loader
Foto

Imaginea, prin istorie, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Pe 12 decembrie, Rafael Udrişte ne-a propus o discuţie despre devenirea, în timp, a imaginii, despre importanţa ei şi despre cât de clar reflectă ea realitatea. La „Omul şi timpul” duminică, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

O fotografie sau un film ne vorbesc mult mai rapid şi mai puternic decât un discurs lung şi bine argumentat. Dar aceaste imagini de impact ne redau realitatea aşa cum este ea sau o decupează pentru a o recrea?

Duminică, la „Omul şi timpul”, au venit cu propria experienţă şi viziune să discute cu Rafael Udrişte pe această temă cercetătorul speolog Cristian Lascu, Paul Bordaş, fondatorul proiectului „Fotogeografica” – ajuns anul acesta la un sfert de veac de existenţă –, respectiv Sorin Mihăilescu, preşedintele Fundaţiei „Nişte Ţărani”.

(w882)

„De la icoana bizantină la tablourile impresioniştilor, de la Platon la Bergson, de la picturile rupestre de la Lascaux la videogramă, imaginea pictată, gravată sau proiectată ne vorbeşte despre o lume în permanentă schimbare, care pendulează între frumuseţe şi sluţenie, între agonie şi extaz, ca să parafrazez titlul unei cărţi cunoscute. Şi ştiţi care este paradoxul? Imaginea, indiferent ce conţine ea, nu ne va lăsa indiferenţi niciodată. Dar de unde vine această putere ciudată a unei fotografii, a unui cadru, în ultimă instanţă?”, se întreabă realizatorul TVR.

Motivul nu este doar tehnic: imaginea este întotdeauna un punct de vedere parţial asupra lumii reale. Ce poate fi mai adevărat decât ceea ce am văzut cu ochii noştri? Mărturia vizuală este considerată una dintre cele mai sigure. Aşa să fie? Pentru Platon, spre exemplu, lumea materială, concretă, era o lume a iluziilor.

„Semiologia ne învaţă că imaginea este un semn complex, bazat pe asemănare, dar şi pe simbol. Adică, oricât de obiectivă ar fi o fotografie, valoarea ei constă mai ales în subiectivismul privitorului. Altfel spus, ochiul vede după cum îi este sufletul. Văzută prea de aproape, o fotografie poate provoca confuzie. Dar dacă o priveşti de la distanţă, devine o sursă valoroasă de informaţii despre lume şi un mod eficient de cunoaştere”, este de părere Rafael Udrişte.

(w882)

De-a lungul timpului, între imagine şi scriere a existat o lungă rivalitate. Dacă multă vreme fotografia avea menirea de a ilustra un text, astăzi textul pierde din ce în ce mai mult teren în faţa imaginii. De la fotografie la cinema, apoi la ecranul video, imaginea cunoaşte în zilele noastre o difuzare fără precedent: ieftină, atractivă, chiar intruzivă, fiind uneori suspectată ca ar putea transmite mesaje distorsionate.

Există riscul ca imaginea, banalizându-se, să devină nesemnificativă? Sau, dimpotrivă? Ar pune în pericol însăşi ideea de cultură? Sau este ea o formă de arhivare a culturii unei comunităţi? Este fotografia o imortalizare a unor tradiţii pe cale de dispariţie? Poate ea transmite atmosfera şi farmecul unor locuri, fericirea şi durerea unor oameni, istoria unei naţiuni? Sunt doar câteva dintre întrebările la care Rafael Udrişte şi invitaţii săi au încercat să răspundă duminică, la „Omul şi timpul”.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19.00, urmărim în fiecare duminică un nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

 

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1