loader
Foto

Galerie foto

Exclusivitate TVR 1: „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici” | VIDEO

România va fi a doua țară din lume unde vor fi instalate reactoare modulare mici, după Statele Unite ale Americii. Un documentar filmat în exclusivitate în SUA de Marian Voicu şi Andrei Coruţ ne-a adus lămuriri duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, la TVR 1 și TVR+. Partea a doua a fost pe 16 iulie, de la ora 19:00.

 

Marian Voicu

Primele reactoare modulare mici din afara SUA vor fi construite în România, la Doicești, judeţul Dâmbovița. Cum s-a ajuns la această situaţie ce pare incredibilă? Ce înseamnă pentru ţara noastră această decizie şi ce ne va aduce ea? Documentarul „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici”, difuzat în două seri de duminică la TVR 1, ne oferă lămuriri. Producţia filmată în exclusivitate în SUA de Marian Voicu şi Andrei Coruţ, printr-un program al Departamentului de Stat american, s-a difuzat pe 9 şi 16 iulie, de la ora 19:00.

(w882) 032323_ S

(w882)

(w882)

Tehnologia pentru construcţia centralei a fost dezvoltată de NuScale Power, care a obținut certificarea finală în februarie 2023, fiind singura companie din lume ce a obținut un brevet pentru această tehnologie.

(w882)

(w882)

(w882)

TVR a filmat, în exclusivitate, la Laboratorul Național Idaho, cel mai important laborator de cercetare nucleară din SUA, unde a fost dezvoltată tehnologia și unde va fi construit primul reactor modular mic din lume. Echipa TVR a documentat subiectul și la Washington, prin interviuri cu oficiali din guvernul american și experți ai celor mai importante organizații de mediu și securitate internațională.

(w882)

(w882)

(w882)

Ce sunt reactoarele modulare mici, de ce România a ales să fie un pionier în dezvoltarea acestei tehnologii și care este viitorul energiei nucleare în lume și în România – sunt câteva dintre întrebările la care documentarul „Viitorul energiei nucleare în România: reactoarele modulare mici” a adus răspunsuri.

(w882)

(w882)

Prima parte a filmului s-a transmis duminică, 9 iulie, de la ora 19.00, iar partea a doua – pe 16 iulie, la aceeași oră, la TVR 1.

18:15 România face bine

Prezentator Irina Luca

* România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

In editia din 16 mai a emisiunii România face bine descoperim oameni cu pasiuni atat de puternice incat le-au schimbat viata. Si lor si celor din jur.

*Colectionarul de motociclete

Intr-un sat de langa Radauti, un om de afaceri a adunat, in timp, 300 de motociclete. Le-a reparat cu mainile lui si acum toate sunt in stare de functionare. Sunt modele vechi si rare, iar expozitia poate fi vizitata, gratuit, la orice ora, de oricine este interesat. Încă din copilărie, sunetul motoarelor l-a fascinat. Astăzi, Alexandru Șcheul, unul dintre cei mai pasionați colecționari de motociclete din Europa, ne deschide porțile lumii sale unice. La Horodnic de Jos, în inima Bucovinei, a creat un muzeu impresionant, Expo Moto Bucovina, unde fiecare motocicletă spune o poveste.De la prima motoretă pe care a primit-o cadou de la tatăl său, până la ediții rare din perioada războiului și modele emblematice din Europa de Est, colecția lui Alexandru Șcheul este o călătorie captivantă prin istoria motoarelor. Un omagiu adus ingineriei și designului, dar și o dorință de a păstra vie memoria unor vremuri apuse.

Realizator Maria Cristina Țilică

*COLŢ DE RAI (SATUL DACIC)

În urmă cu 10 ani un nou sat a apărut pe harta țării, în județul Buzău. Are 4 case şi doar 2 locuitori.

Preotul Mihail Milea spune că de mic a fost pasionat de istorie şi visa să contruiască un asemenea loc în care oamenii să poată trăi ca pe vremea dacilor: fără apă curentă, fără electricitate și fără stresul lumii moderne.

Chiar dacă nu stau permanent aici, mulți sunt cei care aleg să vină să experimenteze traiul strămoșilor noștri.

Un reportaj din locul în care timpul pare că s-a oprit.

Realizator Melania Trifu.

Producător Maria Cristina Ţilică

Premieră

18:45 Breaking fake news

* Moderator Marian Voicu

Cine râvnește la gurile Dunării?

Râvnește Rusia la Gurile Dunării? Sabina Fati a străbătut Delta extinsă, prin România, Republica Moldova și Ucraina, pentru a afla răspunsul.

Invitată: Sabina Fati, jurnalistă

Istoria și istoriile sale

Ofensiva Tet, înfrângerea transformată în victorie

În războiul din Vietnam, ofensiva Tet a fost pentru americani începutul sfârșitului. Cum au reușit vietnamezii să transforme o înfrângere în victorie cu ajutorul televiziunii?

Revista presei fake

Confruntarea indo-pakistaneză a dezinformărilor

Bombardamentele şi recentele schimburi de focuri de la graniţa indo-pakistaneză au stimulat imaginaţia promotorilor de falsuri online din ambele ţări posesoare de arme nucleare. De multă imaginaţie dau dovadă şi adepţii lui Donald Trump, care susţin că fosta primă doamnă a Americii, Michelle Obama, este, în realitate, un bărbat transgender.

Teoria conspirației, cu Tatiana Țarfulea

Rețeaua Doppelgänger înaintea alegerilor din România

Înaintea turului 1 al alegerilor prezidențiale, paginile mai multor site-uri ale unor instituții guvernamentale și redacții au fost clonate cu scopul de a transmite știri false și mesaje înșelătoare. Metoda „Doppelganger" face parte din strategiile de dezinformare ale Federației Ruse.

Spărgătorii de fake news, cu Horia Sârghi și Mihai Geamănu

Începe războiul direct din București

Zaiafet și Geminschi au aflat au aflat că tancurile fac promenadă prin București, americanii ne-au pus pe lista neagră iar Robert Kennedy Jr a preluat sloganul românesc „Privește cerul!”, convins că dârele de la avioane sunt toxice.

Producător Marian Voicu

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1