loader
Foto

Dramele de la Zidul Berlinului, rememorate la „Omul şi timpul” | VIDEO

Rafael Udrişte a avut un dialog cu jurnalistul Deutsche Welle Robert Schwartz, din Berlin, şi cu prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, istoric, în ediţia din 7 noiembrie a emisiunii. „Omul şi timpul” s-a văzut la TVR 1 duminica, de la ora 19.00.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

La un an după ce preşedintele J.F Kennedy a sugerat şi acceptat înălţarea Zidului Berlinului de către Hruşciov şi Ulbricht, a murit primul est german în drumul său spre libertate.

Despre ce a însemnat pentru germani ridicarea zidului şi victimele pe care le-a făcut acesta a vorbit duminică, la „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitaţii săi – prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, istoric, iar de la Berlin, prin Skype, Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle.

(w882) Rafael Udr

Pe 13 august 1962, după ora 14.00, cu soarele sus pe cer, doi tineri est germani au intrat în aşa-numita fâşie a morţii, cu intenţia de a sări zidul în partea de vest a Berlinului. Peter Fechter avea 18 ani şi era zidar. Împreună cu prietenul său, Helmut Kulbeik, a intrat în zona tampon, ignorând avertismentele poliţiei de frontieră est germane. Primele gloanţe dintre cele 35 care aveau să fie trase în ziua aceea s-au auzit imediat ce tinerii trecuseră de o primă barieră înfăşurată în sârmă ghimpată. Fechter a fost lovit în stomac şi plămâni. Căzut la baza zidului, într-o baltă de sânge, Peter Fechter a văzut cum prietenul său a reuşit să scape dincolo de zid.

(w882) Peter_Fech

Mai bine de două ore, Peter Fechter, zidarul adolescent din Berlinul de Est,  aflat în agonie, a cerut ajutor. Nimeni nu i l-a dat. În timpul acesta, pe partea cealaltă a zidului, în Vest, poliţia şi jurnaliştii cocoţaţi pe scări, să vadă bine ce se petrece dincolo, au urmărit şi fotografiat moartea tânărului est german fără să se revolte. Alături de ei, soldaţii americani, înarmaţi de război, stăteau impasibili, respectându-şi ordinul de a nu ajuta refugiaţi. Doar câţiva berlinezi din vestul oraşului, tineri şi ei, s-au revoltat, acuzându-i pe poliţiştii din est de crimă şi pe americani de laşitate. Unul dintre protestatari l-a întrebat pe un ofiţer american de ce nu intervine. Răspunsul a fost cinic şi revelator: „nu este problema mea”.

(w882) politia pe

Soldaţii est germani au utilizat fumigene, pentru a nu se vedea cum o patrulă de frontieră ridică trupul neînsufleţit al victimei. În ciuda fumului, un fotograf  a reuşit să surprindă acest moment. Fotografia înfăţişând trei poliţişti cu puşti automate care duc trupul unui bărbat cu braţele desfăcute şi cu încheieturile pline de sânge a apărut a doua zi în Berliner Morgenpost.

(w882) Morgenpost

Zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile Berlinului de vest, protestând împotriva neputinţei americanilor, la fel cum protestau şi împotriva comuniştilor. Poliţia, într-o scenă aproape incredibilă, folosea tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, în încercarea de a-i împiedica pe protestatari să ia zidul cu asalt.

Noi ştim astăzi ceea ce Kennedy şi Hruşciov nu ştiau la acea vreme. Şi anume, că Zidul Berlinului s-a prăbuşit pe 9 noiembrie 1989, că Germania s-a reunificat şi URSS a dispărut. Vreme de trei decenii, însă, Zidul Berlinului a fost imaginea simbolică a ceea ce reuşesc să impună sistemele totalitare, atunci când liderii lumii libere nu se opun.

(w882) Zidul Berl

Pe 7 noiembrie, Rafael Udrişte pune pe masă acest subiect, pe cât de dureros şi sensibil, pe atât de real şi imposibil de dat uitării. „Omul şi timpul” se vede la TVR 1, duminică, de la ora 19.00.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19.00, urmărim în fiecare duminică un nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1