4 ani pentru 500 de metri! Proiectul de 2 milioane de euro ce trebuia să reabiliteze axa ce unește sculpturile lui Brâncuși din Târgu Jiu se află la a patra prelungire. În 13 noiembrie, Iulia Stoian ne-a arătat cum se distruge moștenirea lui Brâncuși.
Sub genericul „Dosar România” ați putut urmări ancheta Iuliei Stoian - „Șantierul fără sfârșit”. O poveste despre „suferința” Ansamblului monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși în orașul Târgu Jiu, în onoarea soldaților gorjeni căzuți la datorie în Primul Război Mondial.
Iulia Stoian ne spune istoria ce pare fără final a unui șantier care a fost deschis şi durează de patru ani, pentru reabilitarea a 500 m de drum. Doar că nu este vorba despre orice șantier și nici orice fel de drum. Este un șantier care a costat până acum aproape 2 milioane de euro pentru reabilitarea străzii care unește Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana Infintului, realizate de Constantin Brâncuși acum 84 de ani și care sunt aliniate cu biserica Sf. Petru și Pavel, construită tot pentru celebrarea eroilor din Primul Război Mondial.
La patru ani de la deschiderea șantierului, lucrarea de reabilitare a Căii Eroilor din Târgu Jiu este departe de finalizare. Obiectivul face parte din Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de sculptorul Constantin Brâncuși. Opera lui Brâncuși de la Târgu Jiu este inclusă, alături de Ateneul Român, Palatul Cantacuzino și Cetatea Histria, în Patrimoniul European.
Autoritățile locale sunt acuzate de întârzierea finalizării lucrării în cauză și că acest lucru poate duce la neincluderea, în final, a Ansamblului Brâncuși în Patrimoniul UNESCO. Rezultatul tradus în ratarea includerii în patrimoniul UNESCO ar deschide căi pentru afaceriștii locali să construiască orice tip de imobil în zona obiectivului, dar și în aria sa de protecție. Mai mult, sunt voci din rândul presei locale sau chiar din rândul conducerii locale care pretind că această întârziere a lucrărilor este intenționată.
Adrian Tudor, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului local Târgu Jiu
Adrian Tudor, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului local Târgu Jiu, susține că „există un grup care se conturează din ce în ce mai bine în ultima perioadă. Și își urmăresc interesele lor. Nu le convine să vină un organism cum e UNESCO, cu o comisie specială care să monitorizeze în permanență zona”.
Povestea șantierului de pe Calea Eroilor a început în anul 2018, când Primăria Municipiului Tâgu Jiu atribuia, prin procedură simplificată, un contract de 1,8 milioane de euro pentru modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” unei firme italiene cu un singur angajat. Neregulile semnalate de activiștii locali și de cetățenii orașului Târgu Jiu în cazul șantierului fac obiectul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. După aproape doi ani de cercetări la nivel local, acest dosar a fost trimis la DNA (Direcția Națională Anticorupție) din București. În plus, specialiști, oameni de artă, jurnaliști sau simpli locuitori ai orașului Târgu Jiu reclamă lucrările de reabilitare a Căii Eroilor din Târgu Jiu şi le califică drept un adevărat kitsch.
Deși autoritățile locale susțin că investiția în Calea Eroilor este finalizată în proporție de 90% și că termenul de predare - 31 decembrie - va fi respectat, în realitate, șantierul de pe Calea Eroilor se află într-o stare dezastruoasă.
Tot activiștii locali reclamă lipsa de implicare a instituțiilor de cultură abilitate și avertizează că distrugerea moștenirii pe care sculptorul Constantin Brâncuși a lăsat-o la Târgu Jiu va avea consecințe devastatoare pentru zonă: „De la instituții de cultură, oameni de cultură, scriitori, artiști, presă, nimeni nu a luat niciun fel de atitudine vizavi de dezastrul pe care noi îl vedem cu toții zilnic pe Calea Eroilor. Gorjul o să fie calamitat economic și social de închiderea carierelor miniere. Cu atât mai mult, singurul nostru bun spre care ne putem uita cu speranță pentru viitorul acestui oraș este Constantin Brâncuși”, susține coordonatorul Grupului Civic Gorj, Marinela Strâmbulescu.
Marinela Strâmbulescu - coordonatorul Grupului Civic Gorj
Ansamblul Constantin Brâncuși, singura creație de asemenea anvergură a sculptorului român, pare în acest moment, departe de a fi inclus în patrimoniul UNESCO și deocamdată rămâne inclus într-un „Șantier fără sfârșit”.
Duminică, 13 noiembrie, de la ora 18.00 (cu reluare luni, 14 noiembrie, de la 22.00).
Producător: Răzvan Butaru