Vineri, 8 mai, de la ora 24.00, la TVR 1 şi TVR HD, Marina Constantinescu a avut invitat un reprezentant al cuvântului, avocat pledant în Baroul Bucureşti, alături de care descoperă similitudinile dintre actorie şi avocatură.
Ediția este disponibilă online pe TVR+
În premieră la emisiunea “NOCTURNE”, vineri seara ne vom întâlni cu un avocat. Realizatoarea emisiunii, Marina Constantinescu, se întreabă retoric, în deschiderea emisiunii, de ce, în toţi aceşti ani, niciun reprezentant al acestei bresle nu a ocupat scaunul de invitat. Într-un fel, sau mai multe, teatrul şi avocatura sunt asemănătoare.
Aşadar, invitatul Doru Costea, este avocat pledant în Baroul Bucureşti din 1981, o meserie a cuvântului, a retoricii, a misterului semantic.
Un erudit cu adevărat pasionat de profesia lui, Doru Costea consideră că, până în 1990, avocatura nu a fost o meserie liberală. Şi ne întrebăm, din nou retoric, care a fost? De acea perioadă se leagă serii întregi de nedreptăţi, principii încălcate şi, din păcate, perpetuate în democraţie. Marina Constantinescu aminteşte cu durere faptul că Mircea Vulcănescu este considerat, şi în zilele noastre, duşman al poporului.
“Citesc marile discursuri politice. Oratoria este o ştiinţă şi, în mare măsură, o vocaţie”, spune Doru Costea.
În perioada interbelică, atunci când în România existau curţile cu juri, retorica era “examenul” unui avocat. Astăzi, „ideea de pledoarie a pierdut din anvergura pe care o avea”, declară Doru Costea.
Continuând cu similitudinile dintre avocatură şi teatru, invitatul emisiunii spune că "reuşita avocatului este, deopotrivă, reuşita judecătorului", asemenea armoniei dintre actori şi regizori.
Provocat de gazda emisiunii să vorbească despre dubla moralitate (cea faţă de meserie şi cea legată de caz), avocatul îşi începe pledoaria astfel - "Întâi sunt om, apoi avocat".
“Cred în Dumnezeu şi-l văd întotdeauna când privesc, cu ochii minţii, faptele", spune Doru Costea.
În contextul moralităţii şi al circumstanţelor, Marina Constantinescu a ridicat o problemă care ne frământă pe mulţi: "Dacă un şofer calcă un om pe trecerea de pietoni, mai e nevoie de demonstrarea nevinovăţiei?"
Răspunsul invitatului Doru Costea, vineri, de la 24.00.
Foto: Ioana Chiriţă, TVR
***
Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.
Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu.„Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."
Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.
Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.