loader

Cu ochii spre cer, într-o nouă ediţie a Teleenciclopediei

Sâmbătă seara înseamnă, de peste o jumătate de secol şi pentru milioane de români, întâlnirea cu lecţiile Teleenciclopediei. Din nou în băncile clasei TVR 1 pe 18 martie, la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

ARTA ARHITECTURII

La mijlocul secolului al VI-lea, Bizanțul își consolida supremația în lumea romană.

Sub ocârmuirea lui Iustinian I a fost înălţată cea mai mare biserică a Creștinismului: Catedrala Sfânta Sophia.

Isprăvită în anul 537, ea impresionează şi astăzi prin dimensiunile magnifice și arhitectura insolită.

(w882) Teleencicl

AMELIA EARHART

În 19 mai 1932, prima femeie care traversase Atlanticul, ca pasager, se pregătea să decoleze de la Newfoundland, pentru a parcurge acelaşi traseu, singură! În februarie 1937, prezenta, la New York, cel mai temerar plan al său: zborul în jurul planetei, deasupra Ecuatorului! „Lockheed Electra 10 E” era mult mai complex decât aparatele cu care zburase până atunci. Din păcate, zborul avea să fie „cântecul de lebădă” al companiei „Earhart Incorporated”.

(w882)

ARBORELE DE CAUCIUC

Morfologia, habitatul şi utilizările arborilor de cauciuc alb le oferă iubitorilor botanicii un prilej de delectare, sâmbătă seara, la Teleenciclopedia, în acest nou episod.

DIRIJABILELE

La începutul secolului trecut, erau principalul mijloc de transport aerian. În zilele noastre, dirijabilele, sau aerostatele, sunt folosite doar pentru zboruri de agrement, reclame şi filmări. O vedere aeriană din dirijabil asupra reliefului este binevenită oricând, dar parcurgem şi fişa tehnică a acestui aparat care uneşte cerul şi pământul.

(w882) Aerostat

foto Emil Fischer, din colecția Muzeului Brukenthal

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1