loader
Foto

Galerie foto

Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonice din Viena la Sagrada Família

Încă o bucurie pentru suflet: TVR 1 difuzează, în a doua zi de Paști, de la ora 10.35, Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonice din Viena, susținut la Sagrada Família, în Barcelona.

 

Condusă de Christian Thielemann, Orchestra Filarmonică din Viena a susţinut un concert impresionat la Sagrada Família, pe care îl vom vedea la TVR 1 în a doua zi de Paşti. Celebrul ansamblu interpretează Simfonia nr. 4 în mi bemol major a lui Anton Bruckner și o lucrare în primă audiție mondială, „Elysium”, scrisă de câștigătorul premiului Ernst von Siemens, canadianul Samy Moussa.

(w882)

Christian Thielemann_(c) Matthias Creutziger

(w882)

Samy Moussa - (c) Genevieve Caron

Probabil că nu există un alt ansamblu mai mult legat de istoria şi tradiţia muzicii clasice europene decât Filarmonica din Viena. În ultimii 177 de ani, această orchestră a trăit şi influenţat cursul istoriei muzicale din întreaga lume. Chiar şi azi, dirijori şi solişti importanţi menţionează unicul „sound vienez”, care individualizează ansamblul în rândul orchestrelor muzicale.

(w882)

Filarmonica din Viena_br_(c) Lois Lammerhuber

Simfonia a 4-a a lui Anton Bruckner a avut premiera la Viena pe 20 februarie 1881, tot cu Filarmonica din Viena, sub conducerea lui Hans Richter. Arhitectul Antonio Gaudí proiecta Sagrada Família la începutul anilor 1880, prin urmare, în același timp cu crearea Simfoniei a 4-a a lui Bruckner.

(w882)

(c) J.C.Sagrada Familia

(w882)

(c) J.C.Sagrada Familia

(w882)

(c) J.C.Sagrada Familia

Concertul pe care il vom vedea pe 25 aprilie, de la 10.35, la TVR 1, este primul concert al Filarmonicii din Viena în bazilică. „Este foarte emoționant pentru noi, muzicienii, să interpretăm o mare capodoperă a compozitorului austriac romantic târziu în cadrul extraordinar al catedralei Sagrada Família. Este o experiență incredibilă să cânți această muzică în arhitectura și acustica unică a bazilicii. Pentru mine, este punctul culminant actual în proiectul nostru Bruckner, care va fi lansat în anul aniversar 2024. De altfel, pe timpul pandemiei noi am înregistrat unele dintre simfoniile lui Bruckner cu Christian Thielemann”, spune despre concert prof. Daniel Froschauer, președintele Filarmonicii din Viena.

 

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

8:30 Pro patria

Pro Patria este emisiunea militară de televiziune care te aduce mai aproape de Armata României.

Indiferent dacă ești un pasionat al domeniului militar sau pur și simplu dorești să înțelegi mai bine rolul și importanța apărării naționale, Pro Patria te va captiva prin conținutul său informativ și impresionant vizual. Alătură-te nouă în această călătorie în universul militar al României și descoperă curajul și dăruirea celor care asigură securitatea și apărarea țării noastre.

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1