loader
Foto

Galerie foto

„Generaţia bătrânilor singuri acasă”, filă în „Dosar România”, la TVR 1

Plâng deseori în ultimii ani. De neputință, de dor, de supărare, de singurătate și mai ales pentru că au înțeles că bătrânețea și-o vor petrece singuri... Întreaga poveste -  în filmul realizat de Cristina Țilică, la „Dosar România” pe 19 iunie, ora 18.00.

 

Dosar România

Într-o Românie în care traiul este tot mai greu, milioane de bătrâni trăiesc singuri în casele lor. Cu speranţa de a trăi mai bine, alte milioane de români au plecat să muncească în afara graniţelor, lăsând în urmă părinţi şi copii care le duc dorul. „După 1989, în România mulţi dintre părinţi au fost nevoiţi să trăiască singuri, departe de copiii lor. Aceştia au plecat la muncă în străinătate, lăsându-și, de nevoie, părinții singuri, acasă. Sunt familii cu câte 9 sau 10 copii, toţi plecaţi la muncă peste graniţe”, ne expune Cristina Ţilică situaţia surprinsă şi prezentată în detaliu în reportajul despre fenomenul generaţiei bătrânilor rămaşi singuri acasă. Am urmărit filmul Cristinei Ţilică duminică, 19 iunie, de la ora 18.00, la „Dosar România”, TVR 1.

(w882) Elena Pris

Pentru generația bătrânilor rămași singuri, acasă se scurg multe lacrimi de dor, dar se spun și multe rugăciuni de mulțumire pentru copiii plecați la muncă în țări străine. Desi își duc viața departe de România, copiii acestora nu uită niciodată de unde au plecat și lună de lună trimit bani în țară celor  care i-au crescut și iubit.

(w882) Elena si D

Elena şi Petre Prisăcaru

Elena și Petre Prisăcaru, Maria Iacob, Dorina Hogaș, Nina Gonța sau Ioan Bărbăcuţă din Iași sunt doar câțiva dintre părinții care au plâns deseori în ultimii ani: de neputință, de dor, de supărare, de singurătate și mai ales pentru că au înțeles că bătranețea și-o vor petrece singuri, în timp ce copiii lor trăiesc între două țări, două lumi aflate la mii de kilometri, departe de dragostea lor.

(w882) Psiholog C

Cătălin Luca (foto sus) este psiholog clinician și cadru didactic asociat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A coordonat proiecte locale regionale și naționale de asistență psiho-socio-juridică a persoanelor vulnerabile finanțate de statul român, UNICEF și Uniunea Europeană. Din 2004 a semnalat public și s-a implicat în servicii de asistență psiho-socială pentru copiii separați de părinții plecați la muncă în străinătate și a contribuit la realizarea mai multor cercetări pe această temă. La „Dosar România”, el trage un semnal de alarmă asupra felului în care noi, ca societate, ar trebui să avem grijă de persoanele vârstnice și spune că părinții rămaşi acasă singuri resimt un grad ridicat de singurătate, iar mulți dintre ei nu au cu cine socialize sau pe cine să se poată baza în situații de necesitate.

(w882) Ioan Barba

Ioan Bărbăcuţă

Demersul unei echipe inimoase care reuşeşte să facă surprize la domiciliu părinţilor singuri stârneşte mari emoţii. Mama Elena Prisăcaru a trăit emoții puternice când s-a numărat printre cei care au primit cadouri neaşteptate când nici prin gând nu-i trecea. Olga și Valeriu Mișcari, doi tineri din Republica Moldova, care s-au stabilit în Iași, pun în practică ideea de a face daruri părinților singuri. Cadourile sunt trimise din străinătate de copiii acestora, dar ei fac surprizele tocmai în momente importante pentru bătrâni şi în plus, petrec timp cu ei, redându-le speranţa că nu vor fi abandonați și uitați.

(w882)

Ambii copii ai Dorinei Hogaș au ales să se stabilească în țări străine - Cehia și Marea Britanie, dar unul dintre cei trei copii ai Mariei Iacob a rămas alături de ea și o vizitează deseori împreună cu nepoții.

Nina Gonţa şi Ioan Bărbăcuţă îşi petrec anii slabi ai vieții la aşezământul pentru persoane vârstnice „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Iaşi. Copiii lor sunt plecați în străinătate, iar ei nu pot trăi singuri în casă, nu se pot întreține. Aşa au ajuns la cămin. Nu și-au văzut copiii de mulți ani, dar nici nu vor să se mute în altă țară. „Uneori vorbesc cu pozele, cărțile, să le treacă dorul și să revadă amintirile. Au refuzat să pună povara bătrâneții pe umerii copiilor. La căminul din Copou și-au găsit un sens”, spune Cristina Ţilică.

(w882) Maria Iaco

(w882) Nina Gonta

Nina Gonţa

Cei patru băieți ai familiei Prisăcaru își vizitează părinții o dată pe an. Cătălin, cel mai mic, vine des și îi duce la doctor sau le face aprovizionarea pentru perioade lungi de timp. Fiecare dintre cei patru băieți au familiile lor. Iar cei doi părinți nu le pot cere să se întoarcă lângă ei, în România.

Duminică, la „Dosar România”, Cristina Ţilică ne-a spus emoţionanta poveste a bătrânilor României rămaşi acasă în singurătate. Filmul „Generaţia bătrânilor singuri acasă” s-a văzut pe 19 iunie 2022, de la ora 18.00, la TVR 1.

În fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 scoate la lumină câte o filă din „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.

Realizator: Maria Cristina Țilică

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Producător: Răzvan Butaru ​

23:55 Concert 3 Sud-Est-Simfonic (R)

Producator tv Oana Turcu

(Reluare)

1:35 Pâine, dragoste şi fantezie (R)

Telecinemateca (PANE, AMORE E FANTASIA-Italia, 1953)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Luigi Comencini

Cu: Vittorio De Sica, Gina Lollobrigida

*Comedie. Redactor Adriana Vulpe

*Ursul de Aur-Festivalul Filmului de la Berlin, 1955

*Nominalizări la premiile BAFTA (cea mai bună actriţă străină-Gina Lollobrigida) şi Oscar (pentru scenariu original)

(Reluare)
 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1