loader
Foto

„Cocoşatul de la Notre-Dame” se vede la „Telecinemateca” | VIDEO

TVR 1 difuzează marți, 17 ianuarie, de la ora 21:00, filmul ”Cocoșatul de la Notre-Dame”, în amintirea frumoasei Gina Lollobrigida și a inegalabilului Anthony Quinn.

 

Sub genericul „Telecinemateca” vedem, pe 17 ianuarie, una dintre capodoperele cinematografiei europene, „Cocoşatul de la Notre-Dame” (NOTRE-DAME DE PARIS – Franţa, 1956), adaptarea după romanul „Notre-Dame de Paris” al lui Victor Hugo. În regia lui Jean Delannoy, filmul îi are în rolurile principale pe Gina Lollobrigida şi Anthony Quinn.

(w882)

În Parisul secolului XV, regele Ludovic al XI-lea îngăduie unor trupe de dansatori şi comedianţi ambulanţi să organizeze un festival în piaţa din faţa Catedralei Notre-Dame. Văzând-o dintr-un turn al clădirii pe senzuala ţigancă Esmeralda, printre jongleri și alți animatori, alchimistul Claude Frollo se îndrăgosteşte pe loc de ea.

Mai târziu, în noapte, el îl trimite pe cocoşatul Quasimodo, clopotarul catedralei, să o răpească pe fată. Dar când Quasimodo se apropie de fată, cade pradă frumuseții ei.

(w882)

Esmeralda mai are însă şi alţi doi pretendenţi, poetul Gringoire şi căpitanul de arcaşi Phoebus, care nu vor ezita să-i sară în ajutor, riscându-şi vieţile.

(w882)

Grandioasa producţie cinematografică beneficia, la acea vreme, de un buget considerabil. Versiunea pe care o putem vedea pe 17 ianuarie la TVR1,  colorizată şi restaurată la rezoluţie high definition dintr-o copie găsită în mod miraculos în 2006, redă splendoarea inițială capodoperei.

5:05 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

(Reluare)

5:55 Imnul României

 
Probleme la bloc, rezolvări în instanță

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

publicat: miercuri, 14 mai 2025

Legea Asociațiilor de Proprietari este în continuare criticată de proprietari, președinți de asociații, administratori și specialiști. Din ...

Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească ...

 

#tvr1