loader
Foto

„Ora Regelui” ne spune povestea tronului regal

Filmat în cele mai importante muzee și arhive ale țării, documentarul „Tronul Regal. Înfruntarea destinului” este nu numai o poveste istorică bine documentată, ci și una plină de emoție. Am urmărit-o la TVR 1 sâmbătă, 13 mai, ora 14.30.

 

Ora Regelui

Pe 10 mai 1885 a fost inaugurat Palatul Regal de pe Calea Victoriei, o întreită sărbătoare, fiind chiar ziua în care Principele Carol a venit în țară, în anul 1866, și în care România a devenit regat, în anul 1881. În Sala Tronului a sosit atunci o pereche nouă de jilțuri, create pentru Regele Carol I și  Regina Elisabeta, de o celebră casă pariziană de mobilier. Regele Ferdinand și Regina Maria le-au păstrat, precum și următorii suverani.

(w500)

Tronul Regal, Palatul din Calea Victoriei

Cele două tronuri au supraviețuit incendiului, cutremurului și bombardamentelor. Apoi, jilțurile din lemn aurit, decorate cu pietre semiprețioase au ieșit din scenă, pe rând. Primul, al Reginei, s-a rătăcit și a reapărut, în mod misterios, peste ani. Tronul Regelui a fost scos şi aruncat de comuniști și regăsit apoi din întâmplare.

(w500)

Carol I - tronul nou

(w500)

Ferdinand - tronul nou

(w882)

Istoricul de artă Gabriel Badea-Păun le-a remarcat pe ambele și, ulterior, alte piese aflate odinioară în Sala Tronului. „Ora Regelui” are privilegiul  de a ni le prezenta, de această dată, reunite. Filmul documentar „Tronul Regal. Înfruntarea destinului” aduce opinii de valoare, fiind realizat cu participarea unor personalități excepționale. De asemenea, a fost filmat în cele mai importante muzee și arhive ale țării și este nu numai o poveste istorică foarte bine documentată, ci și una plină de emoție.

(w500)

Regele Mihai şi Regina Mamă Elena, în Sala tronului din Palatul Regal

Documentarul a fost difuzat şi la TVR Internațional – sâmbătă, 13 mai 2023, ora 16.00, iar la TVR Moldova – joi, 18 mai 2023, ora 16.00.

(w882)

Sala tronului, Carol al II-lea şi Mihai

Director de imagine: Mihai Covrig

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Diana Ilica

 

16:00 Akzente

(II)​ Instalarea noului preot evanghelic la Bistriţa.

Podcast de scriitor: Carmen Elisabeth Puchianu

Producător Christel Ungar

Transmisiune directă +înregistrare

17:00 Împărăteasa Ki

Împărăteasa Ki (EMPRESS KI-Coreea de Sud, 2013)

Cu: Ha Ji-won, Joo Jin-mo, Ji Chang-wook

* Dramă istorică, inspirată de viaţa împărătesei Ki, una dintre cele mai influente figuri politice ale dinastiei chineze Yuan. La începutul secolului XIV, în regatul coreean Goryeo-vasal al Imperiului Mongol-micuţa Ki Seung-nyang şi mama ei fac parte dintr-un grup de femei trimise ca tribut împăratului. Pe drum, în timpul unei tentative de evadare, mama este ucisă sub ochii fetiţei, dar aceasta reuşeşte să scape. Deghizată în băiat, ea îşi petrece copilăria şi adolescenţa învăţând să lupte ca cei mai buni războinici şi câştigă afecţiunea regelui din Goryeo. Luată cu forţa la curtea imperială, ca simplă servitoare, Ki îşi construieşte pas cu pas propriul destin, cu inteligenţă şi ambiţie: întâi concubină şi confidentă a împăratului Toghon Temur, apoi împărăteasă-consoartă şi lider al dinastiei Yuan.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

 
Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

Ovidiu Bob – „Vloggerul ultimilor ciobani”

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Filomela Salahoru – „Profesor în lumea tăcerii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 22 noiembrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

”Casa României” de la Londra

”Casa României” de la Londra

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de ...

 

#tvr1