loader
Foto

Rüdiger von Fritsch și Iver B. Neumann, printre invitaţii „Dincolo de alb şi negru”

Mihaela Crăciun, Marian Voicu, Marius Constantinescu şi Cătălin Ştefănescu ne provoacă din nou să gândim „Dincolo de alb şi negru”. Ediţiile în premieră ale emisiunii de dialoguri aparte se văd la TVR 1 pe 31 octombrie, 1, 2 şi 3 noiembrie, ora 18.55.

 

Cătălin Ştefănescu
Dincolo de alb şi negru

„Pentru că e o perioadă când a gândi cu propria minte e un act extrem de necesar şi salvator”. (Cătălin Ştefănescu)

Dialogurile spectaculoase, consistente, spumoase şi cu invitaţi deosebiţi, oameni de referinţă în domeniile lor, continuă la „Dincolo de alb şi negru”.

În săptămâna 31 octombrie - 4 noiembrie, invitaţi unul şi unul ne vorbesc despre rolul crucial al diplomaţiei în general, dar şi în cazul războiului din Ucraina, despre muzică şi politică externă.

Luni, 31 octombrie, de la ora 18.55, cu reluare la miezul nopţii, Mihaela Crăciun ne-a dat întâlnire la „Dincolo de alb şi negru” cu scriitorul şi diplomatul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena. Unul dintre cei mai rafinaţi intelectuali români ai ultimelor decenii, Emil Hurezeanu îşi începea în 2015 mandatul de ambasador în Germania, iar de anul trecut este Ambasadorul României la Viena. Vor rămâne relațiile ruso-europene o confruntare pe termen lung? Care sunt şansele de succes ale diplomaţiei în faţa unor acţiuni tranşante şi belicoase? Ce indică busola diplomatului? Sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am savurat în dialogul Mihaelei Crăciun cu ambasadorul Emil Hurezeanu. „În definitiv, după suferințele și grozăviile oricărui război, trebuie să se întrevadă și țărmul râvnit, uneori înșelător, dar mereu posibil și necesar, al păcii regăsite. Chiar dacă cei care vom mai fi atunci nu vom mai fi aceiași…”, puncta Emil Hurezeanu, la Viena, în iunie 2022, prefaţând cartea ambasadorului Rüdiger von Fritsch, „Un punct de cotitură. Războiul lui Putin”.

(w882)

„Şi tot cu Emil Hurezeanu, la TVR 1 vorbim despre cursurile de limbă română ca limbă maternă în şcolile din Austria, dar şi despre eforturile depuse pentru garantarea drepturilor românilor care lucrează în Austria, indiferent de domeniul de activitate, îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale lucrătorilor români”, adaugă Mihaela Crăciun.

Marți, 1 noiembrie, la „Dincolo de alb şi Negru”, Marian Voicu a dus mai departe discuţia despre războiul de lângă noi chiar cu autorul romanului „Un punct de cotitură. Războiul lui Putin” -  Rüdiger von Fritsch, care a fost vreme de cinci ani (2014–2019) ambasadorul Germaniei la Moscova, reprezentând interesele țării sale în fața președintelui Vladimir Putin.

(w882)

(w882)

În cartea sa „Un punct de cotitură. Războiul lui Putin”, fostul ambasador al Germaniei la Moscova, Rudiger von Fritsch, un diplomat de calibru al Europei și fin cunoscător al politicii de la Moscova analizează la rece resorturile războiului în plină desfășurare, a cărui ofensivă a devenit sinonimă cu ambițiile unei singure persoane: Vladimir Putin.

Miercuri, 2 noiembrie, jurnalistul Marius Constantinescu schimbă registrul discuţiilor şi aduce în prim plan muzica: Cristian Măcelaru, dirijor şi director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, este invitatul său la „Dincolo de alb şi negru”, de la 18.55, la TVR 1.

(w882)

Cristian Măcelaru revine la pupitrul Filarmonicii „George Enescu", pentru două concerte în 3 şi 4 noiembrie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

(w500)

foto: Dan Constantinescu

Noul director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu”, dirijorul de origine română care se bucură în prezent de cea mai mare notorietate internaţională va apărea în compania foarte tânărului pianist german Colin Pütz, lansat în urmă cu câţiva ani drept copil-minune al claviaturii.

(w882)

foto: Virgil Oprina

Iar joi, 3 noiembrie, Cătălin Ştefănescu ne invită la un dialog despre rolul diplomaţiei în războiul din Ucraina, alături de Iver B. Neumann, expert în științe politice, antropolog social și profesor la Institutul Fridtjof din Oslo.

(w882)

Lansată în această primăvară ca o serie de întâlniri cu personalităţi mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, dar care-şi duc meseria la nivel de artă, „Dincolo de alb şi negru” este o pledoarie pentru gândire. Despre invitaţii săi, Cătălin Ştefănescu – moderator în primul sezon al emisiunii – spunea că „ne învaţă că trebuie să gândim cu minţile noastre, să le punem la lucru”. În acelaşi decor, în ipostaza de gazde ale ediţiilor emisiunii şi având acelaşi crez, lui Cătălin Ştefănescu i se alătură din sezonul doi, în calitate de moderatori alternativi, câțiva dintre cei mai buni jurnalişti ai Televiziunii Române: Mihai Rădulescu, Cătălin Sava, Marius Constantinescu, Mihaela Crăciun, Marian Voicu, Laurenţiu Ciocăzanu, Mirela Nagâţ.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

0:00 Omul anului (R)

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

(Reluare)

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1