Filmat în cele mai importante muzee și arhive ale țării, documentarul „Tronul Regal. Înfruntarea destinului” este nu numai o poveste istorică bine documentată, ci și una plină de emoție. Am urmărit-o la TVR 1 sâmbătă, 13 mai, ora 14.30.
Pe 10 mai 1885 a fost inaugurat Palatul Regal de pe Calea Victoriei, o întreită sărbătoare, fiind chiar ziua în care Principele Carol a venit în țară, în anul 1866, și în care România a devenit regat, în anul 1881. În Sala Tronului a sosit atunci o pereche nouă de jilțuri, create pentru Regele Carol I și Regina Elisabeta, de o celebră casă pariziană de mobilier. Regele Ferdinand și Regina Maria le-au păstrat, precum și următorii suverani.
Tronul Regal, Palatul din Calea Victoriei
Cele două tronuri au supraviețuit incendiului, cutremurului și bombardamentelor. Apoi, jilțurile din lemn aurit, decorate cu pietre semiprețioase au ieșit din scenă, pe rând. Primul, al Reginei, s-a rătăcit și a reapărut, în mod misterios, peste ani. Tronul Regelui a fost scos şi aruncat de comuniști și regăsit apoi din întâmplare.
Carol I - tronul nou
Ferdinand - tronul nou
Istoricul de artă Gabriel Badea-Păun le-a remarcat pe ambele și, ulterior, alte piese aflate odinioară în Sala Tronului. „Ora Regelui” are privilegiul de a ni le prezenta, de această dată, reunite. Filmul documentar „Tronul Regal. Înfruntarea destinului” aduce opinii de valoare, fiind realizat cu participarea unor personalități excepționale. De asemenea, a fost filmat în cele mai importante muzee și arhive ale țării și este nu numai o poveste istorică foarte bine documentată, ci și una plină de emoție.
Regele Mihai şi Regina Mamă Elena, în Sala tronului din Palatul Regal
Documentarul a fost difuzat şi la TVR Internațional – sâmbătă, 13 mai 2023, ora 16.00, iar la TVR Moldova – joi, 18 mai 2023, ora 16.00.
Sala tronului, Carol al II-lea şi Mihai
Director de imagine: Mihai Covrig
Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizator: Diana Ilica