Ca în fiecare sâmbătă, Teleenciclopedia aduce telespectatorilor documentare de calitate, la TVR 1, de la ora 18:50. Ediţia din 21 iulie este transmisă în reluare duminică, 28 iulie, de la ora 7:00. (redifuzare din 13 ianuarie a.c.)
Iată subiectele ediţiei:
HIERONYMUS BOSCH. ISPITIREA SFÂNTULUI ANTONIE
Tripticul realizat între anii 1505-1506 de pictorul olandez Hieronymus Bosch portretizează lupta Sfântului Antonie cu ispitele şi Diavolul. Furnicarul demonilor creează fundalul pentru un peisaj pe cât de fantastic, pe atât de bizar şi terifiant.
DUNĂREA, FLUVIUL-REGINĂ
Paradis al morunului (Huso huso), cel mai mare peşte de apă dulce de pe Glob, al vulturului codalb (Haliaetus albicilla) - ameninţat cu dispariţia până prin anii 1970 - sau a milioane de păsări care poposesc în Deltă, Dunărea este „cel mai internaţional” fluviu, străbătând patru capitale și 10 ţări.
MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ DIN VIENA
Inaugurat la 10 august 1889, sub patronajul împăratului Franz Josef, Muzeul de Istorie Naturală din Viena - capodoperă arhitectonică a secolului al XIX-lea - deţine milioane de artefacte și chiar și viețuitoare de pe toate meridianele Pământului, din cele mai vechi timpuri, până în zilele noastre.
Impresionează, „bulgărele” din fier, meteoritul „Agram”, prăbușit în Croația, lângă Zagreb, la 26 mai 1751, și mai ales, statueta de calcar oolitic, Venus de Willendorf, veche de 25.000-28.000 de ani.
DESPRE JUCĂRII - JUCĂRIILE DE PLUȘ
Jucăriile de pluș au o lungă istorie. De pildă, unele au fost găsite în ruinele de la Pompei sau în piramidele egiptene, iar denumirea anglo-saxonă „teddy-bear”, dată ursuleților de pluș, amintește de Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1901–1909.
***
Producător: OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roşca
***
Emisiunea este transmisă şi online pe TVR+.