loader
Foto

Galerie foto

Hieronymus Bosch - "Ispitirea Sfântului Antonie", la Teleenciclopedia

Ca în fiecare sâmbătă, Teleenciclopedia aduce telespectatorilor documentare de calitate, la TVR 1, de la ora 18:50. Ediţia din 21 iulie este transmisă în reluare duminică, 28 iulie, de la ora 7:00. (redifuzare din 13 ianuarie a.c.)  

 

Teleenciclopedia

Iată subiectele ediţiei:

HIERONYMUS BOSCH. ISPITIREA SFÂNTULUI ANTONIE

Tripticul realizat între anii 1505-1506 de pictorul olandez Hieronymus Bosch portretizează lupta Sfântului Antonie cu ispitele şi Diavolul. Furnicarul demonilor creează fundalul pentru un peisaj pe cât de fantastic, pe atât de bizar şi terifiant.

DUNĂREA, FLUVIUL-REGINĂ

Paradis al morunului (Huso huso), cel mai mare peşte de apă dulce de pe Glob, al vulturului codalb (Haliaetus albicilla)  - ameninţat cu dispariţia până prin anii 1970 - sau a milioane de păsări care poposesc în Deltă, Dunărea este „cel mai internaţional” fluviu, străbătând patru capitale și 10 ţări.

(w882)

MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA

Inaugurat la 10 august 1889, sub patronajul împăratului Franz Josef, Muzeul de Istorie Naturală din Viena - capodoperă arhitectonică a secolului al XIX-lea - deţine milioane de artefacte și chiar și viețuitoare de pe toate meridianele Pământului, din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre.

Impresionează, „bulgărele” din fier, meteoritul „Agram”, prăbușit în Croația, lângă Zagreb, la 26 mai 1751, și mai ales, statueta de calcar oolitic, Venus de Willendorf, veche de 25.000-28.000 de ani.

(w882)

DESPRE JUCĂRII - JUCĂRIILE DE PLUȘ

Jucăriile de pluș au o lungă istorie. De pildă, unele au fost găsite în ruinele de la Pompei sau în piramidele egiptene, iar denumirea anglo-saxonă „teddy-bear”, dată ursuleților de pluș, amintește de Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1901–1909.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roşca

***

Emisiunea este transmisă şi online pe TVR+.

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1