Ce înseamnă şi cum poate fi încheiat un contract de donaţie? Care sunt obligaţiile donatorului? Dar ale donatarului? Care sunt motivele pentru care se poate revoca acest tip de contract? Moștenitorii pot ataca în instanță actul de donație? Sunt doar câteva dintre întrebările la care am răspuns în ediţia de joi, 13 aprilie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.
De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatatul Mihaelei OLARU este Mihai TĂNĂSESCU, avocat în Baroul București.
Ca orice contract și donația are nevoie de consimțământul a cel puțin două părți. Respectiv dorința donatorului de a gratifica și dorința donatarului de a primii donația. Acordul de voință trebuie să se întregească cu scopul de a încheia contractul de donație. Mai mult decât atât, acest consimțământ nu are voie să fie viciat.
Prin lege, orice persoană poate dona sau încheia un contract de donație cu oricine dorește. Condiția principală în legătură cu părțile, este ca acestea să aibă capacitate de exercițiu, altfel spus, să aibă 18 ani, adică capacitatea de a încheia acte juridice de dispoziție.
Când donația este pur gratuită, donatarul nu are nicio obligație, ci numai o îndatorire numită „de recunoștință” care, în cazurile anume determinate de lege, este sancționată prin posibilitatea dată donatorului de a revoca donația pentru cauza de ingratitudine. Exceptia de la această regulă este în cazul donației cu sarcini.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIŞTI TV
- Raluca AMZĂR
- Delia APOSTOL-HANZELIK
- Rareş COTINGHIU
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU