loader

Folk şi pastramă cu Doru Stănculescu, la Politică şi delicateţuri

Doru Stănculescu a făcut  Politică şi delicateţuri cu Mircea Dinescu în prima ediţie din noul sezon al emisiunii.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prima emisiune din al doilea sezon al emisiunii Politică şi delicateţuri îi găseşte pe malul Dunării învolburate, la Cetate, pe Mircea Dinescu şi pe invitatul său, cântăreţul de muzică folk Doru Stănculescu. Cei care au aşteptat cu nerăbdare să vadă ce mai găteşte poetul bucătar sunt invitaţi să urmărească Politică şi delicateţuri duminică, de la ora 14.35, la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online, pe TVR+.

Pe masă, alături de un mănunchi parfumat de condimente se odihneşte „un invitat mai tăcut, un miel de toamnă”, din a cărui carne Dinescu taie cu măiestrie fâşii menite să devină o delicioasă pastramă proaspătă. Urmărit cu atenţie de Doru Stănculescu, poetul îmbogăţeşte carnea cu un amestec de mirodenii şi o stropeşte cu vin rose, iar apoi îşi invită oaspetele afară, pe malul Dunării, „furibundă şi în acelaşi timp galeşă, în ciuda nervozităţii sale”, unde nerăbdător sfârâie grătarul.

Şi, pentru că fără muzică şi vin gătitul nu are niciun farmec, paharele sunt umplute cu vin, înlocuit mai apoi cu un tulburel din tămâioasă românească, iar deja celebra Mambo Siria, în frunte cu nea‘ Marin Schiopu, însufleţesc atmosfera cu muzica lor sălbatică şi originală. Pastrama aburindă se asortează cel mai bine cu dulceaţă de ardei iute, o găselniţă cu un gust inedit, o combinaţie uimitoare între dulce şi picant.

Doru Stănculescu, despre care Dinescu spune că „arată ca un personaj din Pianina mecanică (film rusesc al regizorului Nikita Mihalkov – n.r.), pare un boier rus, îmbrăcat în alb, gurmand, degustător de chestii fine”, are numai cuvinte de laudă la adresa gazdei sale, purtând la gât, cu eleganţă, o ghirlandă de ardei iuţi roşii, făcută cadou de poet. Iar dacă pastrama se prepară la vedere, musafirul pregăteşte, fără ştirea gazdei, o prăjitură delicioasă cu pere, pe care i-o oferă în finalul emisiunii. Surprizele nu se opresc aici: încântat de frumuseţea peisajului de la Cetate, Doru Stănculescu le dedică lui Mircea Dinescu şi tuturor telespectatorilor TVR 1 o melodie pe malul Dunării.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate în emisiune de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1