loader
Foto

Lumea ex-sovietică surprinsă în documentare în premieră, joi, la TVR 1 | VIDEO

Pe 9 iunie, de la ora 21.00, urmăriți „Noii mercenari ruşi”, iar de la 22.00, „Dispariţia unei superputeri: Prăbuşirea URSS”, două filme ce pun sub lupă atacurile ciberetice ale hackerilor ruşi şi evoluţia statelor ex-sovietice.

 

A fost odată o țară, o gigantică confederație de state, una dintre cele mai mari stăpâniri din istorie. Un imperiu cu 290 de milioane de locuitori, întins pe 22,4 milioane de kilometri pătrați. Uniunea Sovietică s-a dezmembrat în urmă cu mai bine de 30 de ani. Dar ce a lăsat în urmă?

Joi seară, de la orele 21.00 şi 22.00, TVR 1 difuzează două documentare în premieră, realizate în 2018, respectiv 2021, care cercetează lumea ex-sovietică aşa cum e ea acum, cu reminiscenţele fostului imperiu, dar şi cu războaiele ei, văzute şi nevăzute.

(w882)

Noii mercenari ruşi” (LES NOUVEAUX MERCENAIRES RUSSES, Franţa, 2018) este filmul ce poate fi văzut pe 9 iunie, de la ora 21.00, la TVR 1. Realizată de Etienne Huver şi Félix Seger, producţia pune reflectorul pe cei care, protejaţi de anonimatul din spatele calculatoarelor, fac jocuri cu mize mari şi rezultate ce afectează o lume întreagă.

(w882)

De şase ani, hackerii ruşi ţin titlurile presei internaţionale, cunoscuţi fiind ca „cei mai răi”. Ei sunt noul simbol şi vârful de lance al unei Rusii agresive, care nu se mai mulţumeşte doar cu spionajul, ci trece la atac. În Statele Unite sunt acuzaţi de interferenţă în campania prezidenţială din 2016, prin piratarea email-urilor Partidului Democrat. La Kiev, ciber-atacurile se înlănţuiesc. Vinovatul: Rusia şi mercenarii ei - hackerii. Dar cine sunt ei cu adevărat şi cine îi controlează?

(w882)

Autorii documentarului cercetează acest război invizibil, în care viruşii informatici sunt arme terifiante şi lupta pentru informaţie se duce neîncetat. E un război care poate destabiliza oricând societatea, ne poate atinge pe oricare dintre noi.

În aceeaşi seară, de la ora 22.00, vedem la TVR 1 o producţie ce analizează spaţiul ex-sovietic la 30 de ani de la căderea URSS: „Dispariţia unei superputeri: Prăbuşirea URSS” (THE END OF A SUPERPOWER: THE COLLAPSE OF THE SOVIET UNION, Germania, 2021), realizat de Michael Schmidt, Martin Striegel.

(w882) 02_EndOfAS

Pe 25 decembrie 1991, Uniunea Sovietică se dezmembra. Din acel moment, în fostele republici sovietice a apărut speranţa pentru încheierea Războiului Rece, pentru independenţă şi libertate. Dar pentru mulţi a adus sărăcie şi război.

(w882) 06_EndOfAS

Ce a mai rămas din visurile de atunci? Cum arată azi libertatea, care în multe locuri trebuie încă apărată, chiar şi cu arma? Ce rol joacă Rusia în structurile de putere postsovietice?

(w882) 01_EndOfAS

La 30 de ani de la sfârșitul Uniunii Sovietice, Steaua Roșie strălucește încă peste Kremlin. Trupul lui Lenin încă zace în mausoleul său din Piața Roșie. Din Moscova, Vladimir Putin, fost ofițer în serviciul secret sovietic, conduce o țară care, chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice, este încă cea mai mare din lume: Rusia. Dar relaţiile de bună vecinătate cu statele din jur lipsesc aproape cu desăvârşire.

(w882) 07_EndOfAS

Documentarul „Dispariţia unei superputeri: Prăbuşirea URSS” încearcă să scoată la lumină de ce se întâmplă acest lucru și cât de extinse sunt cauzele. Filmul include mărturii ale unor politicieni, precum şi ale unor experți, care aduc explicaţii privind această gigantică răsturnare istorică. Realizatorii caută urme ale fostului imperiu multietnic din Kârgâzstan, vorbesc cu rebelii din Ucraina, cu oameni care au fost nevoiți să-și părăsească ţara din cauza războiului din Cecenia, precum și cu cei care au organizat primele demonstrații pro-independență în Lituania. Ce au descoperit este un proces ce pare să nu aibă un sfârșit concret și ale cărui efecte sunt în continuă schimbare.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

DISCUŢIE CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR

DISCUTIE LUMINIŢA VÎLCEA, astrolog

Previziunile astrale ale lunii iulie + noua reglementare a CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a adoptat o modificare a Codului de Reglementare în Audiovizual ce vizează emisiunile care conţin horoscop sau numerologie, scrie Pagina de Media.
CNA va obliga televiziunile şi radiourile ca orice program care abordează aceste subiecte să facă o menţiune la început, măsură luată în urma unei propuneri a Ministerului Educației.
„Informaţiile din acest program nu au bază ştiinţifică” este mesajul care va fi obligatoriu pentru toate programele care „recomandă comportamente inspirate de astrologie, horoscop sau numerologie”.

DISCUŢIE ALEXANDRU GAVRILESCU, arhitect

Mulţi proprietari demarează proiecte de amenajări interioare în această perioadă. La ce nu trebuie sa facem rabat de la calitate, cum devn interioarele o poveste în sine, nu doar un spațiu redecorat, tendințe actuale există în amenajări.

ZOOM RĂZVAN POPA, General Manager al Geoparcului Internațional UNESCO Ținutul Buzăului

Trovanții prind viață: Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului deschide un nou centru de vizitare interactiv la Bozioru. Centrul de vizitare este dedicat trovanților și Deltei preistorice. Vizitatorii descoperă istoria geologică prin realitate augmentată și experiențe interactive.
Aici, vizitatorii pot afla secretele formării trovanților, pietrele misterioase din Geoparc, și pot explora Delta preistorică prin realitate augmentată, exponate fizice și reconstrucții ale faunei de acum 12 milioane de ani.

Proiectul s-a realizat cu implicarea comunității și cu sprijin public și privat.

DISCUŢIE IULIANA LUPU, medic primar dermatolog

Vara este asociată cu vacante, plaje insorite, drumeţii şi, în ultmii ani, obligatoriu, cremele cu fator de protectie-SPF. Cum alegem protectia solară, cum se aplică, cum ne expunem la soare şi ce remedii avem în caz de insolaţie. Ce sunt petele cauzate de expunerea incorectă la soare şi ce soluţii avem la îndemnână pentru a ne păstra pielea cât mai sănătoasă.

DISCUŢIE ROXANA MISCHIANU,medic psihiatru cu competenţe în medicină sexuală

44% dintre tinerii români evită să discute cu medicul despre sănătatea sexuală, din rușine, iar 1 din 10 cred, în mod greșit, că bolile cu transmitere sexuală nici măcar nu pot fi diagnosticate.
Deși sunt tot mai activi online și aparent bine informați, subiectul BTS rămâne un tabu major pentru tineri.Conform unui studiu Path,principalele bariere în calea testării sunt lipsa informării, frica de rezultate și teama de stigmatizare.
Vara aceasta, la doua festivaluri mari (Electric Castle și Summer Well), continuă programul „Testat e Hot”. Sunt organizate testări gratuite BTS, direct în mijlocul festivalurilor, alături de echipe medicale și sesiuni de discuții deschise. Scopul: normalizarea dialogului despre sănătatea intimă și încurajarea prevenției într-un cadru sigur și prietenos.

ZOOM ALEXANDRU PLEŞOIANU coordonatorul echipei MAVIS Artifical Hearts-echipa care a realizat inima artificială prezentată la OSAKA

La Expo 2025 Osaka, printre inovațiile așteptate de peste 28 de milioane de vizitatori, o echipă de studenți din Iași atrage toate privirile: MAVIS prezintă BabyHeart-cea mai mică inimă artificială pediatrică din lume.
Inima, complet implantabilă, a fost expusă în Pavilionul României, alături de o imprimantă 3D care a realizat miniaturi live pentru vizitatori. Peste 300 de persoane au asistat la demonstrații în laboratorul interactiv. Tinerii cercetători au susținut o prezentare oficială în fața unei audiențe internaționale, detaliind aplicațiile clinice și perspectivele de cercetare ale proiectului lor.
Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sunt finaliști ai campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României” derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

DISCUŢIE ANGA SIGARTĂU actriţă şi regizoare şi DRAGOS PANDELE, manager cultural, organizatori Shakespeare Imaginarium

Proiectul Shakespeare Imaginarium-o vara elizabetană la Palatele Brâncoveneşti debutat în 2023 şi propune publicului montări shakespeariene în aer liber la Palatele Brancoveneşti de la Mogoşoaia. Montările din anii trecuţi, Romeo si Julieta şi Imblanzirea scorpiei sunt completate, anul acesta, de Neguţătorul din Veneţia. Toate spectacolele sunt jucate cu costume elizabetane, inspirate din moda vremii lui Shakespeare, sunt imersive-presupunând o formă de interacţiune cu publicul şi sunt gândite special pentru curtea interioara a Palatului de la Mogoşoaia.

Spectacolele proiectului propun motări originale, pentru a fi jucate în aer liber, cu costume elizabethane spectaculoase, totul pentru a crea o experiență imersivă, complet nouă, cât mai apropiată celei oferite de celebrul Teatrul Globe, din vremea dramaturgului englez.

LIVE CARMEN RUSU

Sâmbătă, 5 iulie, de la ora 10:00, Casa Madrigal își deschide porțile într-o zi specială, în care Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” marchează 62 de ani de la primul său concert pe scenă.
Sub titlul „Madrigal Open House-Trei lumi. O singură casă”, evenimentul se desfășoară sub auspiciile Galeriei Madrigal și propune publicului o experiență extinsă pe trei paliere, în universul uneia dintre cele mai iubite instituții culturale din România.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Alimente pentru un bronz frumos

Prima vizită la medicul stomatolog

Sport în parc, pentru seniori

Primul ajutor în caz de inec în apă

Suplimente pentru cei bolnavi de diabet

Producător Beatrice Cioba

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1