Pe 22 mai, de la ora 19.00, în noul sezon „Istorii ascunse”, un alt episod interesant: crimele prin otrăvire întâmplate în satele Banatului de câmpie cu mai bine de 150 de ani în urmă.
Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până la începutul secolului XX, în presa internaţională apar articole cu informaţii despre o serie de crime prin otrăvire, crime întâmplate în satele Banatului de câmpie. Într-unul dintre articole este amintit faptul că, în localitatea Satchinez, din judeţul Timiș, ar fi fost otrăvite 100 de persoane.
„În comunități, poveștile acestor cazuri nu s-au păstrat, n-au fost cercetate de istorici sau de specialiști din alte domenii. Însă relatările presei din acea perioadă, în timpul sau la finalul proceselor ce au avut loc împotriva făptașilor, sunt indicii care conturează un posibil fenomen de masă petrecut în satele bănățene”, spune Cristina Băican, realizatoarea noului episod al „Istoriilor ascunse”. A fost, de altfel, şi punctul de plecare al reporterului care a încercat să afle cât mai multe informaţii, iar duminică, ni le prezintă la TVR 1. Descoperim „Istorii ascunse” la TVR 1, în seria de reportaje care pătrunde în misterele şi legendele vehiculate din vremuri străvechi în anumite spaţii bine delimitate din România în fiecare duminică, de la ora 19.00.
Cele mai multe dintre procesele instrumentate în urma crimelor prin otrăvirea cu arsenic și petrecute cu mai bine de 150 de ani în urmă, în unele sate ale câmpiei Banatului, au avut la bază mărturii, în prima fază. Apoi au fost făcute analize, evident în acord cu posibilitățile tehnice ale epocii.
cotidianul Prager Tagblatt
Câteva dintre crimele prin otrăvire cu arsenic petrecute în Banat au fost celebre în epocă, iar știrile despre aceste întâmplări au făcut înconjurul lumii. Acolo unde au fost decese puține, publicaţiile periodice ale vremii au prezentat pe scurt evenimentele. „De exemplu, în mai, 1877, cotidianul praghez, Prager Tagblatt relata despre procesul ce se judeca la Kikinda. În acea perioadă, atât Banatul românesc, cât și cel sârbesc aparțineau Imperiului Austro-Ungar, și în funcție de poziționarea satelor în regiune, era aleasă și curtea de judecată”, precizează Cristina Baican, realizatoarea reportajului.
captură Realitatea ilustrată
În proporție covârșitoare, crimele prin otrăvire petrecute în Banatul de câmpie și în zona Aradului erau săvârșite de femei. Însă, femeile nu ucideau la întâmplare; cele mai multe dintre victime erau chiar soții acestora. „Oare rigiditatea normelor sociale ar fi putut pune atât de multă presiune pe femei, încât, la un moment dat, apăreau fisuri în conduita morală?”, se întreabă realizatoarea Cristina Baican. Aceasta şi alte întrebări îşi vor găsi răspunsul şi cu ajutorul invitaţilor: Maria Georgeta Stoian, expert criminalist și fost șef al Serviciului de Expertize Fizico-Chimice din cadrul Institutului Național de Criminalistică - va clarifica unele dintre aspectele legate de folosirea arsenicului în epocile anterioare. Medicul Alexandra Enache, director al Institului de Medicină legală Timișoara, va facilita accesul către o zonă mai puțin cunoscută: din Antichitate, conducătorii se temeau de otrăvirea cu arsenic, prin urmare au dezvoltat o metodă proprie de imunizare. De formație jurnalist, dar și autor al unor volume care aduc în prim-plan aspecte ale istoriei Aradului, Andrei Ando a fost mereu preocupat să înțeleagă istoria locală. Ne va împărtăşi din lucrurile aflate de el duminică, la „Istorii ascunse”. Iar despre dinamica socială a Banatului în epocile trecute și până la descoperirea cazurilor, ne vorbeşte Adriana Babeți, romancier, eseist, profesor universitar, dar și un fin observator al realităților trecute și actuale ale societății bănățene.
New York Journal,
În articolele presei americane de la finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX se menţionează că atât la Satchinez cât și la Jebel (localități în județul Timiș azi) au fost exhumate cadavrele celor care au decedat în urma otrăvirii cu arsenic. Apoi, probele au fost trimise la Budapesta pentru a fi analizate.
The San Francisco Examiner Sun, din 13 ianuarie 1907
La Jebel s-a stabilit că, în urma otrăvirii cu arsenic, au fost 14 decese și 12 persoane au fost acuzate. Cel care împărțea otrava era chiar farmacistul satului. La Satchinez, în epocă se specula că peste 100 de persoane ar fi fost otrăvite. Martha Petroman a fost găsită vinovată pentru distribuirea arsenicului femeilor care doreau să scape de soț sau de un alt membru al familiei.
Articolele vremii amintesc şi sumele pentru care erau vândute dozele de arsenic: fluctuau între 5 și 40 de florini, ceea ce astăzi ar însemna între 70 și 500 de euro.