loader
Foto

Gloria şi agonia unui oraş, în reportajul „Săraca Brăilă bogată”, la „Dosar România”

Un loc de o frumuseţe aparte. Oamenii speră că, într-o bună zi, mulţi brăileni se vor întoarce din străinătate şi vor trăi decent aici. Cum arată oraşul Brăila azi, măreţia, dar şi decăderea unui oraş am văzut duminică, 12 iunie, ora 18.00, la TVR 1.

 

Dosar România

După căderea regimului comunist, municipiul Brăila a traversat tranziţia sălbatică a anilor ’90, a rezistat aproape în agonie anilor 2000. Şi se încăpăţânează să trăiască în aceste vremuri încă tulburi.

 

Mama-Dunăre i-a dat tot ce avea mai bun dintotdeauna, iar Brăila a fost un oraş înfloritor. Însă, măreţia oraşului de la Dunăre a avut de suferit în ultimii 30 de ani, economia zonei fiind, în mare parte, distrusă. Duminică, 12 iunie, de la ora 18.00, la „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne spune povestea unui oraş care a cunoscut gloria, dar şi agonia: Brăila.

(w882) Cladire Br

Dacă astăzi Brăila se află în topul oraşelor cu cea mai îmbătrânită populaţie, în anii ’70-’80, lucrurile stăteau invers. „Erau vremuri frumoase pentru brăileni, iar economia duduia. Oamenii trăiau după regulile regimului comunist şi se adaptaseră vremurilor. După 1990, din punct de vedere economic, Brăila se număra printre oraşele care au avut cel mai mult de suferit, în tranziţia aproape interminabilă de la economia comunistă la cea capitalistă. Încep să dispară întreprinderile, iar viaţa brăilenilor se înrăutăţeşte. Sunt vremuri dramatice, oraşul sărăceşte repede...”, expune situaţia Gabriel Geamănu, realizatorul reportajului „Săraca Brăilă bogată”.

(w882)

Marea întreprindere de excavatoare „Progresul” este cel mai bun exemplu al decăderii industriei brăilene.

(w882) Lider Sind

Marin Mitache lucrează încă din anul 1974 la Întreprinderea de excavatoare Promex, fostă „Progresul”. Aici munceau, în trei schimburi, în jur de 14.000 de oameni. „Odată cu căderea pieţei CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), formată din foste ţări socialiste, a început declinul accentuat al Întreprinderii Progresul, unul dintre cele mai importante obiective economice ale României comuniste”, spune Marin Mitache, lider sindical pentru ultimii 150 de angajaţi ai întreprinderii.

(w882) Excavatoar

Unul dintre coloşii industriali ai României era Combinatul de Celuloză şi Hârtie de la Chişcani, aflat la numai câţiva kilometri de municipiul Brăila. Regimul comunist a investit aici peste un miliard şi jumătate de dolari, o sumă exorbitantă şi astăzi.

(w882) Ruine Comb

„Patrimoniul fostului Combinat de Celuloză şi Hârtie Brăila a început să se degradeze constant, după ce intrat în faliment. A fost un mare şoc pentru brăileni. Aici erau utilaje performante, dar şi mărfuri în depozite. La Bucureşti a fost decisă privatizarea, care a fost puternic contestată, la acea vreme”, punctează Gabriel Geamănu.

(w882) Ruine Comb

(w882) Ruine Comb

„Privatizarea Combinatului de Celuloză şi Hârtie a fost hotărâtă de mai-marii ţării, noi nu aveam habar de nimic, a fost o privatizare cu dedicaţie. Politicienii sunt cei care, de fapt, au decis dezastrul. Astăzi, totul este o ruină”, declară Aurel Dumitraş, fost angajat al combinatului.

(w882) Ruine Lami

Şi halele fostului Laminor din Brăila sunt, astăzi, în paragină. „Utilajele au dispărut, unele au fost tăiate de numeroşii aşa-numiţi investitori care s-au perindat. A fost tăiat şi vândut mult fier vechi. Mii de oameni au lucrat aici, iar după închiderea Laminorului Brăila, a fost pierdută o forţă de muncă performantă, formată în zeci de ani. Lucru, de altfel, valabil în mai toată România”, subliniază Gabriel Geamănu.

(w882) Port

Spre deosebire de celelate din România, Şantierul Naval din Brăila funcţionează şi se dovedeşte profitabil. Multe componente produse aici vor fi montate la podul din localitate. „Cea mai mare investiţie din ultimii 33 de ani din România este acest pod, al cărui cost este estimat la peste jumătate de miliard de euro. Construit de japonezi şi italieni, podul va face legătura între Brăila şi Tulcea şi va avea o lungime de aproape doi kilometri. Este o construcţie impresionantă, a treia din Europa, ca marime” – Gabriel Geamănu.

(w882)

În ultimii 30 de ani, nu s-a construit aproape nimic în Brăila, dar în prezent, sunt semne că lucrurile par să se mişte. „Au început asfaltările, se reface din temelii infrastructura oraşului, iar primăria atrage fonduri europene. Ca mai peste tot în ţară, sunt probleme cu aprobarea bugetelor, scandaluri în şedinţele de Consiliu Local. Cei mai mari angajatori din oraş sunt în sănătate şi învăţamânt, dar au fost atraşi şi investitori străini” (G.G.).

(w882)

Arhitectura oraşului Brăila este un amestec impresionant de stiluri, iar centrul istoric este renumit pentru frumuseţea caselor de patrimoniu. „Multe dintre acestea au fost cumpărate de membri ai unor clanuri interlope din oraş şi lăsate în paragină în mod intenţionat. Alte clădiri de patrimoniu au fost preluate de primărie şi multe au fost reabilitate. Primăria Brăila are în plan atragerea de fonduri europene, bani cu care va fi refăcută infrastructura rutieră a oraşului, vor fi reabilitate clădiri, gradiniţe, şcoli, locuri de joacă, dar şi renumita faleză de la Dunăre”, adaugă jurnalistul.

(w882)

Este numai o parte a poveştii, cu bune şi cu rele, a oraşului Brăila, un loc de o frumuseţe aparte. Oamenii speră că într-o bună zi, mulţi brăileni se vor întoarce din străinătate şi vor trăi decent în oraşul lor. Despre „Săraca Brăilă bogată”, duminică, 12 iunie, de la ora 18.00, la „Dosar România”, pe TVR 1.

Un reportaj de Gabriel Geamănu

Producător: Răzvan Butaru

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

*GRUIA DRAGOS DON şi ANA MARIA ACHIM, coodonatorI Sindicatul Studenţilor din Cibernetică + colega din curs de confirmare

Teme de discutie

-Saptamana viitoare incep, la Sala Luceafărul, Serile Teatrului Studenţesc, editia cu numarul 26

-Este cel mai asteptat şi mai longeviv festival studentesc cu intrare libera

-Juriul festivalului este alcătuit din actori din tânăra generaţie

-Pe scena de la Luceafarul vor urca trupe de amatori si de profesionisti

*DANA CONSTANTINESCU şi ANA MARIA ANDREI, realizatoarele emisiunii "În grădina Danei"

Teme de discutie

Duminică, 21 aprilie, pe TVR Folclor, emisiunea-ghid „În grădina Danei”

Ce au pregatit pentru prima editi

Telespectatorii pot urmari, in fiecare sambata, si pe TVR 1, dupa Weekend matinal, un rezumat al propunerilor realizatoarelor pentru urmatoarea editie

*PAVEL BARTOŞ, actor

Teme de discuţie

​Pavel Bartoş are premiera pe 28 aprilie, la Teatrul Stela Popescu

Data de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, reprezentând aniversarea de 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Stela Popescu.

TSP are o colaborare extraoridnara cu actori din Chisinau

* ALEX ZAMFIR, antreprenor

blogger "Cel mai bun tată"

Alex a lansat recent campania „Jocul pentru Altcineva”.

De asemenea, anul trecut alaturi de Armata Selectarii Atente a Plasticului-ASAP-a creat jocul Adevar sau Reciclare cu o campanie de succes in scolile din Bucuresti si din tara, in care elevii au fost invatati despre recilare, colectare selectiva.

*​ Live Carmen Rusu Lansarea colecțiilor de primăvară/vară ale celor trei designeri: Dan Coma, Doina Levinta și Ana Wagner. Invitatul special al evenimentului va fi Ștefan Câltia, cu colecția sa de portelanuri "Flori pentru Rege". Showroomul va fi deschis și pe 19-20 aprilie între orele 12-18.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

9:50 În grădina Danei

* Episodul 1

Realizator Dana Constantinescu

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1