loader
Foto

"Nopţile Cabiriei", cu Giulietta Masina | VIDEO

Pe 14 septembrie, de la ora 21.00, puteți urmări unul dintre cele mai reprezentative creaţii ale regizorului Federico Fellini în care protagonistă este soţia sa, actriţa Giulietta Masina. Filmul a câştigat Oscarul în 1958.

 

NOPŢILE CABIRIEI (LE NOTTI DI CABIRIA – Italia, 1957)
Regia: Federico Fellini
Cu: Giulietta Masina, Francois Perier, Amedeo Nazzari

Filmul are în palmares 17 trofee, cele mai importante fiind cele precum Oscar ( 1958 pentru cel mai bun film străin), Cannes (1957, premiul pentru cea mai bună actriţă - Giulietta Masina), David di Donatello (1957, Cea mai bună producţie şi cel mai bun regizor), San Sebastian (1957, cea mai bună actriţă - Giulietta Masina)

Cabiria e o prostituată, nici foarte tânără, nici prea frumoasă, dar mai „realizată” decât alte surate ale sale: are casa ei, într-un cartier sărac al Romei, e drept, şi chiar propriul cont în bancă. Dar – mai presus de toate – în ciuda profesiei şi a experienţelor sentimentale nefericite, are speranţa inocentă că nu e prea târziu să-l întâlnească pe bărbatul visurilor ei.

Când s-au cunoscut, în 1942, Federico Fellini și Giulietta Masina de-abia trecuseră de 21 de ani. El, tânăr autor de-abia sosit de la Rimini la Roma, iar ea, actriță la un show de radio. În 1943, la numai câteva luni după ce s-au cunoscut, ei s-au căsătorit având acea iubire ideală, care a durat mai bine de jumătate de veac. Iar când finalul implacabil al vieţii a venit, ei au murit la numai câteva luni unul după altul.

(w882)

Soţii Fellini - Masina au declarat, de fiecare dată, credinţa lor nestrămutată că ei au fost meniţi de soartă să fie împreună.

Federico Fellini declara: “Întâlnirea mea cu Giulietta a fost ceva predestinat, indiscutabil. Într-un anumit sens, a avut importanţa pe care o au lucrurile fatale. Cred că Giulietta reprezintă o încurajare şi un echilibru necesar pentru a trăi viaţa pe care am trăit-o. Ea a însemnat, de asemenea, stimularea imaginaţiei mele, o adevărată întâlnire în profunzime” în timp ce Giulietta Masina spunea: “Mi se pare magic să fii predestinat pentru ceva anume. Cred în destin. Şi cred că am avut şansa să întâlnesc pe cineva care să fie exact întregirea mea.”

(w882)

6:55 Imnul României

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

* Chirurgie pe creier prin pleoapă

Invitat: cpt. dr. Georgian Ciobotaru, medic specialist neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "dr. Carol Davila" din Bucureşti

Prima operație pe creier prin pleoapă a fost realizată în premieră, în România, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti, singura unitate de stat românească unde se efectuează astfel de intervenţii în chirurgia epilepsiei şi nu numai. Un succes ce merită promovat, mai ales că la realizarea lui au contribuit medici tineri care demonstrează că se poate face performanţă şi în România! Despre toate acestea ne spune invitatul nostru care declară că: „Dacă vrem să fim cu adevărat fericiţi, trebuie să ne comportăm ca nişte copii-în special să iubim şi să iertăm.”

*Autismul, lumea de lângă noi

Invitat: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului

Specialiştii estimează că, în prezent, autismul este o afecţiune care depăşeşte, în frecvenţă, boli precum cancerul, diabetul şi Sindromul Down. Să privim cu bunătate, cu iubire și cu înțelegere spre ”lumea de lângă noi”. Vorbim despre integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectru autist.

* Iubirea, medicamentul nostru

Invitat: preot dr. Sorin Zahiu, Biserica „Sf. Marcu Eugenicul” din Atena, Grecia

A plecat la studii în capitala Greciei pentru a face doctoratul în teologie şi s-a îndrăgostit de limba română învăţând greaca. De 25 de ani locuieşte în Atena, locul în care Platon a construit prima universitate din lume şi, de 20 de ani, slujeşte în mijlocul comunităţii româneşti de pe meleaguri elene. Într-o ţară străină, diasporenilor, orfani de ţară, le e necesară multă dragoste! Iubirea vindecă şi este un proces continuu!

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1