loader
Foto

Hărțuirea la locul de muncă. Cum ne apărăm?

Cum poate fi dovedită hărţuirea la locul de muncă? Cum acţionăm pentru a combate o astfel de situaţie? Cine ne apără drepturile ca angajat? Ce măsuri poate dispune instanţa împotriva angajatorului? Sunt câteva dintre întrebările la care am răspuns în ediţia de joi, 29 iunie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.

 

Oamenii și Legea

În România hărţuirea la locul de muncă îmbracă diferite forme, de la cea de natură morală, sexuală, la discriminare sau alt tip de hărţuire. Cu toate că suntem conştienţi că acest fenomen există, în ţara noastră se vorbeşte prea puţin, fie din necunoaşterea drepturilor legale ca angajaţi, fie de ruşine sau teamă.

De la ora 13:00, pe TVR 1 și TVR+, invitata Mihaelei OLARU a fost Cristina TRĂILĂ, avocat.

(w882)

Potrivit legislaţiei, constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de lucru, prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale, ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.

(w882)

Angajatorul este responsabil de securitatea şi sănătatea salariaţilor săi în timpul programului de lucru şi în legătură cu munca prestată de aceştia. Prin urmare, angajatorul nu poate să stabilească în nicio formă reguli care să oblige sau să determine acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă, nici măcar în ceea ce priveşte clienţii, sau persoanele care interacţionează cu salariaţii.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

Redifuzare TVR Info – 29.06.2023, ora 00:15
Reluare TVR 1 – 30.06.2023, ora 06:00

***

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR
• Delia APOSTOL-HANZELIK
• Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

* Probleme locative, rezolvari in instanta

Invitat av. Alin Ioan Axente , Baroul Bucuresti

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

sezon nou

Transmisiune directă

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

Sezon nou

 
Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

Mai natural decât vânatul nu există | VIDEO

publicat: sâmbătă, 29 martie 2025

Cererea tot mai mare pentru alimente curate, cu o proveniență transparentă și procesare minimă, reprezintă o oportunitate pentru vânătorii ...

Mănăstirea Nămăești, situată în pitoreasca Valea Mare Pravăț, județul Argeș, își are rădăcinile adânc înfipte în istorie, fiind atestată ...

 

#tvr1