La TVR 1, Gabriel Geamănu a făcut noi dezvăluiri despre implicaţiile exploatării lignitului din Bazinul Oltenia. În noua ediţie „Dosar România”, duminică, 30 octombrie, ora 18.00. | VIDEO
În carierele de cărbune din judeţul Gorj se mai poate exploata cel putin 10-15 ani de acum încolo - cel puţin asta susţin specialiştii în minerit.
„Numai că lignitul din această zonă a creat multe probleme. Cea mai mare problemă a cărbunelui oltenesc din minele de suprafaţă este că poluează. Acest lucru nu prea a contat în România, în ultimii 50-60 de ani, importantă era materia primă pentru producerea energiei electrice.
Mulţi oameni din apropierea carierelor de lignit au avut probleme de sănătate, atât fizice, cât şi psihice. În plus, Complexul Energetic Oltenia are multe procese cu locuitorii care nu vor să-şi vândă proprietăţile, pentru ca exploatarea cărbunelui să continue”, expune Gabriel Geamănu situaţia găsită în Bazinul Olteniei şi care este subiectul celei de-a doua părţi a reportajului „Cărbunele care ne dă frisoane”.
Cariera Roşiuţa, jud. Gorj
Termocentrala Rovinari, jud. Gorj
Escavator, carieră lignit
Selena şi Beatrice Biţu locuiesc lângă Cariera Jilţ Nord şi nu au încotro decât să trăiască, în fiecare zi, în condiţii îngrozitoare.
Kenedy Biţu şi fetele sale
„Trăim în praf imens, în zgomot. Eu şi sora mea am mers la psiholog timp de un an. Noi nu vrem ca această carieră să fie închisă, din contră, oamenii trebuie să muncească pentru ca să câştige bani pentru copiii lor, iar unii dintre ei ne sunt colegi la şcoală. Directorii au lansat zvonul că n-am vrea să ne mutăm de aici, dar nu este adevarat!”, declară tânăra Selena Biţu.
Constantin Trufelea, directorul Carierei Roşiuţa
În anul 2021, Parlamentul a votat Legea 197, care permite ca minerii şi energeticienii să poată ieşi la pensie dacă au cel puţin 25 de ani lucraţi în condiţii foarte grele. Acest lucru ar însemna pensionarea cu grupa specială. Amintita Lege a stârnit multe scandaluri, deoarece, dacă s-ar ieşi la pensie cu grupa specială, atât în minerit, cât şi în energie, s-ar pierde mâna de lucru supercalificată. Constantin Mitrescu, preşedinte de sindicat Energia Rovinari: „Procesele trenează şi vă spun o anomalie: la Hunedoara, minerii şi energeticienii au putut ieşi la pensie, cu grupa specială, la vârsta de 52 de ani, iar la Gorj, nu”.
Daniel Burlan, preşedinte Directorat Complexul Energetic Oltenia
Manu Tomescu, vicepreşedinte de sindicat i-a declarat realizatorului Gabriel Geamănu că în minerit şi sistemul energetic oamenii mor devreme din cauza unor boli profesionale. Daniel Burlan, preşedinte Directorat Complexul Energetic Oltenia, îl contrazice şi susţine că situaţia a fost speculată politic. În tot acest timp, oamenii se revoltă şi sunt proteste la Târgu Jiu, în fiecare săptămână.
Excavator uriaş, Cariera Jilţ Nord, jud. Gorj
„În urma angajamentelor luate, statul român a primit miliarde de euro, prin programul de restructurare. De asemenea, vom mai beneficia şi de alţi bani, în jur de 3 miliarde de euro, o sumă impresionantă, cu care România speră să treacă la dezvoltarea de energie regenerabilă. Vom vedea cine vor fi fericiţii câştigători ai proiectelor. Statul român trebuie să se mişte repede şi eficient, să facă şi o reconversie profesională, în vederea obţinerii surselor de energie nepoluante, altfel va mai pierde multă mână de lucru calificată”, concluzionează realizatorul reportajului.
Partea a doua a reportajului „Cărbunele care ne dă frisoane”, realizat de Gabriel Geamănu, se vede duminică, 30 octombrie, orele 18.00 şi luni, 31 octombrie, orele 22.00, la „Dosar România”.
Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.
Producător: Răzvan Butaru