loader
Foto

Documentarul „Ultimii romantici. Piloții Majestății Sale", la final | VIDEO

La cinci ani de la plecarea dintre noi a Regelui Mihai, ați putut urmări episodul 6, care încheie seria dedicată piloților militari. În emisiunea „Ora Regelui”, la TVR 1, sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 14.30.

 

Ora Regelui

„Ultimii romantici. Piloții Majestății Sale”, filmul documentar, în 6 episoade, care consemnează războiul văzut, trăit și înțeles de ultimii trei supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial a ajuns la final.

Realizatorul Bogdan Şerban Iancu ne-a propus să îl urmărim la TVR 1, în ediţia „Ora Regelui” de sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 14.30. Episodul care a încheiat seria dedicată piloților militari a fost prezentat la cinci ani de la plecarea dintre noi a Regelui Mihai.

(w882)

(w882)

„Tot ce trăim acum se datorează deciziilor de ieri. Aceasta este o lecție pe care copiii de azi nu trebuie să o uite”, spunea generalul de Flotilă Aeriană Ion Dobran, cu gândul la regele său.

(w882)

(w882)

În „Jurământ pe viață”, cum a intitulat prefața volumului de interviuri cu Regele Mihai realizate de Bogdan Șerban-Iancu, generalul Dobran mărturisea: „Am fost plăcut surprins văzând că prietenul meu Bogdan, care ani de zile m-a pisat ca un bombardier cu întrebări despre război, a adus vorba, în întâlnirile sale cu Regele, și despre noi, piloții militari. Și mai surprins am fost văzând câte amănunte știa bunul nostru Rege. Încă de atunci, din focul încleștărilor, ne întrebam între noi, câteodată, cum poate duce povara atât de grea a țării pe umerii săi prea tineri și cu o lume atât de ostilă în jur. A reușit. Apoi a plătit.”

(w882)

(w882)

Ultimii trei piloți militari, supraviețuitori din Al Doilea Război Mondial, Ion Dicezare (12 august 1916 - 10 august 2012), Dan Stoian (13 noiembrie 1919 - 24 august 2016) și Ion Dobran (5 februarie 1919  - 24 septembrie 2021) rememorează câteva lupte aeriene, evocă pierderea unor camarazi intrați deja în legendă, își destăinuie slăbiciunile, superstițiile, dar povestesc şi despre animalele de companie, ce muzică ascultau în zbor și chiar amorurile pasagere trăite pe front.

(w882)

Directori de imagine: Geo Tuică, Doru Iacovescu, Iulian Ene, Mihai Covrig

Montaj: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

„Ora Regelui” se vede la TVR 1 sâmbătă, 10 decembrie 2022, ora 14.30, la TVR Internațional – sâmbătă, 23 iulie 2022, ora 16.30, iar la TVR MOLDOVA – joi, 15 decembrie 2022, ora 16.05.

 

6:55 Imnul României

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

*Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Invitat: col. dr. Alice Munteanu, șef lucrări, medic primar cardiologie și medicină internă, Spitalul Militar Central "Carol Davila"

HTA, o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, este principala cauză de deces în lume și afectează inclusiv adolescenții. 1 din 3 adulţi suferă de HTA, iar un mare procent de pacienţi cu hipertensiune sunt netrataţi sau necontrolaţi terapeutic. Modificarea stilului de viață poate ține sub control presiunea arterială, și reduce complicațiile. Tratamentul medicamentos luat constant și controalele periodice la medic, ne pot salva viața!

*Caravana “Sănătatea vine la tine”

Invitat: Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România

În cadrul proiectului Alianței Pacienților Cronici din România, în al treilea an consecutiv, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate, hepatitele B și C. Vor fi distribuite și materiale informative care susțin importanța prevenției pentru o viață mai bună. Până în iunie, caravana va ajunge în localități din 6 județe: Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Vâlcea, Argeș și Vrancea.

*Noutăți în tratarea epilepsiei

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog, dr. în științe medicale, membru al Societății Franceze și Internaționale de Neuromodulație, Franţa

Membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europeane de Neurologie, invitata noastră profesează de 32 de ani în Franța și este supraspecializată în epilepsii. Sunt realizări majore în detectarea noilor gene responsabile de anumite tipuri de epilepsie, care ar putea explica existența bolii la nivelul mai multor generații, într-o familie. Alături de componenta genetică, există cauze care ar putea fi implicate în producerea crizelor de epilepsie: infecții cerebrale sau cauze tumorale. Se estimează că, în aproximativ 20% dintre cazuri, boala este declanșată de traumatisme craniocerebrale și accidente vasculare cerebrale. Tratamentul anumitor boli neurologice utilizează tehnici de Neuromodulație, metode terapeutice „intervenționale” moderne și din ce în ce mai „personalizate”.

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1