loader
Foto

„Inelul Nibelungilor”, o poveste de neuitat despre putere și iubire

În episodul 8 al seriei documentare „Unora le place opera” am descoperit una dintre cele mai ample compoziții muzicale din istorie: „Inelul Nibelungilor”, de Richard Wagner. La TVR 1, sâmbătă, 11 martie, de la ora 14.30.

 

În cel de-al optulea episod al seriei documentare „Unora le place opera”, ne îndreptăm spre Bayreuth, orașul natal al lui Richard Wagner, compozitorul celei mai ambițioase opere din toată istoria muzicală, o adevărată saga: „Inelul Nibelungilor”.

Am descoperit şi înțeles această operă complexă sâmbătă, 11 martie, ora 14.30, la TVR 1, alături de renumitul tenor Ramon Gener, care a adus lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

(w882)

Tetralogia „Inelul Nibelungilor” (Der Ring des Nibelungen, în limba germană) este principala dramă muzicală a compozitorului Richard Wagner (care a scris și libretul), realizată, cu întreruperi, între anii 1848 şi 1874. Cu o durată totală de 16 ore, cu o orchestră alcătuită din peste 100 muzicieni și cu 34 personaje, această tetralogie - alcătuită din Aurul Rinului, Walchiria, Siegfried și Amurgul zeilor - reprezintă una dintre cele mai ample şi complicate compoziții muzicale din istorie. Prezentarea integrală a „Inelului Nibelungilor” (sub bagheta dirijorului Hans Richter) a avut loc în luna august a anului 1876, la Bayreuth. Elaborată în perioada exilului, tetralogia lui Richard Wagner urmărește aventurile zeilor, uriașilor, gnomilor și oamenilor care luptă cu lăcomia și trădarea pentru a ajunge la un final izbăvitor.

(w882)

(w882)

Sâmbătă, la TVR 1, am parcurs toate cele patru mari capitole ale operei, în timp ce am făcut o vizită la uzina de automobile Autostad, am urcat pe scena de la Bayreuther Festspielhaus, teatrul proiectat de Wagner însuși. Am aflat lucruri interesante de la unul dintre cei mai renumiți experți în activitatea compozitorului german. Am asistat, de asemenea, la un experiment muzical neobișnuit într-un depozit și i-am făcut o vizită muzicologului și pianistului Stephan Mickish. În acest episod, Ramón Gener ne-a ajutat să aprofundăm şi să ne îmbătăm simţurile cu o poveste de neuitat despre putere și iubire.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care au privit acest documentar s-au vor îndrăgostit iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp. Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30.

(w882)

(w882)

(w882)

Richard Wagner fost un compozitor, dramaturg și teoretician al artei germane, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai romantismului muzical. Cu ajutorul protectorului său, regele Ludwig II al Bavariei, un pasionat admirator al muzicii wagneriene, compozitorul Richard Wagner construiește Teatrul de la Bayreuth, special pentru punerea în scenă a operelor sale, unde - până în zilele noastre - în fiecare vară (iulie-august), au loc renumitele festivaluri muzicale „Richard Wagner".

8:45 Teleshopping

9:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Legea, care trebuie să protejeze drepturile cetățenilor și să asigure un echilibru social, se află adesea într-un conflict cu realitățile cotidiene, cu interesele și dorințele individuale. Din păcate, multe persoane nu înțeleg suficient de bine normele și procedurile juridice, ceea ce poate duce la neînțelegeri și conflicte. De multe ori, poate părea un sistem impersonal, iar oamenii nu conștientizează întotdeauna cum îi protejează sau cum îi afectează cunoașterea sau necunoașterea legii. Totuși, educația juridică și informarea continuă pot ajuta la crearea unui echilibru mai bun între oameni și lege. Din acest motiv, emisiunea juridică “Oamenii și Legea” vine în sprijinul lor și totodată creează o punte de comunicare cu specialiștii în drept!

Tema -Hartuirea morala la locul de munca

Invitat Av. Alexandru Cazacu

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

 
O viziune măreaţă şi un eşec epic au schimbat lumea... Cum? Aflăm din documentarul „General Magic”, joi, la TVR 1

I deile care domină acum industria tehnologică și viața noastră de zi cu zi s-au născut la „ General Magic ”. P ovestea nespusă a uneia ...

O țară care învață să cânte. Despre educația prin muzică, la „Ţară, ţară, cine eşti?”

Într-o societate în care cifrele par încurajatoare, dar realitatea din teren nu ține ritmul, emisiunea „Țară, țară, cine ești?” aduce în ...

Conferința de închidere a cursurilor de calificare pentru ocupația de mediator școlar, desfășurată recent la Centrul de Formare Profesională al ...

 

#tvr1