loader
Foto

Hărțuirea la locul de muncă. Cum ne apărăm?

Cum poate fi dovedită hărţuirea la locul de muncă? Cum acţionăm pentru a combate o astfel de situaţie? Cine ne apără drepturile ca angajat? Ce măsuri poate dispune instanţa împotriva angajatorului? Sunt câteva dintre întrebările la care am răspuns în ediţia de joi, 29 iunie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.

 

Oamenii și Legea

În România hărţuirea la locul de muncă îmbracă diferite forme, de la cea de natură morală, sexuală, la discriminare sau alt tip de hărţuire. Cu toate că suntem conştienţi că acest fenomen există, în ţara noastră se vorbeşte prea puţin, fie din necunoaşterea drepturilor legale ca angajaţi, fie de ruşine sau teamă.

De la ora 13:00, pe TVR 1 și TVR+, invitata Mihaelei OLARU a fost Cristina TRĂILĂ, avocat.

(w882)

Potrivit legislaţiei, constituie hărţuire morală la locul de muncă şi se sancţionează disciplinar, contravenţional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de lucru, prin lezarea drepturilor sau demnităţii angajatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale, ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.

(w882)

Angajatorul este responsabil de securitatea şi sănătatea salariaţilor săi în timpul programului de lucru şi în legătură cu munca prestată de aceştia. Prin urmare, angajatorul nu poate să stabilească în nicio formă reguli care să oblige sau să determine acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă, nici măcar în ceea ce priveşte clienţii, sau persoanele care interacţionează cu salariaţii.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

Redifuzare TVR Info – 29.06.2023, ora 00:15
Reluare TVR 1 – 30.06.2023, ora 06:00

***

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR
• Delia APOSTOL-HANZELIK
• Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Emisiunea „Oamenii și legea” propune subiectul „Consumul de droguri ucide!

Cum ferim un adolescent să nu devină captiv în lumea creată de mirajul drogurilor? Ce trebuie să facă părinții, profesorii şi autoritățile ...

„Profesioniştii

O ediție In Memoriam este programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în ...

„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

 

#tvr1