loader
Foto

Galerie foto

„Eşti totalmente singur şi orice ai face, te vor injura!"- Tompa Gabor, la „Nocturne”

„Teatrul e un prilej de spovedanie”, consideră directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Subiectul a fost dezvoltat luni, 23 mai, de la ora 23.00, la „Nocturne”, când regizorul Tompa Gabor a fost invitatul Marinei Constantinescu la TVR 1. | VIDEO

 

Regizor de teatru, film, opera, eseist, poet şi profesor, Tompa Gabor se poate lăuda cu o carieră temeinică, aşezată: de peste 30 de ani, din 1990 şi până în prezent, invitatul Marinei Constantinescu este directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. S-a dovedit un lider care a preferat să fie ascultat, nu neapărat iubit: „eşti totalmente singur şi orice ai face, te vor injura!”, spune regizorul.

(w882)

Teatrul este cu mult mai mult decât un eveniment de 2-3 ore: „Teatrul înseamnă recunoaşterea celuilalt. Teatrul are un metalimbaj, prin oglinda celuilalt ne vedem pe noi înşine. Teatrul e un prilej de spovedanie", afirmă regizorul Gabor Tompa, care ne va vorbi cu aceeaşi însufleţire despre munca şi, în acelaşi timp, pasiunea lui de o viaţă.

Talentul organizatoric şi arta coordonării le-a moştenit de la tatăl său, Miklos Tompa, un mentor, un om spiritual, plin de farmec, care a plecat la Budapesta să studieze Dreptul, dar care nu a mers nicio zi la cursuri. După un parcurs năucitor, de la sufleur la regizor, acesta înfiinţa, în 1946, Teatrul Secuiesc din Târgu Mureş, actualmente Teatru Naţional.

(w882)

La rândul său, Tompa Gabor este recunoscut în întreaga lume pentru viziunea sa îndrăzneaţă asupra textelor clasice şi pentru provocările pe care le propune actorilor săi în ceea ce priveşte expresivitatea fizică. „Testamentul” lui Tompa Gabor, aşa cum îi place să numească fiecare spectacol de teatru în parte, cuprinde titluri cu greutate: „Scaunele", „Hamlet", „Tango", „Aşteptându-l pe Godot", „Cântăreaţa cheală", „Furtuna", „Azilul de noapte" şi multe alte piese care, cu siguranţă, vor dăinui în istoria teatrului de pretutindeni. Regizorul a colaborat cu teatre din Franţa, Germania, Portugalia, Spania, SUA, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Iugoslavia, Canada, Serbia, Cehia, Coreea de Sud, iar din 2018 este preşedintele Uniunii Teatrelor din Europa.

Cu siguranţă, în „semnătura" lui Tompa Gabor şi-au pus amprenta şi profesorii săi de la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti: Cătălina Buzoianu, Mihai Dimiu şi Liviu Ciulei. În ce fel? Am descoperit la „Nocturne”, luni, 23 mai, de la 23.00, la TVR 1.

(w882)

„Într-o societate care pare că nu-şi mai găseşte busola, în vremuri gri şi tulburi, de acum şi dintotdeauna, arta singură a ţinut loc de orizont, de speranţă, de lumină” - Marina Constantinescu ne invită la dialogurile „Nocturne” de la TVR 1, în fiecare luni, când mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice, literaturii vin în casele noastre.

***

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 

8:00 Bucuria credinţei

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Biserica Domnească Sfantul Nicolae, Curtea de Argeș

Unul dintre cele mai vechi si importante monumente istorice si religioase din Curtea de Arges este Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae". Este primul monument de arhitectura religioasa de amploare din Tara Romaneasca. Locasul a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Basarab I.

Edificiu de cult si gropnita domneasca, biserica era o constructie monumentala si indeplinea calitatile artistice si tehnice menite sa satisfaca dorinta de afirmare a lui Basarab I, cel care a desavarsit procesul de constituire a Tarii Romanesti ca stat feudal independent.

Invitatul emisiunii Bucuria credintei, parintele Constantin Necula, relateaza povestea acestui impresionant monument, dar si a descoperirii mormantului lui Radu I Basarab, singurul mormant de domn aflat neprofanat.

Invitat: preot profesor Constantin Necula

Producător Andrei-Victor Dochia

8:30 Pro patria

Pro Patria este emisiunea militară de televiziune care te aduce mai aproape de Armata României.

Indiferent dacă ești un pasionat al domeniului militar sau pur și simplu dorești să înțelegi mai bine rolul și importanța apărării naționale, Pro Patria te va captiva prin conținutul său informativ și impresionant vizual. Alătură-te nouă în această călătorie în universul militar al României și descoperă curajul și dăruirea celor care asigură securitatea și apărarea țării noastre.

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1