În ediţia din 3 aprilie a emisiunii „Oamenii şi legea”, am discutat despre Codul Rutier, nerespectarea lui şi consecinţele legale. În direct, de la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei Olaru a fost avocatul Cristian Sîrbu.
Recent au intrat în vigoare mai multe modificări ale Regulamentului de aplicare a Codului Rutier. Printre cele mai importante se numără definirea intersecției cu sens giratoriu și posibilitatea retragerii permisului de conducere.
În ediţia de luni, 3 aprilie, a emisiunii „Oamenii şi legea”, discutăm despre Codul Rutier, nerespectarea lui şi consecinţele legale. În direct, de la ora 13:00, pe TVR 1, invitatatul Mihaelei OLARU este Cristian SÎRBU, avocat, Baroul Bucureşti.
Retragerea permisului de conducere se poate aplica celor declarați inapți din punct de vedere medical sau psihologic, în cazul în care șoferul nu a putut fi testat în vederea stabilirii concentrației de alcool pur în aerul expirat sau testării preliminare a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive, dar pare sub influența acestora.
În cazul titularului unui carnet de şofer eliberat de o autoritate străină, interdicția de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de 1 an se dispune de către șeful serviciului poliției rutiere pe a cărei rază de competență a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitive.
Conform legii, punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Deşi la începutul anului salariul minim a crescut de la 2.550 lei brut la 3.000 de lei, iar punctul de amendă trebuia să fie majorat la 300 de lei, pe fondul impactului crizelor suprapuse, guvernanții au decis înghețarea acestuia la 145 de lei.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIŞTI TV
- Raluca AMZĂR
- Delia APOSTOL-HANZELIK
- Rareş COTINGHIU
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU