loader
Foto

„Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă”

Telespectatorii TVR 1 au văzut în premieră pe 19 ianuarie, de la ora 21.00, un documentar ce reconstituie incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit tentativei de asasinat a serviciilor secrete ruseşti.

 

În luna august 2020, într-un zbor către Moscova, carismaticul lider al opoziției din Rusia Alexei Navalnîi a început să se simtă rău, starea sa devenind critică în scurt timp, chiar ajungând să urle de durere. Avionul a deviat imediat spre cel mai apropiat oraș, iar politicianul a fost transportat de urgență, în stare de inconștiență, la spital. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a zguduit lumea.

Pe 19 ianuarie, de la ora 21.00, am aflat la TVR 1 întreaga poveste, o incredibilă istorie adevărată cu spioni şi asasini, în documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă” (THE MAN PUTIN COULDN’T KILL, Regatul Unit, 2021). Renumitul regizor britanic Jon Blair, premiat cu Emmy, BAFTA şi OSCAR, reconstituie cu umor şi cu un ritm specific unui film poliţist, incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit unei tentative de asasinat pusă la cale de serviciile secrete ruseşti.

(w882)

Incluzând interviuri ale unor personaje cheie în elucidarea acestui caz, documentarul pune cap la cap toate informaţiile aceastei poveşti incredibile, în care „James Bond” îl întâlnește pe „Johnny English”. La presiunea mai multor lideri mondiali, președintele Putin e nevoit să permită transportul lui Navalnîi cu avionul la un spital din Berlin cu experiență în salvarea celor asupra cărora au existat tentative de otrăvire de către serviciile de securitate ale Kremlinului. Jurnaliştii de investigaţie de la Bellingcat demonstrează nu numai că Navalnîi a fost otrăvit de agenţii serviciilor secrete sovietice, dar şi că fusese urmărit ani de zile, aceştia dezvoltând noi variante ale armei chimice interzise, ​​Noviciok (o serie de toxine de a patra generaţie, considerate de cercetătorii sovietici care le-au creat drept „cei mai letali agenți toxici produși vreodată”, folosite pentru prima oară în 2018, împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Salisbury).

(w882)

(w882)

Incredibila poveste despre spionaj internațional și asasini incompetenți culminează cu unul dintre ucigași care îi mărturisește victimei exact cum i-a fost administrată otrava – aplicată pe cusăturile lenjeriei intime purtate de Navalnîi!

(w882)

(w882)

De ce reprezintă Alexei Navalnîi o amenințare pentru unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii? Cum rămâne el un pericol, din interiorul unei închisori rusești? Cum se va încheia această bătălie între doi bărbați – unul care beneficiază de o echipă de asasini, celălalt – înarmat doar cu simțul umorului, anchetatori îndrăzneți și stăpânirea rețelelor sociale? Care vor fi urmările pentru viitorul Rusiei și al întregii lumi?

(w882)

În 2022, documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă” a fost laureat la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo cu Premiul Nimfa de Aur – categoria Cel mai bun reportaj de actualitate.

(w882)

Regia şi scenariul Jon Blair

Narator Marcel Theroux

1:40 Darul lui Jonas

(THE GIVER-SUA, 2014)

Regia Philip Noyce

Cu: Meryl Streep, Jeff Bridges, Brenton Thwaites, Taylor Swift, Alexander Skarsgaard, Katie Holmes

Dramă, SF.

(Reluare)

3:20 Telejurnal

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
Probleme la bloc, rezolvări în instanță

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

publicat: miercuri, 14 mai 2025

Legea Asociațiilor de Proprietari este în continuare criticată de proprietari, președinți de asociații, administratori și specialiști. Din ...

Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească ...

 

#tvr1