loader
Foto

Despre lumină şi întuneric, cu Cristi Minculescu, la „Nocturne”, pe TVR 1

Un om sensibil până la vulnerabilitate, deghizat într-un dur cu geacă de piele. Am urmărit povești de pe scenă, dar și din afara ei, despre lumină și întuneric, la „Nocturne”, cu Cristi Minculescu. Marina Constantinescu ne-a dat întâlnire luni, 27 noiembrie, ora 23.00, la TVR 1.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Să cânți rock în anii ´80 însemna un act de curaj în cel mai pur sens al cuvântului. Rockerii, cu părul lor lung și atitudinea rebelă, nu erau deloc pe placul sistemului comunist. Dar, tocmai faptul că această muzică era interzisă sau difuzată la ore imposibile din noapte, o făcea iubită, căutată și trăită până la vibrație de generații întregi.

Invitatul Marinei Constantinescu de luni, 27 noiembrie, este vocea cu care se confundă trupa IRIS de peste 40 de ani. „Bună seara, prieteni!” nu este un salut oarecare, este aproape o marcă înregistrată Cristi Minculescu, o plecăciune în fața celor care „i-au ajutat să zboare chiar și atunci când aveau aripile frânte”. Cristi Minculescu a venit la „Nocturne”, luni, de la ora 23.00, pe TVR 1.

Cristi Minculescu a debutat în 1979, la o „cântare” în Herăstrău cu trupa „Harap-Alb”, între două momente folclorice. Au fost acolo 10.000 de spectatori care l-au sedus iremediabil și care, poate, au reprezentat un ingredient important din elixirul tinereții fără bătrânețe. Despre acest om sensibil până la vulnerabilitate, deghizat într-un dur cu geacă de piele, aflăm că este, pe lângă fotbal, și un împătimit al teatrului. O întâlnire care l-a marcat a fost cea cu Florian Pittiș în vestitul și exclusivistul „Club A”, în tainele căruia am pătruns și noi în ediția de luni seară a emisiunii „Nocturne”.

„Am un mare respect pentru cei care reușesc să-și pună sufletul pe tavă, dezinteresat și sincer, pentru a crea emoție”, a mărturisit Cristi Minculescu în discuţia cu Marina Constantinescu la „Nocturne”. Mai multe am aflat luni, de la ora 23.00, la TVR 1.

A încercat să nu se lase schimbat de cumplita boală moștenită genetic, să nu se întrebe niciodată „de ce eu?” și a continuat să scrie istorie și după această bornă a vieții sale. „Lumina ne arată cât de întuneric este. (...) Dar o vezi mereu la un capăt de tunel”, spunea Cristi Minculescu la „Nocturne”, pe TVR 1.

„Prietenul este cel care vine spre tine când toți ceilalți pleacă”, crede solistul pe care l-am descoperit din alte perspective luni seară, la „Nocturne”.

(w882)

​Întâmplări de necrezut, direct de la sursă, de la legenda care a creat istoria, povești de pe scenă, dar și din afara ei, despre lumină și întuneric, luni - la „Nocturne”. Cu Cristi Minculescu şi Marina Constantinescu. De la ora 23.00, la TVR 1.

Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorii Carmen Tănase, Ştefan Bănică şi Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1