loader
Foto

Despre Cuvânt și trăirea Lui, la ”Universul Credinței”

Duminică, 26 iunie, de la 7.00 la 9.30, pe TVR1, TVR MOLDOVA și TVRi ați putut urmări o ediție cu o multitudine de subiecte în centrul cărora se găsește credința în Dumnezeu-Treime, dar și modul în care Cuvântul întrupat lucrează în viața noastră.

 

Rafael Udriște
Universul credinţei

În prima parte a emisiunii, începând cu ora 7.00, invitatul moderatorului Rafael Udriște a fost Cătălin Raiu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Recensământul populației continuă să fie un subiect important și din punct de vedere religios, fiecare persoană având, astfel, posibilitatea de a-și mărturisi apartenența la un cult.

(w882)

Știrile din actualitatea religioasă internă sunt o permanență în sumarul celei mai longevive emisiuni de spiritualitate a Televiziunii Române. Nu lipsesc nici de această dată, printre teme numărându-se comemorarea deportărilor din Bărăgan, hramul mănăstirii Piatra și resfințirea bisericii Bărboi din Iași.

(w882)

Ce sunt și care este rolul archonilor în Biserica Ortodoxă, la nivel mondial, puteți afla urmărind un scurt interviu cu Dr. Anthony Limberakis, Comandant Național al Ordinului „Sfântul Andrei”, care a făcut parte din delegația SUA prezentă, cu puțin timp în urmă, în România.

„Editorialul…” și „Sărbătorile săptămânii” ne aduc în atenție cele mai importante – din punct de vedere spiritual – momente ale fiecărei săptamâni.

„Cartea de duminică” se constituie, din nou, într-o pledoarie în favoarea lecturii. De această dată, lucrarea adusă în atenție este „Viața și patimile lui Hristos în pictura italiană din secolele XIV-XVII”.

Prin discreția care înconjoară monahismul acesta va păstra, întotdeauna, o aură de mister. Ceea ce nu ne împiedică, totuși, să ridicăm un colț al vălului aruncând o fugară privire, în cadrul rubricii „Dialogurile dimineții” unde invitat este părintele Constantin Sturzu.

De la ora 8.00, în studioul ”Universul Credinței” a poposit actrița Amalia Ciolan. O discuție despre teatru și credință ne-a condus tot la Cuvânt, Cuvântul care poate zidi – atât în viața de zi cu zi, cât și în artă, atunci când este expus – cu înțelepciune - pe o scenă.

(w882)

Un maestru al rostirii cuvântului, alcătuind predici care au schimbat destine, a fost, în timpul vieții sale pământești, sfântul Anton de Padova – sfântul minunilor - care, de secole, îi ajută pe toți cei care aleargă la el.

(w500)

Sărbătorit de Biserica Romano-Catolică în 13 iunie, a fost prezent și în cadrul emisiunii noastre prin intermediul unui reportaj realizat la Constanța, în bazilica ce-i este dedicată.

(w500)

Sub semnul minunii stă și viața părintelui Mihai Marian care ne-a oferit o mărturisire de credință după ce, în urmă cu paisprezece ani, a fost vindecat de o boală gravă, aflată într-un stadiu avansat.

Și unde am putut încheia cea de-a doua parte a emisiunii, dacă nu tot într-un lăcaș sfânt – de această dată este vorba despre biserica din Rogoz, una dintre cele opt biserici de lemn din Maramureș intrate în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999.

De la ora 9.00, la ”Bucuria Credinței”, părintele Constantin Necula ne-a așteptat, cu vorbe pline de miez, la mănăstirea Arnota – ctitorie a domnitorului Matei Basarab.

(w882)

Prezentator și moderator: Rafael Udriște

(w882)

Coordonatori: Lucia Toader și Daniel Vistorovschi

Producător: Andrei Victor Dochia

Un articol de: Aziza Bodea Micu

Credit foto: Biserica Bărboi – Basilica.ro, Sf. Anton de Padova – sfinticatolici.ro.

10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

10:30 In grădina Danei

Horticultura este o alegere excelentă în carieră dacă dorești să lucrezi în aer liber și să fii aproape de lumea plantelor care ne înconjoară!

Duminică, 11 mai, de la ora 10,30, descoperim povesti frumoase cu tineri legumicultori și floricultori care mizează în fiecare an pe culturile lor!

Preot Daniel Apaitan, consultant Cosmin Dragu și ing.Viorel Oprea ne povestesc despre strânsă legatura dintre carieră și pasiune.

Realizator Dana Constantinescu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1