loader
Foto

Galerie foto

Documentarul „Serbările Încoronării”, în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Pe 15 octombrie, când aniversăm centenarul Încoronării Suveranilor României Mari, Camelia Csiki ne-a spus povestea însemnelor încoronării - a catedralei, a coroanelor și a mantiilor regale, a Arcului de Triumf. La „Ora Regelui”, de la 15.20.

 

Ora Regelui

Anul acesta, pe 15 octombrie, e sărbătoarea centenară a Încoronării Suveranilor României Mari. Pentru evenimentul măreț al istoriei țării, Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, în 1922, a fost ales ca loc Alba Iulia, orașul-simbol al încercărilor de unificare a românilor sub domnia lui Mihai Viteazul și în care, trei secole mai târziu, la 1 Decembrie 1918, s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România.

(w882)

Încoronarea de la Alba Iulia din 1922

(w882)

Încoronarea de la Alba Iulia din 1922

Momentul istoric a fost pregătit cu minuțiozitate, de la construirea unei catedrale ortodoxe noi într-un timp record - puţin peste un an - și care va lua numele de „Catedrala Reîntregirii”, până la fastul sărbătorii care era menit să poarte în lume răsunetul numelui României Mari. Reginei Maria, devenită „regina tuturor românilor” îi sunt atribuite multe dintre alegerile ce caracterizează înălțătoarea zi.

(w500)

(w882)

Încoronarea în cadrul unei slujbe ortodoxe a Regelui Ferdinand, care aparținea religiei catolice, a fost privită ca o piedică până când tot Regina Maria a adus soluția salvatoare – ceremonia se cădea să fie nu înăuntru, ci în fața catedralei, astfel ca poporul să fie parte a mândriei și bucuriei lor. S-a consemnat că peste 300.000 de oameni s-au adunat la Alba Iulia în ziua Încoronării.

(w882)

Încoronarea de la Alba Iulia din 1922

Arhivele studiate și cercetătorii intervievați au dezvăluit jurnalistei Camelia Csiki amănunte neștiute până acum despre serbările care nu au durat doar 3 zile, cum se cunoștea, ci o săptămână întreagă.

(w500)

Emisiunea „Ora Regelui” ne propune să urmărim sâmbătă povestea însemnelor încoronării - a catedralei, a coroanelor și a mantiilor regale, a Arcului de Triumf. Într-un film documentar structurat în două episoade, Camelia Csiki ne va povesti cum s-a desfășurat ceremonialul, cum au fost organizate festivitățile, care a fost ținuta Reginei Maria, ce bijuterii a purtat în cea mai importantă zi a vieții ei, cine au fost invitații străini și chiar ce au mâncat la celebrul banchet. „Veți afla unde a fost cazat bunicul Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit, Alteța Sa Regală Ducele de York, cel ce avea să devină Regele George al VI-lea, tatăl regretatei Regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar și alți oaspeți de seamă”, promite realizatoarea documentarului Camelia Csiki.

(w500)

Regina Maria

Filmul conține informații și fotografii de epocă prezentate în premieră la „Ora Regelui”, pe care vă invităm să le descoperiți în prima parte a lui, sîmbăta aceasta, pe 15 octombrie. De la ora 15.20, la TVR 1. Documentarul poate fi văzut tot sâmbătă la TVR Internaţional, de la 16.30, iar la TVR MOLDOVA – joi, 20 octombrie, de la ora 16.05.

(w500)

ASR Principele Albert, Duce de York, la Încoronarea Reginei Maria / Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României

Articolul cuprinde fotografii din colecţia Bibliotecii Academiei Române.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

15:00 Maghiara de pe unu

(I) * Sculptorul Vida Géza -reportaj documentar (redifuzare)

FNT2024 -retrospectiva spectacolelor trupelor maghiare de teatru

Antrenamentul sufletului-poezii contemporane

Regizor Sánta Ádám

Avanpremiera emisiunilor viitoare

Producător Szilágyi Gödri Ildikó

Transmisiune directă + înregistrare

15:55 Maghiara de pe unu

(II)

Producător Szilágyi Gödri Ildikó

Transmisiune directă + înregistrare

 
Conservarea identității lipovenești: Poisul, arta și memoria colectivă | VIDEO

Comunitatea lipovenească, cu o istorie bogată și o identitate distinctă, păstrează cu sfințenie elemente tradiționale ce definesc portul și ...

Procesul civil - dreptul la apărare

Procesul civil - dreptul la apărare

publicat: luni, 12 mai 2025

Cum se desfăşoară un proces civil? Care sunt principalele probe folosite într-un proces? Cât de important este rolul activ al judecătorului? ...

Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

 

#tvr1