loader
Foto

„Care pe care”, o premieră în audiovizualul românesc, a început la TVR 1

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, a început pe 8 mai la TVR 1. Urmărim „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, de luni până joi, de la ora 18.00.

 

Ruxandra Gheorghe Negrea
Care pe care

E timpul să mâncăm copii! Pardon! E timpul să mâncăm, copii!

O virgulă absentă sau pusă greşit schimbă complet sensul unei fraze! În orice context ne-am afla, se impune necesitatea unei exprimări clare, care să ne ajute să-i înţelegem pe ceilalţi şi să ne facem înţeleşi. Pentru românii pasionaţi de limba lor, pentru cei care îşi doresc să-şi verifice şi completeze cunoştinţele, dar şi pentru toţi aceia care vor să-şi menţină creierul antrenat, Televiziunea Română propune o premieră în audiovizualul naţional – prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc. „Care pe care” este un concurs de limba română, o întrecere în cunoştinţe de gramatică, atât în scris, cât şi la citit şi vorbit. Emisiunea prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea, al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect, a început luni, 8 mai, şi poate fi urmărită de luni până joi, la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

„Concurenţii trec prin toată gramatica limbii române; nu li se cere să spună pe de rost definiţii, dar întrebările sunt astfel construite încât cel care răspunde corect este clar că nu a trecut prin şcoală ca gâsca prin apă. Printre atâtea concursuri de talente, Televiziunea Română ne face o ofertă de nerefuzat: petrece timpul într-un mod plăcut, dar şi util, află cât de bine vorbeşti româneşte şi reactualizează-ţi cunoştinţele de limba română! TVR îşi îndeplineşte astfel misiunea de post public de televiziune, aceea de a forma tinerele generaţii şi de a ţine în formă populaţia activă şi seniorii. Exerciţiul vorbirii corecte ne antrenează mintea, ne face competitivi şi nu ne lasă să îmbătrânim”, explică Ruxandra Gheorghe Negrea.

(w882)

Titlul face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar, în același timp, este un indicator către competiția din platoul „Care pe care”. În fiecare ediție, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale, culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliști, politicieni sau influenceri, expresiile străzii și englezismele. Premiile nu sunt de neglijat, participanţii având şansa de a pleca acasă cu portofelul plin; dificultatea probelor creşte treptat, la fel ca recompensele.

(w882)

O probă de foc deschide competiţia: „S|Pune finalul” testează contracronometru cunoşterea proverbelor şi expresiilor româneşti pe care le folosim în conversaţiile zilnice. Este runda care poate aduce concurenţilor nu mai puţin de 500 de lei. Urmează „Ori una, ori alta”, o probă ce verifică atât cunoaşterea gramaticii limbii române, cât şi viteza de reacţie. Alegerea enunţului corect dă şansa jucătorilor de a aduna încă 600 de lei. Runda a treia, eliminatorie, invită participanţii la „Vânătoarea de greşeli” – greşeli din televiziune, muzică, film, teatru, presă scrisă sau dintr-o bibliotecă specială, cea a titlurilor greşite. Un alt concurent părăseşte competiţia în urma semifinalei intitulate „De unde şi până unde”, în care se cer explicate sensul şi provenienţa unor cuvinte şi expresii. Cel care acumulează mai puţini bani în urma acestei probe va fi eliminat, iar primii doi clasaţi încep etapa finală, „Duelul”. Finaliştii se luptă în sinonime, iar învingătorul îşi dublează suma acumulată şi primeşte, drept cadou, şi două dintre volumele de căpătâi ale limbii române: DOOM şi DEX.

„Telespectatorii pot juca alături de noi, ei pot răspunde în timp real şi, dacă le place, se pot înscrie oricând în concurs pe site-ul TVR, la secţiunea Preselecţii. Pregătim un concurs special pentru telespectatori, dar aceasta va fi una dintre surprizele emisiunii, pe care nu vreau încă să o divulg”, anunţă Ruxandra Gheorghe Negrea, punctând totodată şi că „românii sunt pasionaţi de limba noastră – şi nu spun asta din cărţi, ci din experienţa acumulată în cei peste 20 de ani în care i-am intervievat pe stradă la emisiunea Vorbeşte corect!”.

(w882)

Un concurs ce solicită, aşadar, cunoaşterea limbii române, dar şi viteză de reacţie şi prezenţă de spirit, „Care pe care” oferă telespectatorilor o oră de educaţie, de bună dispoziţie şi îmbogăţire a cunoştinţelor. În fiecare zi de luni până joi, de la ora 18.00, ne convingem, o dată în plus, că „Limba noastră-i o comoară” – şi nu doar la sensul figurat, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Din 8 mai, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, la TVR 1.

 

Regie Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Ştirbescu

 

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1