Cate Blanchett, agent secret - în filmul de sâmbătă, la TVR 2
duminică, 09 august 2020
O tânără scoţiancă se alătură Rezistenţei Franceze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a-şi salva iubitul, membru Air Force Royal, pierdut în Franţa. Vedem întreaga poveste la TVR 2 sâmbătă, 15.08, la ora 20.10, în filmul „Charlotte Gray”.

Adesea, regizoarea de origine australiană Gillian May Armstrong aduce în filmele ei perspectiva feminină sau pune în prim plan personaje feminine. Este şi cazul producţiei Charlotte Gray - producţie Marea Britanie – Australia 2002, în care rolul principal este interpretat de mult premiata actriţă, tot australiană, Cate Blanchet - film pe care TVR 2 îl difuzează sâmbătă, 15 august, de la ora 2o.10.

Producţia, care are două nominalizări la Premiile Satellite 2002, îi mai are în distribuţie, printre alţii, pe Rupert Penry-Jones, James Fleet.

(w500)

(w640)

În 1942, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial, scoţianca Charlotte Gray este recrutată ca agent secret de Rezistenţa Franceză şi trimisă în misiuni periculoase în spatele liniilor inamice. Curajoasa tânără e motivată de dorinţa de a contribui la lupta pentru eliberare, dar are şi o misiune personală, nemărturisită: să-l găsească pe Peter, iubitul ei, declarat dispărut pe front, după ce avionul lui a fost doborât undeva în Franţa.

(w640)

(w640)

Cate Blanchet a fost singura şi unica alegere a scenaristului şi autorului Sebastian Faulks pentru rolul Charlotte Gray.

(w640)

(w640)

(w640)

(w640)

Adevărata poveste a celei care a fost cunoscută drept Nancy „White Mouse” Wake a fost sursa de ispiraţie a scriitorului Sebastian Faulks pentru romanul Charlotte Gray (1999), carte care stă şi la baza filmului cu acelaşi nume. Născută în Noua Zeelandă, dar crescută în Australia, Nancy Wake este cea care a ajutat şi i-a ajutat să se salveze pe sute de membri ai Alianţei din Franţa ocupată. Lucrând ca jurnalist în Europa, ea a reuşit să-l intervieveze pe Adolf Hitler în Viena, în 1933 şi apoi a jurat să lupte împotriva persecutării evreilor. După căderea Franţei în 1940, Nancy Wake a devenit curier al Rezistenţei Franceze, iar mai târziu sabotor şi chiar spion – stabilind rute de evadare şi sabotând maşinăria germană, eliberând astfel sute de vieţi ale Aliaţilor. A lucrat pentru Operaţiunile Speciale Engleze şi a fost paraşutată în Franţa în aprilie 1944, înainte de invazia Aliaţilor în Normandia, pentru a furniza armele luptătorilor din Rezestenţa Franceză. La un moment, dat ajunsese în capul listei Gestapo-uluui cu cei mai căutaţi inamici. A fost cea mai decorată femeie din serviciul militar al Australiei şi una dintre cele mai recunoscute pentru meritele sale de către Aliaţi în timpul celui de-Al doilea Război Mondial. Franţa, de asemenea, a decorat-o cu Legiunea de Onoare.

 

 

 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României