loader
Foto

Este Rusia o ameninţare majoră de securitate pentru România?

Despre ce ar reprezenta pentru ţara noastră o invazie a Rusiei în Ucraina au discutat Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum”. Emisiunea s-a difuzat luni, 31 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Mihai Rădulescu
Referendum

Pericolul unei invazii a Rusiei în Ucraina continuă să ţină pe jar întreaga regiune şi să reţină atenţia comunităţii internaţionale, conştientă că o astfel de acţiune ar avea efecte şi dincolo de graniţa dintre cele două state.

După mai multe runde de negocieri eşuate între Rusia şi Occident, ameninţarea rămâne, ba chiar la cote mai mari. Nu doar că regimul de la Kremlin nu şi-a retras trupele mobilizate la sfârşitul anului trecut, ci şi-a suplimentat capacităţile de luptă la şi spre frontierele Ucrainei.

Ce va urma, însă, este greu de anticipat. În lipsa certitudinilor, se înmulţesc întrebările.

Este real pericolul unei invazii sau e doar o cacealma a lui Putin, care urmăreşte, de fapt, alte scopuri? Un război cald în Ucraina este iminent sau asistăm doar la o încordare a muşchilor din partea Rusiei şi a NATO? Sunt întrebări pe care realizatorul şi moderatorul Mihai Rădulescu le-a  adresat publicului şi invitaţilor săi de luni seară, la „Referendum”. Emisiunea s-a transmis pe 31 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.

Mihai Rădulescu: „Pentru noi, ca români, marea întrebare este dacă această criză ne afectează direct. Rusia este în mod clar o ameninţare uriaşă pentru Ucraina, dar este şi pentru România? Vom aduce în studio reputaţi specialişti de politică externă, pentru a evalua riscul pe care Rusia îl reprezintă, inclusiv din perspectiva istorică, la adresa securităţii noastre naţionale”.

Mai exact, invitaţii ediţiei „Referendum” din 31 ianuarie au fost: Dan Dungaciu, director ISPRI al Academiei Române, Liliana Popescu, profesor ştiinţe politice, prorector SNSPA, Ovidiu Nahoi, redactor-şef RFI România, Corneliu Vlad, director editorial „Lumea”, Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova, respectiv Constantin Uzdriş, jurnalist TVR Moldova.

Atât ei, cât şi publicul telespectator, au fost invitaţi să răspundă la întrebarea: Este Rusia o ameninţare majoră de securitate pentru România?

Telespectatorii au fost aşteptaţi, ca de obicei, să voteze şi să trimită comentarii sau întrebări pe platformele cunoscute: stiriletvr.ro si hotnews.ro, Facebook Referendum şi Facebook TVR 1. Începând cu ora 21.00, au putut şi vota DA sau NU, ca răspuns la întrebarea ediţiei. Evoluţia votului a fost prezentată în timpul emisiunii, iar rezultatul final îl aflăm, ca de obicei, în următoarea întâlnire cu „Referendum”.

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea dacă mai este sau nu nevoie de presă tipărită în ţara noastră, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

„Referendum” este una dintre noile producţii din grila de toamnă a TVR 1, în care o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare şi la care telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1, în direct. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1