loader
Foto

Deschis publicului „pentru eternitate”! Povestea „Castelului regilor”, la TVR1

A fost vizitat de capete încoronate ale Europei: Împăratul Franz Joseph I, Regele Gustav al Suediei sau Regina Maria Theresa a Bavariei. Pe 21 mai, la „Ora Regelui”, descoperim poveștile Castelului Peleș, cel mai vizitat muzeu din România. De la 14.30. | VIDEO

 

Ora Regelui

„Ne începem călătoria imaginară într-o zi de august, 1866, când, abia venit în România, Principele Carol I ajungea, pentru prima dată, la Sinaia. De aici avea să înceapă o poveste care va dura, pentru creatorul ei, 40 de ani”, ne invită Irina Luca, realizatoarea ediţiei „Ora Regelui”. Filmul va putea fi văzut sâmbătă, 21 mai, de la 14.30, la TVR 1.

(w882)

Piatra de temelie a Castelului a fost pusă în 1875, iar planurile erau realizate de arhitectul german Wilhelm Doderer. Lucrările mergeau încet, din cauza terenului și a vremii potrivnice, iar cheltuielile au depășit, de la început, estimările principelui: numai fundația a costat 400.000 de lei aur, mai mult de jumătate din suma pe care o alocase proprietarul său pentru întregul challet.

(w882) semineu Pe

Şemineu Peleş

A urmat Războiul de Independență și, timp de doi ani, lucrările s-au întrerupt.

Inaugurarea oficială a avut loc pe 7 octombrie 1883, dar lucrările nu s-au oprit atunci, iar castelul a ajuns la forma definitivă în 1914.

(w500) Castelul P

„În documentar am povestit despre viața la castel, Peleșul fiind nu numai reședință privată, dar și loc de desfășurare a vieții de la Curtea Regală a României în lunile de vară, am aflat  care erau îndatoririle unei doamne de onoare, am vizitat apartamentul Regelui Mihai și apartamentele în care erau primiți George Enescu, Vasile Alecsandri și Patriarhul României”, mai spune Irina Luca aşteptându-ne să-i fim alături sâmbătă, de la 14.30, pentru a urmări documentarul. Şi argumentele continuă:

La Peleș s-a petrecut faimosul Consiliu de Coroană, în august 1914, când s-a decis păstrarea neutralității pentru România pentru o perioadă de doi ani.

(w882)

Biroul Reginei Elisabeta

Peleșul a fost vizitat și admirat de capetele încoronate ale Europei: Împăratul Franz Joseph I, Regele Boris al II-lea și Regina Giovana, Regele Gustav al Suediei, Regina Ema a Olandei și Regina Maria Theresa a Bavariei.

Sinaia, unul dintre puţinele oraşe din Europa cu două gări regale

Sinaia a luat naștere după inaugurarea Castelului Peleș: s-a transformat dintr-o așezare cu două stabilimente de băi și câteva pensiuni, numită Podul Neagului, în stațiunea cea mai căutată de lumea bună. A rămas unul dintre puținele orașe din Europa cu două gări regale, iar vara, centrul politicii românești se muta aici.

Regele Carol I a murit în „reședința sa favorită de la Sinaia”. La Peleș s-a născut primul rege al dinastiei, pe pământ românesc, și primul botezat în religia ortodoxă, Carol al II-lea.

În 1921, la Foișor, s-a născut fiul său, Mihai I. Regele Mihai și-a petrecut copilăria la Sinaia, în curtea Castelului a învățat să conducă mașina și tot de la Peleș a plecat în exil în urma abdicării forțate impuse de comuniști.

După mai bine de 60 de ani, pe 5 iunie 2008, Regele Mihai se întoarce la castelul Peleș, iar cei care l-au întâlnit atunci își amintesc: „Mergea pe coridoare ca și cum ar fi plecat cu o zi în urmă din castel”.

(w882)

Astăzi, Muzeul Național Peleș administrează Castelul Peleș și Castelul Pelișor, ambele proprietatea Familiei Regale a României. Muzeul a fost vizitat anual de peste 400 000 de turiști, devenind cel mai vizitat muzeu din țară. Povestea lui o vom afla sâmbătă din documentarul „Castelul Regilor”. Dacă vreți însă să pășiți în istorie, muzeul vă așteaptă: castelul este deschis publicului și va rămâne astfel „pentru eternitate”, așa cum a dorit întemeietorul său.

TVR 1 – sâmbătă, 21 mai 2022, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 21 mai 2022, ora 16.00

TVR Moldova – joi, 26 mai 2022, ora 16.00

Director de imagine: Doru Iacovescu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Irina Luca

 

0:10 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:40 Operaţiunea Monstrul (R)

( România, 1976)

Regia Manole Marcus

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru

Comedie. Redactor Gabriela Onea

(Reluare)
 
Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvr1