loader
Foto

„Ora Regelui” evocă personalitatea excepţională a Reginei Elisabeta a II-a

Sâmbătă, 17 septembrie, de la 14.30, am urmărit o ediţie specială, în premieră, a emisiunii pe teme istorice despre monarhie, de la TVR 1. Camelia Csiki şi invitaţii săi au adus în discuţie relaţiile strânse dintre cele două familii regale.

 

Ora Regelui

Sute de mii de oameni aşteaptă la rând să-şi ia rămas bun de la cea care le-a fost alături timp de 70 de ani. Lacrimi, aplauze, flori şi mesaje de adio formează, în aceste zile, un peisaj emoţionant lângă porţile Palatului Buckingam. Britanicii îşi plâng Regina.

Reginei Elisabeta a II-a îi este dedicată şi ediţia specială „Ora Regelui” din 17 septembrie, o ediţie în premieră, ce onorează personalitatea de excepție a Reginei Elisabeta a II-a și în care vorbim despre schimbările care se vor produce în viața Regelui Charles al III-lea, odată cu preluarea noilor îndatoriri. „Ora Regelui” poate fi urmărită sâmbătă, de la ora 14.30, la TVR 1.

Realizată la Palatul Elisabeta din București, ediţia specială îi are ca invitați pe Sandra Gătejeanu Gheorghe - Directorul de Protocol al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I (2008 – 2018), istoricul Simona Preda și Andrew Popper - Președintele Consiliului Regal al Casei Majestății Sale Margareta. Dialogul se poartă în jurul relațiilor pline de semnificații dintre cele două familii regale. Prezenți la multe dintre întîlnirile din Marea Britanie sau din România, implicați chiar în organizarea unora dintre acestea, invitații Cameliei Csiki sunt în același timp fini observatori ai sentimentelor care definesc aceste relații nu doar diplomatice, ci și personale.

(w500) King-Micha

Regele Mihai şi Prinţul Philip

(w882) Regele-Mih

Familia Regală prezentă la nunta Reginei Elisabeta a II-a

Arborat în bernă, drapelul de la Palatul Elisabeta onorează memoria Majestății Sale defuncte Regina Elisabeta a II-a.

Regina Marii Britanii și Regele Mihai, ambii descendenți ai Reginei Victoria, au fost legați întreaga viață prin afecțiune, admirație și prietenie. Cuplul regal britanic a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române, cu care a păstrat o neîntreruptă legătură de familie. Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân modele spirituale și profunde surse de inspirație. Custodele Coroanei române a declarat că avut în Regina Elisabeta a II-a, „un inegalabil sprijin, un model de cârmuire regală și curaj, un far luminos”.

(w500) Principesa

Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele de Wales, anii 1960

Elisabeta a II-a a devenit, în anul 2007, cel mai în vârstă monarh britanic, iar în 2015, a depășit-o de Regina Victoria în ceea ce privește întinderea domniei. Mai presus de performanțele sale, cum ar fi și faptul că mai mult de 600 de organizații caritabile, cu scop educativ sau social, s-au bucurat de patronajul său, Regina a fost un exemplu prin angajamentul personal care i-a definit întreaga viață.

(w500) Regele-Mih

Regele Mihai şi Regina Elisabeta a-II-a, Buckigham Palace, 2002

„A făcut sacrificii în numele datoriei ei”, a spus Regele Charles al III-lea, caracterizându-și mama. „Hotărârea și devotamentul ei, ca suveran, nu s-au clintit niciodată, fie în vremuri de schimbare și de progres, fie în cele de bucurie și de sărbătoare, fie în cele de tristețe și de durere. În viața ei de slujire, am văzut acea dragoste constantă pentru tradiție, împreună cu acea acceptare fără teamă a progresului, ceea ce le conferă măreție popoarelor noastre. Afecțiunea, admirația și respectul pe care le-a câștigat au devenit semnul distinctiv al domniei ei. Și, după cum poate mărturisi fiecare membru al familiei mele, ea a combinat aceste calități cu căldură, cu umor și cu o capacitate extraordinară de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni.”

(w882) Principele

Principele Charles şi Principesa Margareta la St James Palace

Emisiunea „Ora Regelui” de săptămâna aceasta aduce în discuție și opiniile altor persoane, despre proiectele membrilor Familiilor Regale română și britanică, precum și pe cele ale unor români care trăiesc în Regatul Unit al Marii Britanii sau în alte țări din Commonwealth.

Ediția specială „Ora Regelui” aduce în discuţie şi schimbările care se vor produce în viața Regelui Charles al III-lea, cel care a dovedit de mulți ani cât de atașat este de România. Sentimentele sale puternice vin din incredibila sa descendență, din stră-stră-străbunica sa din Transilvania și totodată din prețuirea arătată constant față de patrimoniul natural și față de oamenii pe care i-a întâlnit în țara noastră.

(w882) Regele-Mih

Regele Mihai la Castelul Windsor, 18 mai 2012

Pregătit să preia noile îndatoriri, Regele Charles al III-lea a mai afirmat: „Regina Elisabeta a fost un exemplu de viață trăită în spiritul binelui, un legământ împlinit cu destinul și de aceea este atât de profund regretată trecerea ei la cele veșnice. Legământul ei de a sluji pe tot parcursul vieții îl reînnoiesc eu astăzi față de voi toți.”

Emisiunea este difuzată şi la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la 16.00, iar la TVR Moldova – joi, 22 septembrie, ora 16.00.

 

Despre „Ora Regelui”:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, „Ora Regelui” oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

 

Director de imagine: Mihai Covrig   /  Montaj: Nicolaie Cernat

Redactori: Diana Ilica, Cristina Ionescu    /    Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Camelia Csiki

 

credit foto: www.royal.uk, www.romaniaregala.ro

3:35 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)

4:00 Sport (R)

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1