loader

Despre excesul de antibiotice, la Vreau să fiu sănătos de luni, 13 ianuarie

Alte subiecte ale ediţiei de săptămâna aceasta au fost termografia şi tehnicile de alăptare corectă.

 

Sonia Argint Ionescu
Vreau să fiu sănătos!

Ediţia emisiunii de luni 13 ianuarie este disponibilă online pe TVR+

Cel mai important subiect al emisiunii de luni este abuzul de antibiotice. Dr. Gabriel Popescu, medic primar boli infecțioase, ne spune cum poate acesta dăuna organismului, cauzând, de multe ori, prelungirea duratei de spitalizare a pacienților şi apariţia unor costuri suplimentare în vederea realizării unor investigații specifice. Mai mult, excesul de antibiotice poate avea drept consecinţă infecții foarte grave ale pacienţilor sau chiar decesul acestora.

Termografia este un alt subiect din emisiune şi reprezintă o investigație neinvazivă, nedăunătoare atât pentru  pentru pacient, cât și pentru medic. Domnul dr. Eduard  Togoveanu, chirurg oncolog, folosește  această metodă pentru a verifică cât mai bine starea de sănătate a pacienților.

Investigaţia nu doare, nu are contraindicații și durează puțin. În plus, are o acuratețe comparabilă cu celelalte metode de diagnostic imagistic,  fiind complementară cu acestea.

Cum funcţionează? Face parte din familia EKG, EEG, EMG și explorează termogeneză celulară, căldura corpului, în condiții de sănătate sau de boală. Astfel, cu ajutorul acesteia se pot detecta o serie de boli înainte de a se manifesta.

Metoda de investigație este repetabilă și conferă posibilitatea unor analize comparative în special când se urmărește verificarea rezultatelor unor tratamente oncologice, antiinflamatorii, antireumatice, endocrine .

Cu ajutorul termografiei se pot descoperi boli precum reumatismul, artroza, osteoporoză, hipertiroidia, sau hipotiroidia, gușa nodulară, cancerul de tiroidă, sinuzita, inflamații ale articulațiilor membrelor ori ale coloanei.

În cele din urmă, emisiunea va include şi un material dedicat tehnicilor de alăptare corectă. Dr. Mihaela Nită - medic pediatru, consilier certificat în alăptare, descrie câteva tehnici prin care mamele își pot alăpta în siguranță bebelușii, într-un mod facil și nedureros. De asemenea, din acest reportaj veți află care sunt beneficiile alăptatului, atât pentru mamă, cât și pentru copil.

21:00 ​ Annie Hall

Telecinemateca *​ Annie Hall (SUA, 1977)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Woody Allen

Cu: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts

*Comedie. După separarea de iubita sa Annie Hall, nevroticul actor new-yorkez Alvy Singer rememorează episoade ale agitatei lor relaţii, în încercarea de a determina ce i-a despărţit. Filmul trasează, în desfăşurare cronologică, povestea de dragoste a celor doi, începând cu prima întâlnire, constituindu-se aproape într-un document istoric asupra iubirii în anii 1970.

Redactor Ştefan Asavei

*4 premii Oscar 1978 pentru: cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal (Diane Keaton), cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu;

*Globul de Aur 1978 pentru Diane Keaton-cea mai bună actriţă într-o comedie;

*5 premii BAFTA

23:00 Deceniul ascuns

(2024) Episodul 2: Caricaturistul anilor '80.

Documentar

Regia Alexandru Stănescu

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
„O catastrofă nu vine niciodată singură” – adevăr sau mit?

Omenirea s-a temut dintotdeauna de stihiile naturii. Dacă mult timp s-a crezut că fiecare cataclism este un fenomen izolat, astăzi cercetătorii ...

Ce adversari şi-ar alege Virgil Ianţu dacă ar concura la „Câștigă România!”

Manualele sunt deschise, harta e pe perete, iar Virgil Ianţu e pregătit cu noi întrebări de cultură generală. Aşadar... „Start" pentru sezonul XV ...

Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...

 

#tvr1