loader
Foto

„Ora Regelui” ne spune povestea tronului regal

Filmat în cele mai importante muzee și arhive ale țării, documentarul „Tronul Regal. Înfruntarea destinului” este nu numai o poveste istorică bine documentată, ci și una plină de emoție. Am urmărit-o la TVR 1 sâmbătă, 13 mai, ora 14.30.

 

Ora Regelui

Pe 10 mai 1885 a fost inaugurat Palatul Regal de pe Calea Victoriei, o întreită sărbătoare, fiind chiar ziua în care Principele Carol a venit în țară, în anul 1866, și în care România a devenit regat, în anul 1881. În Sala Tronului a sosit atunci o pereche nouă de jilțuri, create pentru Regele Carol I și  Regina Elisabeta, de o celebră casă pariziană de mobilier. Regele Ferdinand și Regina Maria le-au păstrat, precum și următorii suverani.

(w500)

Tronul Regal, Palatul din Calea Victoriei

Cele două tronuri au supraviețuit incendiului, cutremurului și bombardamentelor. Apoi, jilțurile din lemn aurit, decorate cu pietre semiprețioase au ieșit din scenă, pe rând. Primul, al Reginei, s-a rătăcit și a reapărut, în mod misterios, peste ani. Tronul Regelui a fost scos şi aruncat de comuniști și regăsit apoi din întâmplare.

(w500)

Carol I - tronul nou

(w500)

Ferdinand - tronul nou

(w882)

Istoricul de artă Gabriel Badea-Păun le-a remarcat pe ambele și, ulterior, alte piese aflate odinioară în Sala Tronului. „Ora Regelui” are privilegiul  de a ni le prezenta, de această dată, reunite. Filmul documentar „Tronul Regal. Înfruntarea destinului” aduce opinii de valoare, fiind realizat cu participarea unor personalități excepționale. De asemenea, a fost filmat în cele mai importante muzee și arhive ale țării și este nu numai o poveste istorică foarte bine documentată, ci și una plină de emoție.

(w500)

Regele Mihai şi Regina Mamă Elena, în Sala tronului din Palatul Regal

Documentarul a fost difuzat şi la TVR Internațional – sâmbătă, 13 mai 2023, ora 16.00, iar la TVR Moldova – joi, 18 mai 2023, ora 16.00.

(w882)

Sala tronului, Carol al II-lea şi Mihai

Director de imagine: Mihai Covrig

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Diana Ilica

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1