Sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 18.50, la TVR 1 am pătruns în universul "Teleenciclopediei", unde descoperim povestea lui Antonio Gaudi, ajungem în Angkor Wat, pe Insula Dyer şi aflăm ce presupune cultivarea hameiului.
- Antonio Gaudi
Gaudi şi-a uluit contemporanii – aşa cum uimeşte şi azi milioane de turişti – prin inventivitatea şi plasticitatea arhitecturii sale. În acest episod descoperim două dintre emblemele Barcelonei moderniste: Casa Milà –inclusă din 1984 în Patrimoniul Mondial UNESCO – şi Casa Batlló.
- Hameiul
În regiunea germană Hallertau, cultivarea hameiului – plantă amăruie folosită la fabricarea berii – este o ,,pasiune” moştenită de secole, din generaţie în generaţie.
- Angkor Wat
Angkor Wat – oraş întemeiat de străvechea civilizaţie khmeră, dar „pierdut” în jungla cambodgiană aproximativ 400 de ani – a fost descoperit întâmplător la jumătatea secolului al XIX-lea. Începând cu anul 1992, Angkor Wat face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
- Sanatoriile puilor
Pe Insula Dyer din Africa, câţiva pui de pinguini (din specia Spheniscus Demersus), abandonaţi de părinţii lor, au parte de „o a doua şansă la viaţă”, graţie Organizaţiei Ecologice Guvernamentale „Cape Nature”.
**
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan.
O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.
Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.