loader
Foto

Omul care a aflat taina tinereții fără bătrânețe, invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”

A fascinat generații întregi de medici și nu numai, a parcurs cele mai profunde și tulburătoare perioade istorice. Profesorul univ. dr. Nicolae Constantinescu mai poate fi numit şi Omul – enciclopedie sau Omul - manual de istorie.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Invitatul emisiunii „Nocturne” de duminică, 30 aprilie, ora 24.00, este prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. A fost distins, în anul 2000, cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de comandor de către Preşedintele României şi, în 2003, cu Ordinul Coroana României în grad de ofiţer de către Regele Mihai.

(w882)

În spatele acestor titluri superlative se află Omul - enciclopedie, Omul - manual de istorie, omul care a aflat taina tinereții fără bătrânețe - Nicolae Constantinescu. Îl cunoaştem mai bine duminică, 30 aprilie, la miezul nopţii.

Născut în 1936, invitatul Marinei Constantinescu a fascinat generații întregi de medici și nu numai, a parcurs cele mai profunde și tulburătoare perioade istorice.

(w882)

„Am trăit și în România normală, și în România regală, și în cea comunistă și în cea postcomunistă”, afirmă invitatul Marinei Constantinescu. Pentru că tatăl său a refuzat să se alăture Partidului Comunist, studentului Nicolae Constantinescu i-a fost răpită, smulsă șansa de a termina primul pe țară. După 6 ani de Medicină doar cu note de 10, a „zbârcit-o” la Socialism, unde a luat 8,50.

Prof. univ. dr. Constantinescu este descoperitorul celulelor stem. Dacă astăzi această denumire ne este familiară, în anii '70 discutăm despre pionierat. Din păcate, și aici comuniștii au intervenit în munca profesorului – „Singura mea satisfacție este că celula stem a devenit cea mai dorită celulă din lume”.

(w882)

„Nimic nu mă irită mai tare decât vorba las' că merge și-așa!” - prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, la „Nocturne”, pe TVR 1

La Revoluția din 1989, a operat zeci de ore fără pauză, răniții de glonț care soseau neîncetat la Spitalul Colțea: „Sunt un mărturisitor al credinței în Dumnezeu, am avut puterea să operez încontinuu, fără nicio oboseală”, mărturiseşte invitatul.

Viața a fost departe de a fi simplă pentru dr. Constantinescu. Povestea morții fetiței sale de  numai 6 ani este cutremurătoare. S-a refugiat în muncă, în natură, pe care le iubește neobosit. Și astăzi, profesorul merge în fiecare zi de la ora 14.00, la 20.00, într-o cămăruță de la subsolul Facultății de Medicină, unde cercetează și scrie la cel de-al șaselea volum al „Tratatului de Anatomie Chirurgicală şi Operatorie”.

(w882)

„Nimic nu mă irită mai tare decât vorba las' că merge și-așa!”, a spus deschis invitatul la întâlnirea cu Marina Constantinescu. A dezvoltat subiectul la „Nocturne”, pe TVR 1, duminică, de la ora 24.00, atunci când prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu și-a deschis sufletul și a vorbit despre suferințe, despre biruințe și, mai ales, despre iubire.

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1