loader
Foto

Galerie foto

Evenimentele Casei Regale a României, reflectate de „Ora Regelui”, la TVR 1

Pe 12 noiembrie, de la ora 15.20, la „Ora Regelui”: despre proiectele tinerilor regalişti, distincţii regale oferite unor personalități din ţară și străinătate, evenimentele de la Chişinău la aniversarea centenarului Încoronării Regilor Ferdinand şi Maria.

 

Ora Regelui

Sâmbătă, la TVR 1, ați putut urmări o nouă ediţie a emisiunii pe teme istorice despre monarhie şi regii României. Iată câteva dintre subiectele pregătite de echipa de realizatori:

Din dorinţa de a promova valorile perene ale Coroanei Române, câțiva tineri au fondat o asociație care organizează periodic activităţi publice. În cadrul „Conferinţelor Bibliotecii Naţionale a României”, personalități din domeniul artelor și culturii, istorici și jurnaliști, care au avut șansa unor întâlniri cu regele, au participat la o dezbatere intitulată „Cum l-am cunoscut pe Regele Mihai”.

(w882)

„Este datoria noastră să nu îi uităm pe cei care au făcut sacrificii pentru România, să îi evocăm pentru ca ei să rămână în memoria colectivă și să corectăm istoria pe care unii au scris-o în interes propriu”, a transmis managerul Bibliotecii Naționale a României, istoricul Adrian Cioroianu.

Un alt proiect pus în practică de tinerii regaliști este Turneul de şah găzduit la Palatul Elisabeta, sub auspiciile Familiei Regale a României. Realizată în colaborare cu Federaţia Română de Şah, prima ediție a Turneului „Gambitul Regelui” a avut loc în preajma zilei de naștere a Regelui Mihai și a fost  dedicată memoriei sale.

(w882)

„Este o mutare care implică o anumită doză de risc și am considerat ca este un titlu sugestiv pentru că și Regele Mihai a luat decizii care implicau o foarte mare doză de risc, dar care erau necesare. (…) Regele Mihai a avut un rol providențial în Al Doilea Război Mondial, iar deciziile sale au adus un plus în ceea ce privește revenirea păcii în Europa și în România”, a spun muzicianul Răzvan Apetrei.

La 30 mai 1946, tineretul român, îngrijorat de presiunea fără precedent a comuniştilor, strângea rândurile în jurul Regelui Mihai, punând bazele Asociaţiei Tineretului Regalist. Un an mai târziu, România  intra în întunericul dictaturii comuniste, Regele era forțat să abdice, iar Asociația Tineretului Regalist își înceta activitatea.

(w882)

Păstrând tradiția Casei Regale, Majestatea Sa Margareta a acordat distincții unor personalități din România și din străinătate. Ziua Regelui Mihai și a Armatei Române i-a adus titlul de Oraș Regal municipiului Alba Iulia, în care Regii României Mari, Ferdinand și Maria au decis, în urmă cu o sută de ani, să se desfășoare Ceremonia de Încoronare.

Tot în cadrul evenimentului care a avut loc pe 25 octombrie, în Sala Tronului a Palatului Regal, a fost acordată sau prelungită calitatea mult râvnită de furnizor regal pentru mai multe companii. Majestatea Sa Margareta a răsplătit pentru rezultate la învățătură șase studenți care învață la universități din București și din Chișinau, oferindu-le burse.

(w882)

Un alt eveniment important reflectat de „Ora Regelui” este concertul tradițional de gală de la Ateneul Român. Ca un dar extraordinar adus artei, la concertul caritabil au participat foști bursieri ai Programului Tinere Talente, deveniți artiști apreciați pe marile scene ale lumii - violoncelistul Andrei Ioniță, soprana Diana Alexe și tenorul George Vîrban, acompaniați de Orchestra New Hope dirjată de David Crescenzi. Prin gestul lor generos, cei trei artiști au susținut eforturile Fundației Regale Margareta a României de a oferi șansa altor tineri să își urmeze visul. Selecția națională pentru bursele anului următor este deschisă până la sfârșitul acestei luni.

(w882)

În acest timp, la Chişinău a fost vernisată expoziţia „Armata Română și Casa Regală”, prilejuită de împlinirea Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand Întâi şi a Reginei Maria de la Alba Iulia. Expoziția foto-documentară dedicată făuririi României Mari a fost organizată de Muzeul Județean Argeș, Arhivele Militare Naționale Române și Ambasada României în Republica Moldova și a fost deschisă la Agenția pentru Știință și Memorie Militară din Chișinău.

(w882)

„O zi de mare însemnătate pentru Moldova, în drumul său european a fost cea în care Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu s-au întâlnit la Chișinau cu președintele Maia Sandu și liderul Parlamentului Igor Grosu”, au relatat în corespondența specială de la TVR Moldova, jurnalista Carina Muller și directorul de imagine Vasile Postolachi.

Custodele Coroanei Române şi Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au discutat despre modalităţi concrete prin care Familia Regală a României poate sprijini aderarea ţării la Uniunea Europeană. Cu această ocazie, Jonathan Eyal și Ioan Luca Vlad, membri ai Consiliului Regal, au transmis mesajul unionist al Familiei Regale, potrivit căruia Coroana este aceeaşi pentru întreaga Românie.

(w882)

(w882)

La câteva zile, președintele Parlamentului moldovean a continuat discuțiile cu Familia Regală, la Palatul Elisabeta din București. Majestatea Sa Margareta a făcut public angajamentul Coroanei Române pentru sprijinirea parcursului European al Republicii Moldova înca din anul 2013.

(w882)

Regele Mihai a fost în Basarabia de mai multe ori, însoțindu-l pe mai întâi pe tatăl său, Regele Carol al Doilea, ori pe Regina-Mamă Elena, prima vizită fiind în iunie 1935, iar ultima în iunie 2006.

(w500)

Urmărim „Ora Regelui” la TVR astfel: TVR 1 – sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ora 15.20, TVR Internațional – sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ora 16.30, TVR Moldova – joi, 17 noiembrie 2022, ora 16.05.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu, Carina Muller

credit foto: romaniaregala.ro

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1