loader
Foto

Galerie foto

„Autobuzul morții” sau despre cel mai grav accident rutier din perioada comunistă

Un autobuz vechi și supra-aglomerat, răsturnat într-o mlaștină, sub un pod de la intrarea în Botoșani. În 1980, au murit acolo aproximativ 50 de oameni. Raluca Rogojină ne-a dezvăluit întreaga istorie la „Adevăruri despre trecut”. TVR 1, 14.06, de la 22.50.

 

Adevăruri despre trecut

Se împlinesc 42 de ani de la tragicul eveniment. La 29 iunie 1980 a avut loc cel mai grav accident rutier petrecut în România în perioada comunistă. Un autobuz vechi și supra-aglomerat s-a răsturnat într-o mlaștină, sub un pod de la intrarea în Botoșani. Într-o zbatere teribilă pentru viață, trăgându-se unul pe altul pentru a răzbi să iasă la suprafață, de la 9 metri adâncime, au murit acolo aproximativ 50 de oameni.

Accidentul s-a produs la orele 14.30, iar până seara, morții au fost cărați la Botoșani cu o basculantă și cu ce s-a mai găsit prin zonă, spălați cu furtunul și pregătiți pentru identificare. Mlaștina de 9 metri a fost astupată complet și toate urmele accidentului șterse”, reaminteşte faptele Raluca Rogojină, realizatoarea episodului „Autobuzul morţii”, din cadrul seriei documentare „Adevăruri despre trecut”.

(w882)

Dosarul celui mai grav accident rutier din perioada comunistă a fost topit. Autoritățile au distrus toate documentele, fotografiile, declarațiile de martori, expertizele şi rezultatele cercetărilor penale efectuate atunci.

(w882)

După 42 de ani de la producerea evenimentului, nici măcar cei implicați în anchetă nu cunosc soluția dată în acest dosar. În slujba aflării unor răspunsuri, realizatoarea episodului „Autobuzul morţii” şi producătoarea seriei, Raluca Rogojină a intervievat supraviețuitori, martori, salvatori și anchetatori ai cazului despre care nimeni nu a vorbit vreme de patru decenii. Ce a rezultat vom putea vedea la „Adevăruri despre trecut”, marţi, 14 iunie, de la ora 22.50, la TVR 1.

(w882)

Emisiunea care, de peste 8 ani, ne aduce noi subiecte și mărturii în premieră despre ceea ce a înseamnat viața noastră în comunism continuă la TVR 1. „Epoca Brejnev” (cel mai longeviv lider sovietic după Stalin) și „făurirea omului sovietic”; „Femei în securitate”; „Vagoane Arad - uzina de valută a lui Ceaușescu”; cel mai ambițios proiect ceaușist de dezvoltare din anii industrializării forțate: producerea energiei atomice în România; fabrica de bucurii „Arădeanca”; unul dintre cele mai bine păzite secrete ale României din perioada comunistă - fabricarea apei grele; „Trabant - mon amour” - sunt doar câteva dintre episoadele pe care echipa coordonată de Raluca Rogojină le-a pregătit la „Adevăruri despre trecut”, sezonul 13. Figură legendară a literaturii române din anii ’50, Nicolae Labiș a rămas în memoria contemporanilor drept un răzvratit atins de geniu. Tot în noul sezon „Adevăruri despre trecut”, realizatorii refac filmul vieții și morții acestui poet damnat, un exilat al lumii în care a trăit.

Realizator şi producător - Raluca Rogojină

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1