loader
Foto

„La masa regilor”, un film despre ospitalitatea regală, la „Ora Regelui” | VIDEO

Recepții și dineuri oficiale, călătorii cu trenul și cu vaporul sau conversații regale la ceai. Sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 14:30, „Ora Regelui” v-a invitat să urmăriţi documentarul „La masa regilor”, o poveste despre ospitalitate şi eleganţă.

 

Ora Regelui

„Timpul petrecut în jurul mesei de prânz sau cină este un act de generozitate, de comuniune spirituală și de înțelegere omenească.” (Principesa Margareta a României, „Carte regală de bucate”, 2010)

(w882)

(w882)

Primăvara anului 1881 aducea României titlul de Regat. Își câștigase independența prin eroismul ostașilor săi, fusese recunoscută de Marile Puteri și avea un principe domnitor înrudit cu mai toate familiile imperiale și regale ale Europei. Cu câțiva ani în urmă, Domnitorul Carol I ceruse Mareșalului Curții și al Casei Domnești, Theodor Văcărescu, să alcătuiască o culegere de norme pentru Curtea Domnească. Ele țineau seama de obiceiurile țării, dar și de ceremonialele de tradiție din alte părți - Franța, Anglia, Belgia, Suedia, Danemarca și Olanda.

(w882)

(w882)

Prin dobândirea suveranității Regatului României, raporturile dintre noul stat și curțile regale din străinătate se cereau actualizate, conform uzanțelor internaționale. Așadar lucrarea a fost revizuită, sub numele „Ceremonialul Curții Regale a României”. Acesta cuprindea normele obligatorii în reședința suveranului, la evenimentele oficiale și private, ceremonialul meselor, regulile de precădere, relațiile cu diplomații, autoritățile, demnitarii și clerul. Lucrarea a împlinit 140 de ani, câți sunt și de la proclamarea Regatului României. Ziua de 26 martie, cea în care cele două Camere ale Parlamentului au decis proclamarea, este totodată ziua de naștere a Custodelui Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, păstrător și continuator al tradițiilor Casei Regale.

(w882)

Documentarul „La masa regilor” spune povestea meselor regale în timpul celor cinci generații ale dinastiei române. Istoricii și arhivele bine păstrate dezvăluie în detaliu protocolul de la Sinaia și de la București. Aflăm amănunte la „Ora Regelui”, sâmbătă, de la ora 14.30, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Zestrea culturală a Castelelor Peleș și Pelișor, precum și a Palatului Cotroceni, a Palatului Regal din București și a Palatului Elisabeta sunt reunite în acest film despre ospitalitatea regală, dar și despre arta decorativă și gastronomică.

(w882)

(w882)

Eleganța veselei, a cristalurilor și a argintăriei, rafinamentul meniurilor, prospețimea florilor, atenția constantă pentru fiecare amănunt al decorului au fost dintotdeauna expresia bunului gust și, în aceeași măsură, a respectului Familiei Regale pentru oaspeții săi.

(w882)

Filmul „La masa regilor” vorbește despre ospitalitate, despre recepții și dineuri oficiale, despre călătoriile cu trenul și cu vaporul sau conversațiile regale la ceai.

(w882)

„Când eram mică, am învățat de la bunicii și părinții mei că aparțin unei largi familii, răspândită în toate colțurile Europei, de la vestul Portugaliei până la estul Rusiei și de la nordul Norvegiei până la sudul Italiei”, spunea Regina Ana despre legăturile de familie. („Monarhiile secolului XXI”, autori Sandra Gătejeanu-Gheorghe și Ioan Luca Vlad, 2013).

(w882)

(w882)

La rândul său, Majestatea Sa Margareta a alcătuit o colecție de amintiri în „Cartea regală de bucate”: „Arta culinară este unul dintre privilegiile împărtășite cu verii noștri, alături de comunicarea intelectuală sau afectivă, de frumusețea locurilor unde ei trăiesc și muncesc și de contextul cultural, politic sau istoric în care momentele s-au petrecut”.

(w882)

„Întâlnirile de familie, în Europa și în lume, au ocupat o bună parte din viața noastră și i-au dat un anume sens, o anume valoare, mai ales în anii petrecuți în afara României.”

(w882)

(w882)

(w882)

Majestatea Sa Margareta a creat, precum predecesoarele sale, evenimente memorabile în decoruri pline de inspirație. Și în prezent, Departamentul de ospitalitate al Casei Regale are în grijă respectarea cu strictețe a normelor de protocol în primirea invitaților. În mod tradițional, evenimentele se desfășoară cu ajutorul furnizorilor, nume celebre care au privilegiul de a oferi cele mai bune produse și de a fi apreciați de cei mai exigenți clienți.

(w882)

(w882)

Program de difuzare:

TVR 1 - sâmbătă, 15 aprilie 2023, ora 14.30

TVR Internațional - sâmbătă, 15 aprilie 2023, ora 16.30

TVR MOLDOVA - joi, 20 aprilie 2023, ora 16.00 (21 aprilie, ora 1.00)

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Diana Ilica

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1