loader
Foto

Ora Regelui: Un nou proiect filatelic, dedicat Muzeului Național Peleș, lansat în prezența Majestății Sale Margareta

Ediția se difuzează la TVR 1 sâmbătă, 9 decembrie 2023, ora 14.30, la TVR Internațional de la ora 16:30, ora României și joi, 14 decembrie 2023, ora 16.00, la TVR Moldova.  

 

Ora Regelui

Primele coli din emisiunea de mărci poştale intitulată "Muzeul Naţional Peleş. Colecţii" au fost tipărite în prezența Majestății Sale Margareta. Fabrica de timbre s-a înființat în urmă cu aproape 150 de ani și piesele de debut au fost exemplarele cu efigia Regelui Carol I.

(w882)

(w882)

Depozitul Romfilatelia are acum peste 28 de milioane de mărci, unele dintre ele dedicate istoriei regalității: ”Coroanele Regilor României”, ”Uniformele regalității românești”, ”Reginele României”, ”Motoarele, pasiune regală”, ”Ctitorii regale”, ”Pasiunile Regilor României”.

Istoria Academiei Române şi istoria Bibliotecii acesteia se suprapun în mare măsură peste îndelungata domnie a lui Carol I. Sunt anii marilor împliniri în care proiectele spectaculoase au prins viaţă şi au contribuit la modernizarea țării. Biblioteca Academiei Române a avut de la început misiunea de a aduna şi de a conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri. Zestrea impresionantă de care ne bucurăm astăzi s-a format în timp, prin donațiile unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti. De curând, a prins viaţă alt program ambițios, publicarea monumentalei istorii a Bibliotecii Academiei Române.

Stephanie de Hohenzollern-Sigmaringen a fost fiica prințului Karl Anton și a prințesei Josephine de Baden. Dintre cei cinci frați ai săi, unul a devenit Regele României, Carol I, iar altul, Leopold, a fost tatăl celui ce avea să fie Regele Ferdinand al României. Căsătorită cu Regele Pedro al V-lea, Stephanie a fost regina Portugaliei. În Düsseldorf și, mai târziu, în Lisabona, caritabila Stephanie era cunoscută drept „Îngerul săracilor”. La ”Ora Regelui”, profesorul Volkmar Hansen spune povestea vieții prințesei și a legăturilor create între Düsseldorf și țara noastră. Profesorul Hansen are un dublu doctorat în literatură germană, fiind unul dintre marii specialiști în Goethe ai Germaniei. Timp de peste două decenii, a fost directorul Muzeului Goethe găzduit de Palatul Jägerhof. Are și în prezent activitate academică și didactică, este președintele de onoare al Asociației culturale germano-române Atheneum și poate fi socotit unul dintre prietenii României.

 

***

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Redactor: Camelia Csiki

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia

Foto: www.romaniaregala.ro

 

 

 

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

23:40 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 9

Producător Daniela Enăchescu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1