loader
Foto

Galerie foto

Din ţara zeului Zamolxe, pe scena „Vedeta populară” | VIDEO

Un gugulan intră în competiţie în ultima ediţie ce mai poate asigura un loc în Semifinală. Cu multe emoţii, poveşti de viaţă, cântec şi suflet românesc, „Vedeta populară” se vede şi pe 19 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Iuliana Tudor
Vedeta populară

Se pare că în zona celor câteva aşezări din jurul vârfului Gugu din Banatul montan, unde trăiesc gugulanii, nu doar tradiţiile şi obiceiurile vechi se transmit de la o generaţie la alta, ci şi talentul.

Cu un străbunic cunoscut în zonă pentru vocea sa puternică, de tenor, şi un tată cantor la biserică, dar şi dirijor al unui cor de 40 de oameni din sat, un tânăr din Caraş vine cu mândrie în faţa românilor, aducând cu sine moştenirea de mii de ani a culturii gugulane. La fel ca şi ceilalţi patru concurenţi ai serii, e hotărât să profite de ultima şansă de calificare în Semifinala sezonului 7 „Vedeta populară”.

Dacă şi juriul îl va susţine aflăm duminică, 19 decembrie, de la ora 21.00, urmărind emisiunea de la TVR 1, difuzată simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Tot dintr-un mediu unde folclorul şi tradiţiile sunt păstrate şi cultivate provine şi una dintre cele care îi fac tânărului concurenţă. În satul ei din Botoşani se ţin încă baluri, de Paşte şi de Crăciun, iar oamenii poartă costume populare când merg la biserică sau la botezuri. Adolescenta de 16 ani vine la „Vedeta populară“ cu o dublă motivaţie: vrea să dovedească tuturor că are stofă de cântăreaţă, dar şi să împlinească visul frânt al bunicii sale; aceasta avea voce frumoasă, dar, pe vremea ei, gura lumii spunea că „fetele cuminţi” nu cântă, aşa că a renunţat la muzică...

(w882)

O sălăjeancă de 57 de ani, deja bunică, ne demonstrează că nu e niciodată prea târziu să-ţi urmezi pasiunea. După ce şi-a văzut băieţii mari, femeia a decis că e timpul să se ocupe şi de ea. Vom vedea ce spun şi membrii juriului despre această hotărâre. Şi tot de la Niculina Stoican, Cornelia Rednic, Elise Stan, Grigore Leşe şi Bogdan Mihai Simion aşteaptă şi o tânără din Neamţ confirmarea că a fost inspirată să renunţe, după un an, la Facultatea de Litere, pentru a urma o carieră în domeniul artistic. Iar o elevă din Gorj şi-a trasat două obiective mari: să devină medic pediatru şi să cânte. Pentru cel de-al doilea, vine duminică seară la „Vedeta populară“.

(w882)

La ultima ediţie de concurs, Orchestra Ansamblului Profesionist Cindrelul „Junii Sibiului“, dirijor Gabriel Popescu, manager Silvia Macrea, susţine toţi concurenţii cu acompaniamentul momentelor muzicale.

(w882)

„Vedeta populară” intră duminica seara în casele noastre, cu ale sale cântece şi tradiţii ce spun istoria acestui neam, cu oamenii ei plini de bucurie şi speranţă, cu muzicieni desăvârşiti şi cu poveşti emoţionante. Sezonul 7 al emisiunii realizate de Iuliana Tudor se vede la TVR 1, în fiecare duminică, de la ora 21.00. „Vedeta populară” se difuzează simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

România se află pe primul loc în Europa la numărul de copii abandonați. Numărul copiilor abandonați la naștere este într-o continuă creștere, cele mai afectate fiind zonele cele mai sărace din țară.

Invitati: Diana Podaru-director general SOS Satele copiilor

Andreea Bălan-cântăreață, ambasadoare SOS Satele copiilor

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* AUGUSTE RODIN (ep.5)

În 1905, la sugestia lui Rainer Maria Rilke, Rodin se mută în Hôtel Biron, pe Rue de Varenne, unde locuiau chiriași deja cunoscuți ori aspiranți la faimă: scriitorul Jean Cocteau, pictorul Henri Matisse, dansatoarea americană Isadora Duncan. Acolo, caută în continuare modalități de a surprinde mișcarea... Urmărește fascinat „Dansul serpentin” al americancei Loïe Fuller, aplaudă entuziasmat premiera spectacolului „După-amiaza unui faun”, inspirat din poemul lui Stéphane Mallarmé. Și, încântat de coregrafia modernă creată de rusul Vațlav Nijinski pe muzica lui Claude Debussy, sculptorul îi cere balerinului să pozeze nud. La 17 noiembrie 1917, Rodin se stinge, câteva luni după dispariția credincioasei Rose. Se căsătoriseră cu numai șase săptămâni înainte. După doi ani, se inaugurează muzeul dedicat sculptorului. Colecțiile sunt expuse atât în Rue de Varenne, cât și la Villa des Brillants, proprietatea din Meudon. Auguste Rodin își dobândise un binemeritat loc în Panteonul geniilor umanității.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1)

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. „Sărutul” (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numita perioadă „de aur”a artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe adorata sa muză: Emilie Flöge-una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.1)

A cui este silueta acestui intrus care se strecoară în palatul marelui zeu al Olimpului ? Ce motiv îl împinge, oare, să fure focul sacru de la zei? A uitat ce pedeapsă îl aşteaptă? Să ne amintim. Legenda spune că, la începutul vremurilor, era Haos. Apoi a apărut Gaia, mama Pământ. După ce l-a zămislit pe Ouranos, Cerul, ei s-au împreunat și, astfel, s-au născut titanii, ciclopii și Hecatonhirii. Unul dintre titani, zis Iapetos, a luat-o de soție pe Klimeni, care i-a dăruit patru copii: Atlas, Menítios, Epimetheus și eroul acestui documentar: Prometheus. Spre deosebire de Epimetheus-al cărui nume înseamnă „cel care cugetă după ce făptuiește” -Prometheus vedea în viitor-calitate ce avea să-i fie de mare folos.

ECOSISTEME: CHINA (ep.1)

Departe, în nord, dincolo de Marele Zid Chinezesc, se află o pădure impresionantă, ce se întinde până în Siberia. Este tărâmul tigrilor siberieni (Panthera tigris altaica): simboluri ale frumuseții, puterii și curajului în luptă. Luncile mlăștinoase din China centrală sunt mărginite la vest de lanțul muntos Qinling: domeniul urșilor panda (Ailuropoda melanoleuca). În libertate au rămas numai câteva mii de exemplare-ceilalţi fiind protejaţi şi crescuţi în captivitate.

Producător Oana Haşegan

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1