loader
Foto

Galerie foto

Exclusivitate TVR 1: „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici” | VIDEO

România va fi a doua țară din lume unde vor fi instalate reactoare modulare mici, după Statele Unite ale Americii. Un documentar filmat în exclusivitate în SUA de Marian Voicu şi Andrei Coruţ ne-a adus lămuriri duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, la TVR 1 și TVR+. Partea a doua a fost pe 16 iulie, de la ora 19:00.

 

Marian Voicu

Primele reactoare modulare mici din afara SUA vor fi construite în România, la Doicești, judeţul Dâmbovița. Cum s-a ajuns la această situaţie ce pare incredibilă? Ce înseamnă pentru ţara noastră această decizie şi ce ne va aduce ea? Documentarul „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici”, difuzat în două seri de duminică la TVR 1, ne oferă lămuriri. Producţia filmată în exclusivitate în SUA de Marian Voicu şi Andrei Coruţ, printr-un program al Departamentului de Stat american, s-a difuzat pe 9 şi 16 iulie, de la ora 19:00.

(w882) 032323_ S

(w882)

(w882)

Tehnologia pentru construcţia centralei a fost dezvoltată de NuScale Power, care a obținut certificarea finală în februarie 2023, fiind singura companie din lume ce a obținut un brevet pentru această tehnologie.

(w882)

(w882)

(w882)

TVR a filmat, în exclusivitate, la Laboratorul Național Idaho, cel mai important laborator de cercetare nucleară din SUA, unde a fost dezvoltată tehnologia și unde va fi construit primul reactor modular mic din lume. Echipa TVR a documentat subiectul și la Washington, prin interviuri cu oficiali din guvernul american și experți ai celor mai importante organizații de mediu și securitate internațională.

(w882)

(w882)

(w882)

Ce sunt reactoarele modulare mici, de ce România a ales să fie un pionier în dezvoltarea acestei tehnologii și care este viitorul energiei nucleare în lume și în România – sunt câteva dintre întrebările la care documentarul „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici” a adus răspunsuri.

(w882)

(w882)

Prima parte a filmului s-a transmis duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, iar partea a doua – pe 16 iulie, la aceeași oră, la TVR 1.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1