țariste, era un loc al contrastelor. De o parte, splendide palate, magazine, clădiri de birouri și reședințe moderne; Sfântul Sinod, Universitatea, Academia de Științe. De cealaltă: cartierele sărace, unde abia își duceau traiul familiile muncitorilor. Plebea resimțea puternic lipsa mijloacelor elementare de subzistență, implicarea Rusiei în conflictul mondial, adâncind criza. Fără materii prime, numeroase fabrici au închis porțile, iar alimentele s-au raționalizat. Confruntarea dintre cele două lumi devenise inevitabilă, singurul care ar fi putut calma atmosfera fiind țarul Nicolae al II-lea. Însă, acesta se afla în Moghiliov, la circa 700 de kilometri de capitală, la sediul STAVKA – conducerea supremă a forțelor militare.

 

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 4)

Instrumentele de percuție se regăsesc în toate civilizațiile, pe toate continentele și joacă un rol esențial în orice acompaniament, deoarece marchează ritmul. În Occident, muzica „academică” (pe care azi o numim „clasică”) le-a desconsiderat multă vreme, socotindu-le gălăgioase și vulgare, bune să „încingă” atmosfera la bâlciuri și serbări populare. Instrumente de rang secund, lăsate în seama „sălbaticilor”, au așteptat zorii secolului al XIX-lea, când Beethoven, dar, mai ales, Hector Berlioz, le-au integrat în orchestrele simfonice.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.2)

La celălalt capăt al lumii, corbii de mare (Morus bassanus), care cuibăresc pe Bird Island, în Africa de Sud, trebuie să rezolve problema puilor înfometați. Din nemărginitul ocean se apropie un apetisant banc format din miliarde de sardine (Sardinops sagax). Dar, ca să le găsească, aceste ingenioase zburătoare au învățat să profite de talentele delfinilor (Delphinus delphis). După o decolare stângace, înaripatele își iau zborul, împrăștiindu-se pe sute de kilometri. Apoi, „amerizează” în grupuri de câte aproximativ o sută (numite „plute”) și așteaptă.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

 

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1