loader
Foto

Împărțirea bunurilor comune ale soților, după divorț

Vineri, 12 mai, de la ora 13:00, la TVR1 puteți revedea o ediție a emisiunii ”Oamenii și Legea” despre procedurile ce privesc împărțirea bunurilor comune după divorț, despre partajul amiabil și cel judiciar.

 

Oamenii și Legea

Infidelitatea, violenţa domestică, neglijenţa familiei, separarea în fapt, neînţelegerile complexe şi grave dintre soţi, dacă este probat unul din aceste motive, este suficient pentru ca instanţa să pronunţe divorţul. Potrivit specialiştilor, în România durata medie a căsătoriilor care se finalizează prin divorţ este de aproximativ 9 ani. Dacă la începutul anilor `90 doar una din şase căsătorii se desfăcea în instanţă, la ora actuală una din patru căsătorii este anulată legal. Practic, de la 16% rata divorţurilor în 1990, la finalul lui 2020 am ajuns la 28,5 procente.

(w882)

Atunci când soţii ajung la divorţ, aceștia pot solicita şi partajul, adică împărţirea bunurilor comune. Se poate soluţiona în instanţă, dar şi prin mediere. Cum se desfăşoară procedurile, care sunt taxele şi paşii de urmat pentru a obţine o hotărâre care să consfinţească înţelegerea părţilor? Care sunt avantajele partajului amiabil şi ce consecinţe produce cel judiciar? Împărţirea bunurilor poate fi făcută şi la notar? În ediţia de miercuri, 10 mai, a emisiunii „Oamenii şi legea” răspundem la aceste întrebări.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU este Elena BUSTEA, avocat.

(w882)

Partajul poate avea loc atunci când soţii hotărăsc, nefiind obligatoriu să se desfăşoare la momentul divorţului. De ştiut este şi faptul că împărţirea bunurilor poate fi făcută şi în timpul căsătoriei, fără a schimba regimul matrimonial. Regula este ca bunurile să se distribuie în mod egal, dar acest lucru nu se aplică în cazul în care unul dintre soți face dovada că a contribuit mai mult. De asemenea, bunurile obţinute înaintea căsătoriei nu se pot împărţi.

Partajul la divorţ poate cunoaşte două forme: partajul voluntar, când soţii se înţeleg de comun acord cum să îşi împartă bunurile, se desfăşoară mai repede, are loc la notar şi este opţiunea cea mai ieftină, sau partajul judiciar, când cei doi soţi nu se înţeleg cu privire la împărţirea bunurilor şi se ajunge în faţa instanţei judecătoreşti, care ia decizia pe baza dovezilor şi a opiniilor celor două părţi. Această procedură este mai costisitoare.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

***

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIŞTI TV

• Raluca AMZĂR

• Delia APOSTOL-HANZELIK

• Rareş COTINGHIU

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

23:55 Concert 3 Sud-Est-Simfonic (R)

Producator tv Oana Turcu

(Reluare)

1:35 Pâine, dragoste şi fantezie (R)

Telecinemateca (PANE, AMORE E FANTASIA-Italia, 1953)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Luigi Comencini

Cu: Vittorio De Sica, Gina Lollobrigida

*Comedie. Redactor Adriana Vulpe

*Ursul de Aur-Festivalul Filmului de la Berlin, 1955

*Nominalizări la premiile BAFTA (cea mai bună actriţă străină-Gina Lollobrigida) şi Oscar (pentru scenariu original)

(Reluare)
 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1