loader
Foto

Ce schimbări promite noua lege a pensiilor

În ediţia de joi, 30 martie, a emisiunii „Oamenii şi legea” am discutat despre schimbările promise în noua lege a pensiilor. De la ora 13:00, pe TVR 1.  

 

Oamenii și Legea

Regulile stabilite de noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, au fost amânate iniţial pentru toamna lui 2023, dar la finalul anului trecut au suportat o nouă amânare, pentru ianuarie 2024.

Prin modificările cuprinse în actul normativ se urmărește o creştere a venitului pentru cei 5 milioane de pensionari, o nouă formulă de calcul, dar sunt schimbări și pentru cei ce urmează a ieși din câmpul muncii. Se dorește egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani, până în anul 2035, dar și eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii. Mai mult, românii care vor să lucreze peste vârsta de 65 de ani, o vor putea face voluntar, însă pensia nu se va mai cumula cu salariul.

În direct, de la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU a fost Răzvan CRĂCIUNAŞ, avocat, Baroul Bucuresti.

(w882)

O pensie de la stat nu înseamnă o bătrânețe lipsită de griji. Realitatea ne arată că, pe fondul creșterii costului vieții, valoarea pensiei este într-o permanentă schimbare, de cele mai multe ori asigurând un trai la limită. Majorarea punctului de pensie, a pensiei minime garantate, dar și oferirea de ajutoare de stat pensionarilor cu venituri mici sunt câteva dintre măsurile menite să sporească bugetul seniorilor.

(w882)

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate Pilonului I însă, potrivit specialiștilor, dacă nu se iau măsuri, problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20 - 30 de ani și vor duce la un posibil declin al sistemului public de pensii.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

(w882)

MODERATOR

  • av. Mihaela OLARU

 

JURNALIŞTI TV
  • Raluca AMZĂR
  • Delia APOSTOL-HANZELIK
  • Rareş COTINGHIU

 

REALIZATOR

  • Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

  • Mihaela GRECU

9:00 Oamenii şi legea

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

10:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

​Producător Ioana Mureşan

(Reluare)
 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1