Bunuri personale, bunuri comune, odată încheiată o căsătorie prin divorţ, cum se împart acestea? Care este procedura legală, actele necesare şi cu ce costuri? Unde se face partajul? La notar sau la judecătorie? Dacă celălalt soţ nu este de acord cu partajul, ce soluţii există? Răspunsurile, în ediţia de joi, 25 mai, a emisiunii „Oamenii şi legea”, de la ora 13:00, la TVR 1.
Invitata Mihaelei Olaru a fost Elena Bustea, avocat.
Împărţirea bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei se poate face dacă soţii au fost căsătoriţi sub regimul matrimonial: comunitatea legală sau comunitatea convenţională. Partajul se poate face înainte de căsătorie, în timpul căsătoriei, în timpul divorţului sau după divorţ.
Dacă soţii cad de acord cu privire la împărţirea bunurilor cât şi a datoriilor, partajul după divorţ se poate face la notar, însă, dacă una dintre părţi nu este de acord, partajul se face la judecătorie. În această variantă, procedura durează mai mult decât la notar şi poate implica costuri mai mari. În timpul procesului, instanţa va stabili: bunurile care sunt supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota parte ce se cuvine fiecăruia şi creanţele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIŞTI TV
- Raluca AMZĂR
- Delia APOSTOL-HANZELIK
- Rareş COTINGHIU
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU