loader
Foto

Dezvăluiri în premieră din culisele anchetei cunoscute ca „Dosarul Revoluţiei”

Revoluţie sau lovitură de stat? Pe 22 decembrie, de la ora 22.00, Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au dezbătut evenimentele din 1989, în ediţia specială „Decembrie Roşu”, la TVR 1. | VIDEO

 

Mihai Rădulescu

La 33 de ani de la căderea dictaturii comuniste, evenimentele sângeroase din decembrie 1989 rămân încă o rană deschisă pe trupul României democratice. Au murit atunci peste 1000 de oameni şi au fost răniţi peste 3000, dar nimeni n-a fost găsit responsabil pentru majoritatea covârşitoare a acestor victime, înregistrate după răsturnarea lui Ceauşescu.

​Până la un verdict al instanţei – pentru care nu se ştie cât vom mai aştepta – pe 22 decembrie, Televiziunea Română a propus telespectatorilor săi o dezbatere bazată pe informaţii fundamentate, la zi, care le va permite să-şi formeze propria părere referitoare la Revoluţia din 1989. Mihai Rădulescu ne-a dat întâlnire la ediţia specială „Decembrie Roşu”, de la ora 22.00, la TVR 1, alături de invitaţii săi: istoricul Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice și a comunismului european, procurorul militar Cătălin Ranco Piţu, șef al Secției de urmărire militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum şi jurnaliştii de investigaţie ai TVR poate cei mai specializaţi în Revoluţia Română, Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru.

(w882) Răzvan Bu

„Vă vom furniza elemente extrem de interesante descoperite de anchetatori şi dezvăluiri în premieră din culisele îndelungatei anchete cunoscute sub numele Dosarul Revoluţiei. Un dosar cu un parcurs sinuos, la care au lucrat mai mulţi procurori de-a lungul timpului, a fost ulterior refăcut la cererea judecătorilor şi, în sfârşit, rechizitoriul a fost trimis în instanţă în această vară”, a explicat Mihai Rădulescu. Cel care şi-a asumat înaintarea dosarului şi a fost implicat în toţi aceşti ani în anchetă, actualul procuror-şef al Parchetelor Militare, colonel magistrat Cătălin Ranco Piţu a dezvăluit pe cine consideră anchetatorii vinovaţi pentru victimele din Decembrie 89 şi pe ce bază.

(w882) _Mihai Rad

Ediţia specială a prezentat telespectatorilor mărturii esenţiale despre manifestaţia din 21 decembrie de la Universitate şi mitingul din 22 decembrie, informaţii despre operţiunea Malicius de control al Televiziunii publice, afirmaţii relevante ale unor martori oculari, dar şi un document CIA declasificat, care face referire la faptul că, probabil, Securității i s-ar fi oferit amnistie ca să pună armele jos. Ce s-a întâmplat cu adevărat atunci, a fost revoluţie sau lovitură de stat? Cine a tras – armata, securitatea, teroriştii? De ce nu răspunde nimeni pentru diversiunea și manipulările din timpul evenimentelor din 1989?

(w882) Cosmin Pop

Multe întrebări îşi aşteaptă răspunsurile. Unele dintre ele nu vor veni, poate, niciodată. Altele s-au regăsit în ediţia specială „Decembrie Roşu”, moderată de Mihai Rădulescu. Joi, 22 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 1. Programul s-a difuzat şi la TVR Moldova (la 22.10) şi TVR Internaţional (ora 22.50).

Producător: Ioana Mureşan

14:30 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Singurul quiz show din România dedicat limbii române, un format dinamic și educativ, care îmbină competiția cu distracția. 4 concurenţi se întrec în 5 runde ce aduc în prim plan cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, ”influencerii”, cântăreții, oamenii obişnuiţi etc.

Producător Elena Stirbescu

Format Marius Toder (Media Factory)

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1