loader
Foto

Despre tenis şi fotbal – jucate, privite şi comentate. Cu jurnalistul TVR Cristian Mîndru

„Sportul e sănătate, toată lumea ar trebui să facă mişcare, cât de puţin, nu există ’nu am timp’...” Cristi Mîndru nu lasă să treacă mai mult de o zi fără mişcare. Şi tot sportul, mai exact comentariul sportiv şi prezentarea ştirilor sportive, reprezintă domeniul lui de activitate. Din 21 iunie, s-a aflat la microfonul de comentator pentru Campionatul European de Fotbal UEFA U21, transmis în exclusivitate la TVR.

 

Cristian Mîndru

De aproape 20 de ani în echipa redacţiei Sport a Televiziunii Române, Cristian Mîndru este unul dintre norocoşii care fac ceea ce şi-au dorit încă din copilărie. Sportul este pasiunea lui, practicându-l în mod curent, iar meseria de jurnalist sportiv i se potriveşte ca o mănuşă. A comentat probe de la mai multe ediţii ale Jocurilor Olimpice, meciuri de fotbal din Campionate Mondiale sau Europene, partide de tenis de la turnee Grand Slam.

Din 21 iunie, s-a aflat la microfonul de comentator pentru Campionatul European de Fotbal UEFA U21, găzduit de România şi Georgia, precum şi pentru Jocurile Europene din Polonia, competiții transmise în direct pe posturile TVR.

(w882)

Despre ce înseamnă sportul în viaţa lui, despre bucuria jocului, despre tenis şi fotbal – jucate, privite şi comentate ne vorbeşte jurnalistul TVR Cristi Mîndru.

(w882)

„Am început să joc tenis la vârsta de 9 ani. Dădeam cu mingea la un perete la bloc, cu o rachetă Neptun, de lemn. Apoi am făcut câteva ore cu singurul antrenor care ştia ceva tenis în oraşul meu. Am avut şansa să am nişte prieteni mai mari cu doi-trei ani decât mine, pasionaţi de tenis, şi cu ei băteam mingea de câteva ori pe săptămână. Toată copilăria mea e legată de fotbal şi de tenis; după ore, eram tot timpul afară şi ne jucam. Fotbal şi tenis.

(w882)

După ce am ajuns la Bucureşti, în timpul facultăţii, am lăsat sportul pe un plan secundar. Mi-a fost destul de greu să mă adaptez în primul an la viaţa din Capitală, mi se părea totul diferit faţă de traiul de la Topliţa, de acasă, iar asta a afectat şi sportul. Până într-o zi, când am vazut la un club unde mersesem să mănânc ceva un afiş cu un turneu de tenis pentru amatori. M-am înscris pe loc, chiar dacă nu aveam nici măcar rachetă – o lăsasem la Topliţa. Nu mai jucasem de foarte mult timp, dar am câştigat acel turneu, cu o rachetă împrumutată. A fost imboldul de a reintra pe teren, mai ales că mă şi împrietenisem cu cei de la club şi aveam acum şi parteneri de joc.”

„Am crescut iubindu-l pe Sampras... Şi apoi a apărut Federer. Pentru mine, există el şi ceilalţi în tenis”

Sunt aproape 20 de ani de atunci, timp în care tenisul a redevenit parte din viaţa sa. „Joc de trei-patru ori pe săptămână, în masura timpului disponibil. E fundamental pentru mine să fac sport, încerc să nu las să treacă mai mult de o zi fără mişcare – sală, înot, tenis, iar de curând am reînceput să joc şi fotbal (dar mai timid, râde el). Sportul e sănătate, toată lumea ar trebui să facă mişcare, cât de puţin, nu există ’nu am timp’... Şi copiii mei fac sport, aşa au crescut. Alex face fotbal, iar Miruna mai joacă tenis cu mine şi merge la sală”, spune Cristi Mîndru.

(w882)

Pe stadion, alături de fiul său, Alex

Pe lângă efectele benefice asupra sănătăţii, jurnalistul recunoaşte şi meritele sportului asupra psihicului. Să ştii să pierzi este unul dintre marile plusuri pe care ţi le aduce practicarea unui sport.

(w882)

„Tenisul mă relaxează, mă linişteşte – atât cât te poţi numi ’liniştit’ după vreun meci de 3 ore la 40 de grade!... Am jucat mulţi ani în circuitele de amatori din ţară şi tenisul m-a învăţat că orice e posibil, iar cât timp ieşi de pe teren convins că ai dat totul, nu trebuie să ai regrete. Am bătut jucători pe care nu credeam vreodată că pot să-i înving şi am pierdut în faţa altora mult mai slabi decât mine, am câştigat turnee cu jucători puternici şi am ratat finale pe care le aveam ’în mână’. Dar, cum îmi place să spun, la tenis – spre deosebire de fotbal – esti doar tu cu tine pe teren, nu se fac schimbări. Dacă ai o zi mai proastă, trebuie să joci cu ce poţi tu în ziua aceea. Şi dacă nu-ţi ’merge’ mâna, trebuie să-ţi ’meargă’ picioarele, iar dacă nu merge nimic, trebuie să accepţi şi să dai atât cât poţi atunci. Fără regrete”, este de părere comentatorul TVR.

Despre modele şi favoriţi, Cristi Mîndru recunoaşte că pentru el, în tenis, există Federer şi restul jucătorilor: „Am crescut iubindu-l pe Sampras. Mi se părea cel mai elegant jucător al timpului său. Apoi, tenisul a evoluat, iar acum, când te uiţi pe YouTube la imagini din trecut şi compari, vezi diferenţele de tehnică. Şi apoi a apărut Federer. Pentru mine, există el şi ceilalţi în tenis. L-am văzut de nenumărate ori live şi am avut chiar BUCURIA să îl întâlnesc şi să schimb câteva cuvinte cu el. Eleganţa sa din teren şi tenisul său nu au egal pentru mine şi, deşi admiraţia mea pentru Nadal sau Djokovic e uriaşă, sentimental sunt şi am fost mereu un fan Federer. Am şi comentat retragerea lui şi a fost un moment de emoţie maximă pentru mine.”

(w882)

Tenis sau fotbal? Amândouă, recunoaşte jurnalistul TVR. „Am jucat şi fotbal mult în tinereţe, eram un ’pomanagiu cu simtul porţii’, aşa mi se spunea. Jucam pe un teren cu zgură neagră şi arătam ca nişte hornari la finalul zilei. Alergam de acasă cu un sandwich în mână, de teamă să nu ratez echipele şi să fiu rezervă... Preferam să mănânc pe drum spre teren, decât sa scap meciul! Îmi place enorm şi fotbalul, am fost un fan al campionatului italian şi al naţionalei Italiei de când mă ştiu. Reminiscenţele pronosportului...”, glumeşte el.

„Scriam de mic cronici şi comentam meciuri în camera mea din Topliţa”

Cristi Mîndru se simte norocos că poate practica sporturile preferate în toate formele posibile – atât pe teren, cât şi în faţa micului ecran sau la microfonul de comentator. „Mă simt foarte bine pe teren, îmi place SĂ FAC mai mult decât SĂ VORBESC. Dar dintotdeauna am visat să ajung ziarist. Scriam de mic cronici şi comentam meciuri în camera mea din Topliţa. Am zeci de caiete cu notiţe şi reportaje din acele vremuri cu campionatul italian. Îmi place să comentez tenis şi mă bucur că am reînceput să comentez şi fotbal.

„E şansa jucătorilor acestei generaţii să se facă remarcaţi”

Mă voi afla în faţa microfonului la câteva meciuri din grupele Campionatului European de Fotbal UEFA U21, transmis în direct la TVR, precum şi la un sfert şi o semifinală. Voi realiza şi emisiuni care vor prefaţa şi vor închide partidele de la acest turneu final. Favorita mea va fi România şi apoi, evident, Italia.  Şi cel mai mult îmi doresc să văd stadioane pline la meciurile României şi să văd repetată emulaţia de acum 4 ani în jurul acestei echipe naţionale.”

(w882)

Succesul oricărui turneu final, inclusiv din punct de vedere al audienţelor, este direct legat la noi în ţară de performanţele echipei naţionale, consideră jurnalistul. Despre şansele elevilor lui Emil Săndoi să repete, la acest turneu, performanţa de acum 4 ani, din Italia, Cristi Mîndru mai spune: „Echipa e bună şi cred că orice e posibil. Asta şi pentru că întotdeauna turneele finale pentru jucătorii ’mici’ au un soi de imprevizibilitate. Îmi doresc ca echipa României să ajungă cât mai departe, măcar în semifinale, ca atunci. E şansa jucătorilor acestei generaţii să se facă remarcaţi. Un European mic e urmărit de foarte multă lume din fotbal, de la antrenori la preşedinţi sau impresari, şi au fost mari jucători care s-au lansat la asemenea turnee.”

Din 21 iunie, UEFA Under 21 Championship 2023. Televiziunea Română a fost official broadcaster al Campionatului timp de trei săptămâni, televiziunea publică a transmis, în exclusivitate, toate partidele de fotbal ale turneului European organizat de România şi Georgia, în perioada 21 iunie - 8 iulie. UEFA Under 21 Championship 2023 a fost urmărit la TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO, dar şi pe platforma tvrplus.ro.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1