loader
Foto

„Ora Unirii”, o campanie a Televiziunii Române de 1 Decembrie

O gală eveniment prezentată de Irina Păcurariu şi Toni Grecu, o ediţie specială moderată de istoricul Adrian Cioroianu, materiale video dedicate Zilei Naţionale a României vorbesc de valoarea românilor în întreaga lume.

 

1 Decembrie este Ziua Unirii, a unității și a unicității românilor. Dacă la nivel vizual ziua de 1 Decembrie este asociată preponderent cu steagul tricolor și cu harta României Mari, în profunzime elementul cultural care întrupează unirea, unitatea și unicitatea românilor este hora. Această intuiție au avut-o participanții la unirea din 1859, care au ritualizat evenimentul prin celebra Horă a Unirii. Hora, însă, este un element identitar esențial. Ea exprimă felul românilor de a fi împreună: legați trupește (prinşi de mâini) de cei apropiați, dar și sufletește, prin privire, de cei aflaţi în faţa lor.

Pe 1 Decembrie, după „Telejurnal”, la TVR 1 a început „Ora Unirii”, o gală eveniment prezentată de Irina Păcurariu şi Toni Grecu, ce a adus în faţa telespectatorilor figuri emblematice ale Televiziunii Române, alături de invitaţi speciali, români care dovedesc, prin ceea ce fac zi de zi, că sunt exemple pentru comunitate şi ţară.

Marina Constantinescu, Alina Amza, Iuliana Tudor, Eda Marcus, Teodora Dragoi, Cristian Tabără, Virgil Ianţu, Adelin Petrişor, Mihai Rădulescu şi Doru Ionescu au introdus în scenă, pe rând, personalităţi precum creatoarea de modă Doina Levintza, Lăcrămioara Pop, păstrătoarea cântecului cu doba ţărănească, Constantin Chiriac, fondatorul şi directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Sibiu, Bogdan Vârvoreanu, nepotul Elisabetei Rizea – exemplu de rezistenţă împotriva comunismului, tânărul sucevean George Găitan, câştigător al mai multor ediţii „Câştigă România!”, comandorul Cătălin Micloş, primul pilot şi primul instructor român de F16, Ayako Funatsu, japoneza care şi-a găsit fericirea printre români, muzicianul Mircea Florian şi alţii.

Zoli Toth Project şi Cobzality au îmbogăţit, prin momente muzicale spectaculoase, gala de joi seară, transmisă în direct, de la ora 21.00, la TVR 1. Pentru românii din afara graniţelor, „Ora Unirii” a fost transmisă simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Evenimentul a fost precedat, de la ora 19.00, de o ediţie specială „Ora Unirii”, moderată de istoricul Adrian Cioroianu, în care i-a avut ca invitaţi pe Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Un dialog despre istoria, cultura şi tradiţiile românilor. Ediţia specială a fost  simultan la TVR 1 şi la TVR Internaţional, iar de la ora 20.00, la TVR MOLDOVA.

(w882)

De altfel, sub genericul „Ora Unirii”, telespectatorii au urmărit, pe toate posturile TVR, începând de duminică, 27 noiembrie, o serie de materiale video dedicate Zilei Naţionale a României, cu şi despre români care fac dovada valorii lor în ţările în care trăiesc acum. Am făcut cunoștință cu români din afara ţării cunoscuți şi respectaţi de comunităţile din care fac parte şi care, prin intermediul acestor scurte filme, au ajuns cunoscuţi şi românilor de „acasă”.

(w882)

Editori de publicaţii în limba română, preşedinţi de asociaţii româneşti, care, prin activitatea lor, militează pentru păstrarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor româneşti acolo unde trăiesc, antreprenori şi cadre didactice, români aflaţi în toate colţurile lumii şi de care suntem mândri, fie că acum trăiesc în provinciile istorice (Cernăuţi, Tiraspol, Slatina, Timoc etc.) sau SUA, Japonia, Malaezia, Islanda, Franţa, Belgia, Noua Zeelandă, Olanda, Lituania.

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 40

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 Tu votezi România!

* Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale-Tur II

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Invitati:

Mihail Neamtu-reprezentant candidat George Simion

Ludovic Orban-reprezentant candidat Nicusor Dan

Emilian Isaila-jurnalist

Coordonator Smaranda Vornicu

Transmisiune directa

 
Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească ...

Oamenii și legea: Partajul succesoral, la notar sau în instanță?

Care sunt persoanele care pot cere partajul, care este obiectul acestuia şi cum se poate realiza? În ce situaţie se poate dezbate moştenirea la ...

 

#tvr1