loader
Foto

Galerie foto

Hunedoara, un judeţ „Cât se poate de... UNESCO”! Duminică, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1

De la străvechea Ulpia Traiana Sarmizegetusa la recent restaurata Cetate a Devei, cu cântec şi bucate delicioase – am însoţit echipa lui Cristi Tabără într-o nouă călătorie plină de farmec prin Ţara Haţegului.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

„Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi acolo atât de... UNESCO?” se întreabă membrii echipei „Exclusiv în România” înainte de porni într-o nouă drumeţie prin ținuturile Hunedoarei. Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ... cât se poate de UNESCO!

(w882) vedere

Am aflat, cu această ocazie, despre un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă: Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman, aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne-am oprit la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne-a condus la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii.

(w882)

(w882) ulpia

(w882)

Pe drum, între cele două destinaţii, acordurile ce răzbat dintr-un pub al Devei ne-au făcut cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian.

(w882) formatie

Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, am aflat că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul. De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local. Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști...

(w882)

(w882)

În final, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues este vorba, ci despre muzica veche, cântată de el împreună cu „Cimpoierii din Trasilvania”. Concertul s-a văzut tot duminică, de la 17.00, în noul episod „Exclusiv în România”, la TVR 1.

(w882)

(w882) cetatea

Producător: Marin Găbudean

21:00 Vis la Paris

Moderatori: Irina Păcurariu şi Costin Deşliu

Invitaţi:

Mihai Covaliu, Preşedinte COSR,

George Boroi, Comitetul executiv COSR-secretar general

Octavian Morariu-preşedinte Rugby Europe , membru CIO, fost preşedinte COSR

Ana Maria Brânză, Virgil Ianţu

Producători: Daniela Enăchescu şi Valentina Stelescu

22:55 Jocurile Olimpice

*Învingătorii. Episodul 5

Producător Daniela Enăchescu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1